Gluten, ljepljiva bjelančevinasta tvar koja tijestima daje
elastičnost, nalazi se u proizvodima koje mnogi svakodnevno konzumiraju.
Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim
proizvodima koji od njih nastaju ili ih mogu sačinjavati u tragovima.
On pripada skupini najvećih «krivaca» alergija na hranu.
Iako mnogi alergije na hranu povezuju s instantnom reakcijom
nakon uzimanja kritične namirnice, one se mogu manifestirati i u vidu odgođenih
alergijskih reakcija, s drugim vrstama simptoma.
Tako se s alergijom na gluten možete mučiti godinama, a
sumnjati na sasvim druge probleme i bolesti.
Preosjetljivost organizma na gluten može se objasniti
brojnim razlozima, a jedan od njih je i taj što se pšenica danas značajno
razlikuje od one stare pšenice, koju su koristili naši djedovi i bake.
Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne
znaju za to.
Čak 40 procenata svjetske populacije netolerantno na gluten.
Brojna istraživanja na ovu temu su pokazala da postoji deset simptoma, koji bi
mogli da ukažu na netolerantnost prema glutenu:
- Prije svega se javljaju smetnje u probavi, gasovi,
nadimanje, rijetka stolica ili zatvor (najizraženiji je kod djece poslije
konzumiranja namirnica sa glutenom).
- Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom "ćureća
koža") na rukama.
- Zamor ili umaranje nakon obroka koji sadrži gluten.
- Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov
tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis,
skeloderma ili multipla skleroza.
- Neurološki simptomi poput vrtoglavice ili osjećaja da
nemate ravnotežu.
- Disbalans hormona.
- Migrenske glavobolje.
- Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije.
- Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima,
kukovima).
- Promjene u raspoloženju, anksioznost, depresija.
Pojedincima smeta brašno prilikom varenja hrane, dok onima
koji imaju celijakiju smeta protein iz žitarica, jer nema enzima za varenje
proteina. Za svakoga ko ima ovaj problem jedini lijek je bezglutenska ishrana.
Test promjene
Ako sumnjate da vam gluten smeta ili pogoršava zdravstvene tegobe, netoleranciju na njega možete provjeriti i sami.
Jednostavno, izbacite namirnice koje sadrže gluten.
Tjedan dana držite bezglutensku dijetu i pažljivo
promatrajte osjećate li se bolje i jesu li vam se smanjili simptomi npr.
proljev, nadutost ili glavobolje.
Dozvoljene i zabranjene namirnice
Kuhanje bez glutena bazira se na upoznavanju dozvoljenih žitarica i škrobnih proizvoda.
Ovi prijedlozi mogu vam pomoći u odabiru kvalitetnih rješenja za promjenu prehrambenih navika.
Lista dozvoljenih škrobastih i žitnih namirnica:
|
|
Ovo su namirnice koje treba izbjegavati:
|
|