srijeda, 10. svibnja 2017.

Bilo bi poželjno da djeca do tri godine nose cipelice sa anatomskim uloškom- ističe naša cijenjena fizijatrica

Pitale smo Prof.dr. Ajšu Meholjić: Da li djeci trebaju anatomski ulošci u cipelicama, kakvu obuću preporucujete za prve cipelice?

"Kod prohodavanja djeteta potrebno je da dijete ima adekvatnu obuću koja podrazumijeva cipelicu sa anatomskim uloškom. Bilo bi poželjno da djeca do tri godine nose cipelice sa anatomskim uloškom, a istovremeno da se koriste travnate i šljunkovite površine za hod bosom nogom." istice naša cijenjena fizijatrica.

Ovaj savjet je suprotan mišljenju stručnjaka koji kazu da djeci ne treba nikakav anatomski ulozak ako je sve uredu. Zamolile smo dr Ajšu da nam to pojasni.



"S obzirom na dugogodišnje iskustvo i rad sa djecom, najbolji rezultati u formiranju zdravog stopala, pogotovo kod djece koja imaju poteškoce u razvoju, pokazali su se kod nošenja obuće koja ima anatomski uložak. Ortopedi (mišljenje amerikanaca koje je prihvaceno od mnogih ortopeda) često preporucuju da se do pete godine ne vrši korekcija stopala i u tom mišljenju se razilaze stavovi ortopeda i fizijatara. Fizijatri uvijek imaju holisticki pristup u tretmanu i zbog toga se odlucuju za nosenje cipelica sa anatomskim uloskom. Ako sagledamo činjenicu da postura djeteta zavisi od stopala onda je vrlo važno da se stopalo dobro formira. S obzirom da naša djeca hodaju po parketu i betonu i imaju malo mogucnosti da hodaju po livadi ili po šljunku ( pri čemu se kontrahuje muskulatura stopala) onda je neophodno da nose cipele sa anatomskim uloškom. Ako se radi o djeci koja imaju motoričkih problema onda se preporučuje pravljenje adekvatne obuće i uložaka cak i prije tri godine." istice Prof.dr. Ajša Meholjić, specijalista fizijatar.



Gošća savjetovališta TIMa: Prof.dr. Ajša Meholjić, specijalista fizijatar. Majka je troje djece. Član je: - Udruženja fizijatara Bosne i Hercegovine - Udruženje neuropedijatara Bosne i Hercegovine. Važno je reći i da našu dr Ajšu možete naći u: Privatnoj ordinaciji za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju djece i odraslih - prof. dr. Ajša Meholjić" Romana Petrovića 9. Radno vrijeme je od 10h do 13h i od 15h do 19h i prva subota u mjesecu od 9h do 14h. I dalje se naručuje na telefon 061/219-298.