četvrtak, 4. svibnja 2017.

Adaptirane mliječne formule- kako izabrati

Majčino mlijeko je daleko najbolja hrana za vašu bebu
Adaptirano (nadomjesno) mlijeko se preporučuje isključivo u slučajevima kada je zbog bolesti ili neke druge okolnosti nemoguće dojiti (kada majka nema mlijeka ili je zabranjeno dojiti zbog lijekova koje majka mora uzimati).

Na tržištu postoje razni tipovi i varijante vještačkog mlijeka. Oni se međusobno razlikuju po načinu pripreme, sastava i uzrasta bebe za koji je namenjeno.
Rezultat slika za adaptirane formule



Majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava nutritivne potrebe dojenčeta u prvih 6 mjeseci njegova života. Međutim, kada majka iz objektivnih razloga ne može dojiti, tada je kao zamjenu za dojenje najbolje koristiti zamjensku mliječnu hranu – adaptirano mlijeko, a ne kravlje mlijeko. Nadomjesno mlijeko se industrijski proizvodi, preradom kravljeg mlijeka.
Ovisno o stupnju prerade kravljeg mlijeka razlikujemo početnu i prijelaznu mliječnu hranu. Svako nadomjesno mlijeko ima priloženu mjericu i točne upute za pripremu. Mliječne formule su prilagođene dobi djeteta i najčešće se dijele na početnu mliječnu hranu za dojenčad od rođenja do 6. mjeseca starosti, prijelaznu mliječnu hranu od 6. do 12. mjeseca i prijelaznu mliječnu hrana za malu djecu nakon 12 mjeseci starosti djeteta.
Za odabir mliječne formule koja će najbolje odgovarati prehrambenim potrebama dojenčeta i pružiti sve potrebno za rast i razvoj, najbolje je da se posavjetujete sa stručnom osobom - pedijatrom, ljekarnikom ili patronažnom sestrom.

Pravilan izbor AD mlijeka

Ako vam je ljekar predložio da bebu  ipak hranite vještačkim mlijekom, sa pedijatrom se konsultujte oko izbora, koje je najbolje baš za vašu bebu. Ukoliko zbog zdravlja djeteta morate da ga hranite vještačkom hranom, obavezno neka vam je ljekar preporuči. Nastavite sa istim mlijekom ako su dijete već u porodilištu hranili na flašicu, i nije imalo nikakve probleme (alergije i slično).
Za bebe do šestog mjeseca najbolje je izabrati visokoadaptiranu hranu, a za starije manje adaptiranu. Visokoadaptirano znači da je po sastavu približno kvalitetu majčinog mlijeka. Osnovu većine vještačke hrane čini kravlje mlijeko koje se i pored slične nutritivne vrijednosti suštinski razlikuje od majčinog. U vještačkom mlijeku je veći sadržaj bjelančevina, kalcijuma, kalijuma, natrijuma i drugih minerala, dok je nivo ugljenih hidrata, masti i vitamina manji. Kravlje mlijeko se u procesu proizvodnje obogaćuje neophodnim vitaminima i mikroelementima, a postoje i formule sa proteinima soje koje ne sadrže bjelančevine životinjskog porijekla.
Kako beba raste, tako se organi za varenje navikavaju na “pravu” hranu, pa je tada poželjno koristiti djelimično adaptiranu mliječnu formulu. Preporučljivo je da bude od istog proizvođača kao prva, da bi se dijete lakše i brže naviklo. Kada se odlučite za promjenu i počnete da koristite vještačko mlijeko od drugog proizvođača, nemojte mnogo eksperimentisati. Uz dogovor sa ljekarom odlučite se za jednu i pet dana posmatrajte reakcije mališana. Reakcije netolerancije su bolovi u stomaku, stalno podrigivanje. Promjena stolice je normalna pojava u prva 2-3 dana jer se mališan navikava na novo mlijeko, ali ukoliko i poslije toga primjetite neke promjene, obavezna je konsultacija sa pedijatrom.

Uvjerite se da u sastav mlijeka ulaze slijedeći neophodni sastojci:
* Taurin (aminokiselina) koji učestvuje u formiranju moždanog tkiva, mrežnjače, varenju i usvajanju masti, i formiranju imuniteta.
* Lipidi – koji su takođe neophodni za formiranje moždanog tkiva i mrežnjače.
* Surutka – u smjesama kojima je osnova kravlje mlijeko ona zamjenjuje kazein (bjelančevina u mlijeku) i takva formula se lakše vari.

