četvrtak, 11. svibnja 2017.

"Ljetovanje trudnice"

Ljetni mjeseci sve su bliže, prijatelji oko vas planiraju ljetovanja, a vi niste sigurni biste li trebali otputovati  na odmor i uživati u morskim radostima jer ste TRUDNI?!

 Ukoliko ste zdravi, a vaša trudnoća uredna, nema razloga da ne putujete. 

·         Prije odlaska na put  obavezno se savjetujte  s liječnikom, neovisno o tome što se možda osjećate odlično.

Rezultat slika za ljetovanje trudnice

"Ukoliko se radi o urednom toku trudnoće, znači da trudnica nema povišeni tlak, neregulirani dijabetes, nereguliranu hormonsku funkciju štitne žlijezde, bubrežne bolesti i/ili bolesti srca, ako se ne sumnja na nisko sijelo posteljice ili mogućnost prijevremenog poroda ili bilo koje ugroženosti ploda kao što je primjerice zastoj rasta ploda, trudnice mogu putovati. No, svakako put do destinacije kao i samo ponašanje na destinaciji buduća majka treba prilagoditi sebi i svojim tjelesnim mogućnostima, stalno osluškujući svoje tijelo. Putovanje bilo kojim prometnim vozilom zahtjeva odmor svakih 1,5 do 2 sata uz lagano rastezanje, šetnju i okrijep", preporučuju doktori

U svakom slučaju kupanje u moru znatno je prihvatljivije od kupanja u bazenima i toplicama. Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbjegavati turske kupelji, mokre i suhe saune. Iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje I jakuzzija.

Plivajte lagano, stilom koji vam najviše odgovara, bez naglih pokreta i umaranja. Važno je da vam je plivanje ugodno i da vas osvježava. U vodi možete izvoditi i lagane vježbe rukama ili nogama. Lagano ulazite u vodu i privikavate se na njenu temperaturu. Na nogama je najbolje imati obuću za vodu da se ne biste poskliznuli i pali.
Ono na što bi buduće mame svakako trebale obratiti pažnju  je da mijenjaju mokre kupaće kostime s ciljem prevencije upale mokraćnog mjehura koja je znatno češća tokom trudnoće.


Ginekolozi općenito preporučuju izbjegavati pretjerano izlaganje suncu koje može uzrokovati opekline, sunčanicu uz zimicu i tresavicu te dehidraciju uz pad razine elektrolita koji mogu izrazito ugroziti majku, ali i trudnoću. Stoga oprez,obavezan je  adekvatan unos tekućine i to tri do četiri litre dnevno uz puno voća i povrća svakih dva do četiri sata. Vožnja motornim čamcima i gliserima nije preporučljiva u drugoj polovici trudnoće , kao ni skijanje na vodi, a skakanje na glavu zbog prilagodbe tlaka majke može dovesti do nesvjestice.
Ako je trudnoća uredna, strah i predrasude jedini su razlozi zbog kojih neki vjeruju da je za trudnice kupanje u moru opasno.


Kada putovati????
PRVO TROMJESEČJE
nije najbolje za putovanja. U ovom razdoblju trudnoće mnoge trudnice imaju problema s mučninama i umorom ili se jednostavno loše osjećaju. Poželjno je da to razdoblje trudnica provede u mjestu u kojem živi te eventualno odlazi na jednodnevne izlete do obližnjih mjesta.
DRUGO TROMJESEČJE
savršeno je za putovanja. Naravno, ako nemate problematičnu trudnoću. Putovanje će vam biti ugodno, a ženama s urednom trudnoćom liječnici dopuštaju putovati između 14. i 24. tjedna trudnoće.
TREĆE TROMJESEČJE
već može biti komplicirao što se putovanja tiče. Posebice ako planirate putovati zrakoplovom. Ako ste trudni više od 28 tjedana, najviše do 35 tjedana, potrebna je liječnička potvrda koja nije starija više od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar četiri tjedna od početka putovanja zrakoplovom. Većina stranih zrakoplovnih kompanija zabranjuje letenje nakon 36. tjedna trudnoće (Lufthansa, Air France), a neke čak i od 28. tjedna (British Airways) ili 32. tjedna (Adria Airways).