nedjelja, 7. svibnja 2017.

Kad postanemo majke, ne prestajemo biti supruge

Kada poželite da sa nekim koga volite dobijete dijete, dostigli ste vrhunac ljubavi, tvrde stručnjaci.

Mijenjaju se prioriteti, čak i najsitnije navike, jer je beba, odnosno dijete, "gospodar roditeljskog vremena", kako kaže britanski psiholog Džon Bler. Idilična slika porodice - roditelji i nasmijano bepče ušuškano u topli majčin zagrljaj uvek izaziva osmijeh i nježna osjećanja, kod mnogih i želju da i sami postanu roditelji. Stvoriti i odgajati maleno biće i spremiti ga za život, jedan je od najvažnijih, najodgovornijih i najtežih zadataka koje nam život postavlja.
 


Dolaskom djeteta lista prioriteta se mijenja ali suštinski je ista. Ljubav i pažnja gorivo su svima nama. I novopečeni tata želi da sudjeluje i nastojte ga uključiti u svakodnevicu Vas i bebe.

Ma koliko bile umorne nastojte "odvojiti" vrijeme za razgovor sa suprugom. Svakodnevna pitanja poput Jesi li umoran? ili Kako je bilo na poslu? Partneru vraćaju osmijeh na lice jer postaje svjesniji da dragocjeno mjesto u Vašem životu koje mu pripada i dalje je tu. Sada još čvršće jer se vaša ljubav uvećala i dobila ime. 
Odvojite malo vremena da skupa radite stvari koje volite. Kuvate zajedno, jedete zajedno, šetate skupa sa novim članom. 
Ne zaboravite ni intimni život. Ma kako se nakon poroda i hormoni i osjećaji žene često mijenjaju, fizička bliskost vaš brak će ojačavati uvijek nanovo.

Ako se mladi tata "plaši" pomagati oko bebe uključite ga tako što ćete mu pomoći malom praksom i obodriti ga sa Ti si super tata i ja to znam!

Kad postanemo majke ne prestajemo biti supruge. Sjetite se toga česće i osmijeh vam garantujem.


Belma Šoljanin, psiholog savjetovališta TIMa