ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

Intolerancija na gluten - GLUTEN najveći krivac alergija na hranu


 Rezultat slika za hrana koja sadrži gluten
Gluten, ljepljiva bjelančevinasta tvar koja tijestima daje elastičnost, nalazi se u proizvodima koje mnogi svakodnevno konzumiraju.
Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju ili ih mogu sačinjavati u tragovima.


On pripada skupini najvećih «krivaca» alergija na hranu.

Iako mnogi alergije na hranu povezuju s instantnom reakcijom nakon uzimanja kritične namirnice, one se mogu manifestirati i u vidu odgođenih alergijskih reakcija, s drugim vrstama simptoma.
Tako se s alergijom na gluten možete mučiti godinama, a sumnjati na sasvim druge probleme i bolesti.

Preosjetljivost organizma na gluten može se objasniti brojnim razlozima, a jedan od njih je i taj što se pšenica danas značajno razlikuje od one stare pšenice, koju su koristili naši djedovi i bake.
Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.
Čak 40 procenata svjetske populacije netolerantno na gluten. Brojna istraživanja na ovu temu su pokazala da postoji deset simptoma, koji bi mogli da ukažu na netolerantnost prema glutenu:

- Prije svega se javljaju smetnje u probavi, gasovi, nadimanje, rijetka stolica ili zatvor (najizraženiji je kod djece poslije konzumiranja namirnica sa glutenom).
- Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom "ćureća koža") na rukama.
- Zamor ili umaranje nakon obroka koji sadrži gluten.
- Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza.
- Neurološki simptomi poput vrtoglavice ili osjećaja da nemate ravnotežu.
- Disbalans hormona.
- Migrenske glavobolje.
- Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije.
- Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima).
- Promjene u raspoloženju, anksioznost, depresija.
Pojedincima smeta brašno prilikom varenja hrane, dok onima koji imaju celijakiju smeta protein iz žitarica, jer nema enzima za varenje proteina. Za svakoga ko ima ovaj problem jedini lijek je bezglutenska ishrana.


Test promjene

Ako sumnjate da vam gluten smeta ili pogoršava zdravstvene tegobe, netoleranciju na njega možete provjeriti i sami.
Jednostavno, izbacite namirnice koje sadrže gluten.
Tjedan dana držite bezglutensku dijetu i pažljivo promatrajte osjećate li se bolje i jesu li vam se smanjili simptomi npr. proljev, nadutost ili glavobolje.

Rezultat slika za hrana koja sadrži gluten

Dozvoljene i zabranjene namirnice


Kuhanje bez glutena bazira se na upoznavanju dozvoljenih žitarica i škrobnih proizvoda.

Ovi prijedlozi mogu vam pomoći u odabiru kvalitetnih rješenja za promjenu prehrambenih navika.


Lista dozvoljenih škrobastih i žitnih namirnica:
  • amarant
  • aru
  • heljda
  • slanutak (leblebija)
  • kukuruz/kukuruzni škrob
  • lan
  • brašno od orašastih plodova / graha / sjemenki
  • proso
  • riža (mekinje / brašno)
  • sago
  • kineska šećerna trska
  • soja (ali ne i većina soja umaka)
  • tapioka
  • tef
  • quinoa
  • krumpirov škrob ili brašno

Ovo su namirnice koje treba izbjegavati:
  • ječam i ječmeni slad 
  • mekinje
  • bulgur
  • kuskus
  • pšenica – sve vrste
  • pšenične mekinje/klice/škrob
  • bijelo brašno
  • durum
  • seitan
  • zob
  • griz
  • raž
  • matzo brašno