ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

Jutarnje mučnine u trudnoći


Nelagoda u želucu, intenzivne reakcije na mirise, mučnine i povraćanja neugodni su, ali često i prvi znaci da je tijelo u drugom stanju. Neke trudnice nikada neće osjetiti ove simptome, dok će druge svakodnevno voditi borbu s želučanim tegobama.

Čak 75 posto njih pati od mučnine. Koliko god mučnina bila neugodna - potpuno je normalna pojava i sva sreća - prolazna

Rezultat slika za raditi u trudnoćiVažno je znati da su i jedna i druga situacija sasvim prirodne i bezopasne za dijete. Ukoliko nije riječ o ozbiljnijem poremećaju poput trudničke hiperemeze, žene mogu odahnuti i pobrinuti se da što bezbolnije izguraju kritične “mučne” tjedne.
Iako mučnine i povraćanja uglavnom pogađaju trudnice u početnim mjesecima, nije neobično da se vrate u posljednjem tromjesečju i to u jednakom intenzitetu.
Smatra se kako je mučnina nasljedna, a njezina se pojava pripisuje divljanju trudničkog  hormona hCG -a (humani korionski gonadotropin). Iako ne postoje konkretni dokazi da je upravo trudnički hormon odgovoran za mučninu i povraćanje, stručnjaci povezuju njegov nagli porast u početku trudnoće s osjećajem jake mučnine.
Veliki porast hormona estrogena za vrijeme trudnoće također uzrokuje nelagodu, posebice u kombinaciji s trudničkim hormonom.
Znanstvenici s američkog Sveučilišta Cornell potvrđuju kako su mučnine pozitivna reakcija koja štiti bebu od potencijalno opasne hrane, tjerajući majku da joj se zgadi ili da je povrati. Najčešće je riječ o nezdravim namirnicama ili opijatima kao i hrani koja, ako je lošije pripremljena, može biti izvor zaraze bakterijama i parazitma s kojima se bebin imunološki sustav ne bi mogao nositi.
Ujutro su mučnine intenzivnije zbog nižih razina glukoze u organizmu pa ćete tijelo zavarati ako na noćnom ormariću uvijek imate komadić dvopeka ili suhog voća koje ćete pojesti prije ustajanja.
Uz sve pozitivne učinke mučnina je ipak rizična za trudnoću. Žene jedu i piju manje, gube tekućinu, bebi mogu manjkati važne mineralne tvari i vitamini. Stoga je važno da žene koje imaju mučnine uzimaju dovoljno tekućine.
Nekoliko savjeta da bi vam bilo bolje:
-          - uzimajte puno tekućine – isprobajte što vam najviše odgovara: bistra voda, hladna pića (voda, mlijeko,donat mg,  cola bez kofeina, ali sa šećerom) ili čaj, juha od povrća.
-          alternativa pićima jest voće koje sadrži vodu (primjerice lubenica, grožđe). Ili cuclajte voćni led, kockicu leda, limun.
-         -  trebali biste izbjegavati masnu i jako začinjenu hranu. Lagane namirnice poput voća, povrća, sirove hrane i mliječnih proizvoda manje opterećuju želudac i bez sumnje spadaju u kategoriju zdrave prehrane.
-          - manji obroci bolje se mogu probaviti od jednog velikog. Tokom dana jedite svako malo manje porcije: grickajte dvopek, žvačite sirove zobene pahuljice, ili tu i tamo pojedite bananu tako da vam želudac nije prazan. Najbolje sredstvo protiv mučnine jest naime to da se sasvim spriječi mogućnost njezine pojave. Žvakanje (primjerice sjemenki bundeve, krekeri, bademi) potiče prekomjerno izlučivanje sline i mučnina popušta.
-          - protiv mučnine pomažu i eterična ulja poput bergamote, mandarine, mente ili limuna.
-          Iako će neke vrste hrane biti okidač za loš osjećaj u trbuhu, prazan želudac si ne smijete dopustiti. Najbolja je opcija više puta dnevno prizalogajiti u manjim količinama, ali voditi računa da nikada niste gladni.
-          - Preparati na bazi đumbira dokazano umanjuju mučninu pa ga možete konzumirati i nekoliko puta dnevno u obliku čaja (naribajte svježi đumbir i prelijte vrelom vodom) ili kao začin u slanim i slatkim jelima. Sušeni, kandirani đumbir ukusna je grickalica, a imat će jednak efekt kao i čaj.


Ne brinite ako nemate mučnine

Ako ste među onim ženama koje i u prvim mjesecima trudnoće mogu čupati drveće i nije im slabo u želucu, nemojte se nepotrebno brinuti. I takve trudnoće mogu teći bez ikakvih komplikacija. Svaka je žena jedinstvena i zato i svaka trudnoća teče posve individualno. Kao što i neke žene imaju redovite bolove ili predmenstrualnu migrenu, a druge pak na teniskom terenu živahno bacaju lopticu preko mreže, tako se neke žene u trudnoći moraju boriti s mučninom, a neke ne. Možete se osjećati i kao da niste trudni, a da je unatoč tome sve u najboljem redu. Prije nego što si time nepotrebno počnete razbijati glavu, radije razmislite o tome da malo prošetate na svježem zraku ili da si pripremite sočnu, svježu salatu. Jer i glede toga znanstvenici se slažu – takve stvari ne gode samo vama, već i vašoj bebi.