petak, 19. svibnja 2017.

Trudnice i buduće trudnice ne zaboravljajte uzimati folnu kiselinu!!!

Rezultat slika za folna kiselina
Što je zapravo folna kiselina i zašto je tijelo treba?
Folna kiselina je vitamin topiv u vodi. Otkriven je tek 40-ih godina prošlog stoljeća. Folna kiselina spada u vitamin B, a organizmu je potrebna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i drugih novih ćelija. U prirodi se ne nalazi u hrani, ali se nalaze folati, kojih ima nekoliko različitih vrsta i razlikuju se po količini u kojoj se apsorbuju iz hrane. Obično se samo jedna polovina do dvije trećine folata iz hrane može i apsorbovati. Folati su osjetljivi na temperaturu i razgrađuju se u vodi tako da kuhanje znatno smanjuje njihove koncentracije u hrani. Isti je slučaj i kad namirnice predugo stoje.

Kolika je moja potreba za folnom kiselinom?
Doza od 400 mcg folne kiseline koju je potrebno uzimati kao dopunu ishrane je dovoljna da se obezbijedi potrebna količina i za vas i za bebu Liječnici dakle  preporučuju dnevni unos 400 mikrograma folne kiseline Trudnice koje nose blizance ili više djece preporučena dnevna doza suplementa folne kiseline je 1 mg (1000 ug). Ovu dozu uzimati isključivo po preporuci ljekara. Žene koje u porodici imaju istoriju bolesti defekta neuralne cijevi ili su imale bebe sa defektom neuralne tube treba da uzimaju dodatnu količinu folne kiseline . 

Folna kiselina jedan je od najvažnijih vitamina u prva tri mjeseca trudnoće. Postoji mogućnost nepravilnog razvoja središnjeg živčanog sustava fetusa kod nedostatka folne kiseline. U ekstremnim slučajevima kao posljedica mogu se javiti rascjep kralježnice (Spina bifida), rascjep gornje usne ili druge malformacije. A budući da se tokom trudnoće potreba za folnom kiselinom dnevno udvostručuje na 800 mikrograma, zdravom i uravnoteženom prehranom to se teško može nadoknaditi. Stoga bi trudnice trebale uzimati preparate s folnom kiselinom najkasnije od dvanaestog tjedna trudnoće.


Je li istina da bi žene koje planiraju djecu već unaprijed trebale uzimati sredstva kao dodatak prehrani?

Da. Žene koje žele bebe trebale bi odmah nakon prestanka uzimanja kontraceptivnih sredstava uzimati tablete sa folnom kiselinom da bi embrij odmah bio dovoljno opskrbljen vitaminima. Osim toga, čini se da postoji veza između pomankanja folne kiseline i neplodnosti. .

Rezultat slika za folna kiselina



Lišće zelenog povrća je veoma dobar izvor folne kiseline, ima je u semenkama, koštunjavom voću, narandžama, limunu, zrnevlju i  džigerici, obogaćene žitarice, cerealije, hleb, tjestenine i riža su takođe dobar izvor folne kiseline.