Kod nas je na tržištu najviše zastupljeno mlijeko u prahu, tj. koncentrovana tečnost koja se rastvara u vodi (običnoj ili sterilisanoj) koja je zagrijana na 50-60° C. Ovo je daleko jeftinije ali je potrebno više vremena za pripremu, međutim, postoji i adaptirano mlijeko iz konzerve koje se samo naspe u sterilnu bočicu i spremno je za jelo, međutim daleko je skuplje. Takođe, postoji i mlijeko u bočicama za jednokratnu upotrebu od 125 i 250 ml, koje je posebno pogodno za putovanje, ali se kod nas teško može nabaviti.


Specijalne mliječne formule

U nekim slučajevima kada dijete ima neke zdravstvene probleme, potrebno je posebno obratiti pažnju na izbor adaptiranog mlijeka jer postoje različite specijalne formule.
1. Ako beba često ima proliv, izaberite formulu bez laktoze ili niskolaktozno mlijeko.
2. Ako postoji intolerancija na laktozu i saharozu, preporučuje se specijalna mliječna formula čija je osnova sojino mlijeko.
3. Slabije bebe, nedonoščad i bebe koje imaju alergiju na bjelančevine iz kravljeg mlijeka treba da piju adaptirano mlijeko u čijoj se osnovi nalaze bjelančevine iz surutke.
4. U slučaju celiakije, preporučuju se mliječne formule bez glutena.
5. Djeci sa fenilketonurijom formule bez fenilalanina.
6. U slučaju alergija, preporučuje se mlijeko iz konzerve ili adaptirano sojino mlijeko koji ne sadrži laktozu, radi boljeg podnošenja.
Bez obzira na problem koji ima vaše dijete, obavezno se prvo posavjetujte sa ljekarom oko izbora vještačkog mlijeka, ali i porazgovarajte sa prijateljima i poznanicima, jer će vam svaki savjet oko ovog načina ishrane bebe dobro doći.

Koliko je djetetu dovoljno hrane?

Majke veoma često nisu sigurne koliko je djetetu dovoljno hrane, da li da naprave cijelu flašicu ili ne?!
Količina (zapremina) mijleka koja se daje po obroku je slijedeća:
Prvi mjesec: 70 – 90 ml
Drugi mjesec: 90 – 120 ml
Treći – četvrti mjesec: 120 – 150 ml
Od četvrtog do šestog mjeseca: 150 – 180 ml
Od šestog mjeseca: 210 – 240 ml
*(treba uskladiti preporučene doze sa individualnim potrebama djeteta, blaga odstupanja su normalna)

Priprema adaptiranog mlijeka

Adaptirano mlijeko priprema se sa kupljenom vodom za bebe ili prokuhanom vodom iz slavine. Prije nego umiješate adaptirano mlijeko u prahu, prokuhana voda se treba ohladiti na barem 50°C kako se ne bi uništili vrijedni sastojci. Prije hranjenja potrebno je malo adaptiranog mlijeka kapnuti na zapešće. Idealna temperatura za hranjenje je oko 37°C, što znači da ne bi trebali osjetiti toplinu kada kapnete sadržaj bočice na ruku. Ukoliko osjetite da vas mlijeko grije, znači da će djetetu biti prevruće te ga je potrebno rashladiti.
Adaptirano mlijeko se uvijek mora pripremati svježe, neposredno prije hranjenja. Ukoliko idete na put ili iz nekog razloga nećete imati gdje ugrijati vodu, dobro je prokuhanu vodu staviti u termosicu , a u bočicu unaprijed staviti potrebnu količinu adaptiranog mlijeka, te kada zatrebate hranu samo pomiješati. Ovo je ujedno i najbrži način za pripremiti noćni obrok, kada sve imate spremno i dovoljno je samo pomiješati s vodom. Ovako se vaša beba kada se probudi zbog hranjenja neće potpuno razbuditi čekajući obrok, te će stoga i znatno lakše zaspati nakon hranjenja.
Ništa manje bitna je i redovita sterilizacija bočice. Danas već postoje mnogobrojni sterilizatori bočica, a moguće je i jednostavno prokuhati bočicu.