srijeda, 10. svibnja 2017.

Kada dijete gricka nokte

Rezultat slika za dijete gricka nokte

Jedna od najčešćih dječjih navika je grickanje noktiju. Neka istraživanja pokazuju da od 30 do 60 odsto djece uzrasta od pet do deset godina voli da gricka svoje nokte. Ukoliko se na vrijeme ne zaustavi, ova loša navika prati dijete i tokom školskog perioda. Tokom ranih godina života i dječaci i djevojčice podjednako upražnjavaju ovu lošu naviku, ali kako odrastaju, dečaci su uporniji u grickanju noktiju i teže od toga odustaju od djevojčica.

Na pitanje: Zašto djeca grizu noktiće, nije moguće dati jednoznačan odgovor: dok neki autori smatraju kako je u pozadini te navike ublažavanje tjeskobe, druga objašnjenja tvrde da ograničavanje motoričkih aktivnosti potiče takve navike – drugim riječima, zbog niske motoričke aktivnosti i smanjene razine okolinskih podražaja (dosade, nedostatka aktivnosti na koje je dijete naviklo) dijete će gristi nokte. Također, rezultati istraživanja pokazuju i da je pojavnost griženja noktiju tri puta veća kod djece čiji su roditelji također grizli nokte, nego kod one čiji roditelji nisu imali takvu naviku.
Grickanje noktiju mogu ukazivati na neke potisnute osjećaje i reakciju na neki stres pa mi se čini da bi zaista bilo važno otkriti uzrok ovih poteškoća. Lako je moguće da ni dijete samo ne zna zašto je počelo gristi nokte i zašto to još uvijek radi. Čak je i odraslima katkada teško naći odgovor za naša ponašanja. Mnoga djeca tijekom odrastanja cuclaju prst, grizu nokte ili usnicu što njima može predstavljati način umirivanja.

U većini slučajeva dijete nakon nekog vremena spontano prestane gristi nokte. U međuvremenu možete pokušati primjeniti neke od slijedećih savjeta:
• ako vam se čini da dijete tom navikom pokušava privući pozornost, dobro je da se posvetite djetetu u većoj mjeri u situacijama koje nisu povezane s griženjem noktiju. Znači, potruditi se češće se igrati s djetetom, imati više zajedničkih aktivnosti i slično
• upozoravanjem da prestane gristi nokte, dijete zadobiva više roditeljske pažnje (iako negativne), te bi se na taj način moglo dogoditi da zbog upozorenja počne čak i češće gristi nokte. Isto bi se moglo dogoditi djeci koja su razvojno u fazi odbijanja, odnosno kad na sve odgovaraju ne, pa će na roditeljska upozorenja reagirati na način da će odbijati poslušnost i češće gristi nokte.
• u situacijama kada vaše dijete grize nokte ponudite joj neke zamjenske, njoj privlačne, aktivnost u kojoj će joj ruke bile zaposlene – npr. slaganje puzzli, crtanje, šaranje, igra plastelinom…
Tako se dijete može osjećate sretno i ponosno, a taj ga osjećaj može poticati da mijenja svoje ponašanje
• nemojte kažnjavati vaše dijete zbog griženja noktića
• nagradite je kada ne grize nokte (pohvalite, primijetite uspjeh).
• kod djevojčica može biti učinkovit dogovor: Ako ne budeš grizla noktiće, oni će narasti i moći ćemo ih nalakirati u boju koju želiš.
U trenutku kada primijetite da grize nokte, možete mu prići i popričati s njim o tome kako se on osjeća. Važno je da ste Vi u toj situaciji smireni jer na taj način šaljete poruku djetetu da mu želite pomoći, da se ne ljutite. Možda bi bilo dobro da uopće ne spominjete to da ste primijetili kako trenutno grize nokte, već možete razgovarati o tome kako se Vi danas osjećate i pitati ga kako je on. Važno je dobiti uvid u djetetove osjećaje

Roditeljsko je zahtjevan zadatak i u slučaju nekih teškoća s djetetom obično se javljaju osjećaji bespomoćnosti i frustracije. Takvi osjećaji se ponekad javljaju kod većine roditelja. To nipošto nije znak da ste Vi „loš roditelj“, već znak da ste roditelj koji se brine za svoje dijete i čini sve što može da mu pomogne. Važno je prihvatiti da dijete ima problem i smireno ga rješavati, pružiti mu podršku kad primijetite da mu je teško te ga pohvaliti kada učini nešto dobro ili kada ne grize nokte.  Najvažnije je naoružati se strpljenjem.