ponedjeljak, 29. svibnja 2017.

Očekujete blizance? - trudnoća i porod

Srodna slika

Kada ste saznali da je vaša trudnoća blizanačka, preplavio vas je osećaj oduševljenja, ili straha, ili čudna mješavina oba ova osjećaja? Ništa neobično, vjerujte, većina roditelja se isto tako osjeća kada čuje ovu vijest. Ona je divna, naročito za one parove koji su se borili sa problemom neplodnosti, ali istovremeno otvara mnoga pitanja - kako ćemo se izboriti, hoćemo li se snaći...

Jedna od 80 trudnoća je blizanačka, u jednom od 8000 slučajeva se radi o trojkama, dok su višestruke trudnoće u prirodnim uslovima prava rijetkost. Veći broj plodova, koji je uglavnom posljedica vještačkog začeća, rijetko preživi. Blizanci mogu da budu jednojajčani i dvojajčani.
Jednojačajni blizanci su uvijek istog pola i teško ih je razlikovati, dok dvojajčani mogu da budu istog ili različitog pola... i da se toliko razlikuju, da se uopšte ne bi reklo da su braća i sestre.
Kako trudnoća odmiče, osjećaj sreće što nosite dvojke će da smijeni briga da li će sve proteći kako treba. Naime, blizanačka trudnoća, a naročito višestruka - na izvjestan način je rizična i za majku i za bebe. Uprkos češćoj i intenzivnijoj kontroli u toku trudnoće, blizanci nerijetko dolaze na svijet prije vremena, sa svim problemima vezanim za nedonesenost. Takođe, kod njih su češća neka stanja (problemi sa disanjem, porođajne povrede i drugo).

Porođaj

Porođaj blizanaca često ide prijevremeno, jer je težina i veličina maternice tolika da ne može izdržati do termina. Sam porod može ići vaginalno ako ne postoje neki faktori koji povećavaju opasnost za dijete (npr. mala tjelesna težina za odgovarajuću dob). Ako postoji povećani rizik za dijete, učinit će se carski rez.

Statistički podaci pokazuju da će se  50% blizanaca roditi prije punih 36 tjedana trudnoće. Zbog prijevremenog poroda, ali i male porođajne težine bez obzira na trajanje trudnoće (obično ispod 2500 g, dakle pun kilogram manje nego u jednoplodnoj trudnoći), novorođenčad su obično osjetljivija i traže puno pažnje nakon poroda. Razlog male porođajne težine je mehanički, jer je u maternici premalo mjesta za dvije bebe, i do njih ne dolazi dovoljno hrane.
Da li će porod biti vaginalni ili carskim rezom ovisi o puno faktora, a najvažniji je položaj djece u trenutku poroda. Najčešća kombinacija, gdje su oba blizanca glavom (42%) je i najpovoljnija za vaginalni porod. Slijedeća najčešća kombinacija, gdje je prvi blizanac namješten glavom a drugi zatkom (27%), također dozvoljava vaginalni porod. Položaj djece u bilo kojem trenutku trudnoće nije definitivan, jer čak i u blizanačkoj trudnoći do zadnjeg trenutka ima dovoljno mjesta da se bebe okrenu. Ovo se vrlo često dešava sa drugim blizancem, koji je npr. mjesecima okrenut na zadak, da bi se tek prije 37-og tjedna okrenuo na glavu. Također, nakon poroda prvog blizanca, drugi ima puno mjesta te u samom porodu lako može promijeniti položaj. Ovo se rjeđe desi ako je drugi blizanac na glavu, jer je to prirodni položaj za porod. Vaginalni porod, osim o namještaju djece, ovisi i o zdravlju rodilje i beba, pa se danas ipak preko 50% blizanačkih trudnoća dovršava carskim rezom.
Sam vaginalni porod, ukoliko je spontani, obično je lakši nego u tipične prvorotke sa jednoplodnom trudnoćom. Obično je kraći, a sam izgon lakši jer su bebe manje. Trudnica može dobiti epiduralnu analgeziju, iako su i trudovi, zbog prerastegnutosti maternice, obično slabiji i manje bolni. Trudnici se često daje infuzija sintocinona (drip), da se trudovi pojačaju.

