Namirnice
koje sadrže gluten danas su "pod povećalom", djelomično zbog
povećanog trenda bezglutenske prehrane, a djelomično zbog povećanja broja
pozitivnih dijagnoza na celijakiju, što je usko povezano s najnovijim
postignućima u samoj dijagnostici. Tema glutena i prehrane bez glutena sve više
zanima i roditelje beba. Roditelji se s nedoumicama najčešće susreću u
razdoblju uvođenja dohrane, oko 6. mjeseca života djeteta. Postavljaju se
pitanja kada tačno započeti s dohranom, koja namirnica bi trebala biti prvi
izbor te treba li i u kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten.
Kada uopće
početi s dohranom?
Zdravstvene
organizacije koje se bave prehranom djece, poput Svjetske zdravstvene
organizacije (WHO) i Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju,
hepatologiju i prehranu (ESPHGAN), složile su se da je poželjno namirnice ne
uvoditi u prehranu djeteta prije navršenog 4. mjeseca života, a svakako
započeti s navršenih 6 mjeseci. Naravno, uvođenje dohrane je individualno te
ovisi o tome je li dijete spremno početi isprobavati nove okuse, a što će i
samo pokazati – zainteresirano će promatrati druge dok jedu, počet će otvarati
usta i pokušati ručicama uhvatiti komadiće hrane.
Važno je naglasiti da prvi obroci NEMAJU cilj da “najedu bebu” već da bebu upoznaju sa novim ukusom i novom hranom! Svakako je važno ispratiti reakciju beba na novu namirnicu.
Važno je naglasiti da prvi obroci NEMAJU cilj da “najedu bebu” već da bebu upoznaju sa novim ukusom i novom hranom! Svakako je važno ispratiti reakciju beba na novu namirnicu.
Kada je vrijeme
da se bebi daju žitarice koje sadrže gluten?
I tu se
“lome koplja” među stručnjacima koji se bave ishranom beba. Jedni su
tvrdi u stavu da treba sačekati bar do osam punih mjeseci života, a drugi
smatraju da već prve žitarice mogu biti one koje sadrže gluten.
Vrijeme
uvođenja glutena u prehranu dojenčadi, odnosno uvođenje glutena tokom razdoblja
dojenja ne smanjuje rizik od razvoja celijakije u dojenčadi s postojećim
rizikom, stav je Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju
i prehranu (ESPGHAN).
Racionalna
preporuka je ipak da prve žitarice budu BEZ glutena, pa su riža i kukuruz
zato među najomiljenijim prvim žitaricama.
Kod beba kod
kojih u porodici ima nepodnošenja glutena ili alergije na hranu, sa glutenom NE
treba žuriti i treba poštovati preporuku pedijatra koji prati bebu i najbolje
poznaje (pored roditelja) bebine nutritivne potrebe.
Smjernice
ESPHGAN-a iz 2016. kažu kako uvođenje glutena u dohranu bebe može započeti
između 4. i 12. mjeseca života, pošto je probavni sustav bebe osjetljiv i
potrebno ga je postupno navikavati na nove namirnice. Dodatno, stručnjaci za
celijakiju izdali su smjernice za uvođenje glutena u prehranu beba (2016.,
Journal od Pediatrics) pri čemu ga se preporuča uvoditi postepeno u dobi od oko
6 mjeseci, kada je probavni sustav bebe znatno razvijeniji. Upravo zbog
navedenog, žitne kašice namijenjene bebama su dobar odabir za početak uvođenja
dohrane općenito, kao i za razdoblje uvođenja namirnica koje sadrže gluten u
kasnijoj fazi. Žitne kašice za bebe jednostavno se doziraju i omogućuju
kontrolirano i postupno uvođenje glutena, pri čemu su tekstura i okus
prilagođeni određenoj dobi djeteta pa ih djeca dobro prihvaćaju.
Većina misli da je pogodno vrijemeza uvođenje gluten u ishranu poslije 6.mj. dojenačke dobi ("uostalom jednom se mora početi", dok drugi smatraju da je povoljnije nešto kasnije vrijeme, pa čak i nakon navršene prve godine života. No, u svakom slučaju ima mnogo vrlo kvalitetne hrane bez glutena (riža, krumpir, povrće, voće...), pa njegova primjena nije neophodna. Brašno i hrana od brašna deblja i sama po sebi nije posebno preporučljiva. Stoga, na kraju, mislim da možete pričekati, …. prof. dr. sc. Ana Votava-Raić