srijeda, 10. svibnja 2017.

Oticanje tijela u trudnoći

Oticanje je uobičajena pojava u trudnoći. Neke trudnice imaju sreću da je oticanje minimalno, dok se neke suočavaju sa bolnim oticanjem lica, ruku, nogu i stopala. Umjereno oticanje u trudnoći je sasvim normalno i zbog toga se ne treba brinuti, međutim, intenzivno oticanje, naročito lica i gornjih ekstremiteta, moglo bi upućivati na preeklampsiju.  




Rezultat slika za oticanje u trudnoci


Tijelu je u trudnoći potrebno mnogo više vode nego obično, zbog povećane proizvodnje krvi (u trudnoći tijelo proizvodi i do 50% više krvi), kako bi se ubrzala cirkulacija. Bez obzira na unos tekućine, tijelo će zadržati onoliko tekućine koliko mu je potrebno, što znači da bi moglo crpiti tekućinu iz organizma ukoliko unos nije dovoljan (što može dovesti do zatvora). Tijelo trudnice zadržava toliko tekućine, da u nekim slučajevima to iznosi i do 9 kg težine zadržane tečnosti u zadnjem tromjesečju.

Pored toga, na oticanje mogu uticati i trudnički hormoni, slaba cirkulacija, te gravitacija koja uveliko može uticati na povećano zadržavanje tečnosti. Oticanje je najintenzivnije u zadnjem tromjesečju, i uglavnom počinje od petog mjeseca trudnoće, mada neke trudnice primijete oticanje već takoreći od prvog dana trudnoće.   

Kod čak 75 % žena u toku trudnoće dolazi do pojave otoka i obično je to normalna pojava. Najčešće se problem sa oticanjem javlja pri kraju trudnoće, u trećem trimestru, a nekada čak i u drugom, a obično se žene žale da je najizraženije pred kraj dana.

Uobičajeno oticanje naziva se i gravitacijski edem – oticanje koje se pogoršava ili poboljšava usljed uticaja gravitacije. Ako dolazi do oticanja ruku, nogu i stopala usljed dužeg stajanja, tada se radi o gravitacijskom edemu. Ako je, pored toga, dobijanje na težini umjereno (po granicama tablica), krvni pritisak normalan, i ako u urinu nema proteina, razloga za brigu nema.  

Međutim, ako dolazi do iznenadnog i jakog oticanja ekstremiteta i lica, te ako je oticanje propraćeno povišenim krvnim pritiskom, moguće je da se radi o preeklampsiji. Ako je oticanje, pored navedenog, praćeno i glavoboljom, te ako na pritisak na otečeno mjesto ostaje udubljenje, potrebno je odmah javiti se ljekaru. Još jedan pokazatelj preeklampsije je ako se otok na nogama ne smanjuje nakon držanja nogu u podignutom položaju sat vremena.  

Na žalost, ne može se mnogo uraditi kako bi se umanjilo oticanje u trudnoći, naročito ako je značajnog intenziteta, te pred kraj trećeg tromjesečja. Oticanje je teško izbjeći na velikim vrućinama i visokoj vlažnosti zraka. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći i ublažiti oticanje:
  •           Podignite stopala kada god možete.
  •           Poboljšajte cirkulaciju umjerenim vježbanjem i unosom tekućine.
  •      Spavajte ležeći na lijevoj strani, to će omogućiti bolji protok krvi i cirkulacije u maternici i donjim ekstremitetima.  
  •           Izbjegavajte uske čarape i bilo kakve steznike za zglobove, jer bi mogli usporiti cirkulaciju.  
  •           Ograničite unos soli, te izbjegavajte unos gaziranih pića i namirnica koje sadrže aditive.
  •         Kad god ste u mogućnosti istežite se i podignite noge, a ukoliko duže vrijeme stojite ili sjedite (što bi trebalo izbjegavati koliko je god to moguće), često pravite pauze da prošetate, kako bi podstakli cirkulaciju.
  •           Kada sjedite nemojte prekrštati noge i izbjegavajte nošenje tjesnih farmerki i pantalona.
  •         Unosite dovoljno tečnosti, oko 8 čaša vode dnevno, zdravo se hranite i izbjegavajte veoma slanu i začinjenu hranu.
  •        Izbegavajte kupanje vrućom vodom, a pred spavanje će vam sigurno prijati da noge istuširate prohladnom vodom. 
  •       Redovno umjereno vježbajte. Šetnja i plivanje se posebno preporučuju, kao i vježbe u vodi (akvarobik).
  •           Čaj od korijandera može biti od pomoći u slučaju znojenja i otoka. Dvije šoljice ključale vode prelijte sa dvije kafene kašike ove biljke. Ohlađen napitak piti tri puta u toku dana.
  •      U toku ljeta, preko dana odmarajte kada je napolju suviše toplo, a predveče možete da prošetate. Kod većine žena otoci se smanjuju nakon noćnog odmora ili nakon nekoliko sati odmora u toku dana.
  •        Takođe, trebalo bi izbjegavati direktno izlaganje suncu, jer toplota utiče na širenje krvnih sudova, a samim tim i na pojavu otoka.


Kada se porodite otoci će nestati čim iz organizma eliminišete višak tečnosti. U prvim danima nakon porođaja moguća je pojava češćeg mokrenja i pojačanog znojenja.

Kod većine žena se stopala potpuno vraćaju u normalu brzo nakon porođaja, međutim kod nekih je moguće da se stopalo poveća za pola ili cijeli broj, ali ne trebate brinuti zbog toga, jer je to normalna pojava.
Na prvom mjestu treba izbjegavati neudobnu, usku obuću, kao i visoke štikle, jer veoma lako možete izvrnuti zglob, ali ne treba nositi ni sasvim ravne cipele, idealna visina je 3-4 cm.

Najbolje je odlučiti se za odgovarajuće udobne patike, koje štite zglob, a tokom ljeta papuče anatomskog oblika, klompe, ili papuče sa zatvorenim prstima.