Nakon što se porodi prvi blizanac, podveže mu se pupkovina, i provjeri položaj drugog blizanca. Ukoliko je drugi na glavu ili na zadak, a CTG pokazuje da je dobrog zdravlja, čeka se spontani porod. Uobičajeno između poroda jednog i drugog djeteta prođe 15-tak minuta, ali ponekad je potrebno prokinuti vodenjak drugog blizanca i požuriti taj porod, pri čemu obično ne dolazi do komplikacija. Također, poznati su slučajevi kad se prvi blizanac rodi prijevremeno, a porod drugog uspješno zaustavi, pa se drugi porodi danima iza prvog. Porod drugog blizanca obično je puno lakši nego prvog, jer je prvi već proširio porođajni kanal. Ukoliko je drugi blizanac na zadak, može ga se tako poroditi, ali se može i napraviti vanjski ili unutarnji okret, kojim ga se dovodi u položaj glavom, ako porodničar ocijeni da je tako bolje.

Za carski rez u slučaju blizanaca odlučuje se ukoliko se zaključi da je položaj blizanaca nepovoljan, ali i u svim slučajevima u kojima se inače, u jednoplodnoj trudnoći, radi carski rez. To može biti preeklampsija majke, placenta previa, prijevremeni porod, odljuštenje posteljice, loš CTG jednog od blizanaca, velika razlika u težini blizanaca i problemi koji zbog toga mogu nastati itd... Carski rez, ukoliko se na njega odluči unaprijed, obično se zakaže sa punih 37 ili 38 tjedana trudnoće. Sam tijek operacije, i oporavak nakon nje, je isti kao kod jednoplodne trudnoće.
Ponekad je potreban i kombinirani vaginalni porod i carski rez za drugog blizanca. To se radi kad se prvi blizanac porodi normalno, a drugi postane ugrožen, naprimjer zbog ispale pupkovine (u tom bi slučaju dijete prolaskom kroz porođajni kanal pritisnulo pupkovinu i samo sebi onemogućilo dotok krvi), odljuštenja posteljice (tzv. abrupcije), ili izraito lošeg stava koji se ne može korigirati vanjskim ni unutarnjim hvatom.

Uprkos svim postojećim rizicima, najveći broj blizanaca dolazi na svijet u dobroj kondiciji. Manju porođajnu masu uglavnom svi nadoknade do kraja treće godine života, tako da se kasnije - u razvojnom smislu, ne razlikuju od svojih vršnjaka.

Prevencija prijevremenog porodjaja

Ukoliko ste zabrinuti zbog mogućnosti da dodje do prijevremenog porodjaja ili ste već pod posebnim nadzorom - a većina blizanačkih trudnoća se posebno prati - evo nekoliko mjera koje možete preduzeti kako biste, koliko god je moguće, spriječili ili odložili prijevremeni porodjaj:

→ povećajte vrijeme dnevnog odmora - svakoga dana, najmanje dva puta dnevno, natjerajte sebe da se odmorite ležeći. Ležanje na boku je korisno i preporučljivo kako bi vaša materica bila opuštena. Takodje možete blago da odignete kukove, kako biste smanjili pritisak na cerviks.
→ smanjite ili potpuno prekinite naporne aktivnosti - bez trčanja, penjanja i silaženja niz stepenice.
→ ne podižite teške stvari - namirnice iz kupovine, korpe za veš, a ni malu djecu.
→ ne obavljajte teške kućne poslove - ne pomjerajte namještaj, ne perite podove, čak i kada imate jaku potrebu da sredite kuću pred porodjaj.
→ promijenite radne obaveze - možda ćete morati da smanjite broj radnih sati ili da, ako je moguće, prestanete da radite ranije i odete na trudničko bolovanje.
→ smanjite ili prekinite svoje seksualne aktivnosti - u zavisnosti od svog zdravstvenog stanja, porazgovarajte sa ginekologom da li su vam seksualne aktivnosti uopšte dozvoljene.
→ ne obavljajte pripremu grudi za dojenje - masažu grudi i ostale pripreme za dojenje nemojte izvoditi sve do 37. nedelje gestacije, jer stimulacija grudi izaziva kontrakcije.
→ pažljivo na časovima i vežbama za trudnice - ukoliko odlazite na časove i vježbe za trudnice, preporučuje se da ne vježbate ništa osim tehnika disanja.