ponedjeljak, 29. svibnja 2017.

Promjene poslije poroda

Ne postoji ništa slično prvoj godini majčinstva, kada vas obuzme uloga ili osjećanje da ste tako mali. U vama se smjenjuje ljeto I zima, tuga I smjeh, plač, briga, strah..a . spolja, ljudi vas doživljavaju kao još jednu ženu sa kolicima.

   
Rezultat slika za emotivne promjene poslije poroda



Razdoblje babinja traje šest tjedana, tokom kojih majka prolazi kroz brojne fizičke, hormonalne i emocionalne promjene, a često je sva njezina pažnja, kao i pažnja okoline, usmjerena samo na dijete
S porođajem počinje razdoblje života žene kojem nije posvećeno dovoljno pažnje; sva emocionalna i socijalna briga okrenuta je prema djetetu, dok majka često ostaje zapostavljena i nezbrinuta. Puerperij, odnosno babinje, traje šest tjedana i to je razdoblje involucije genitalnih organa, ali i vraćanja ostalih organskih sustava žene u funkcioniranje kao prije početka trudnoće.

Promjene na dojkama i spolnim organima
Prva dva-tri dana po porodu, kada započinje dojenje, često su posebno teška, jer žene za njih nisu pripremljene, kao što nisu upućene ni u samu tehniku dojenja. Događaju se burne promjene tijela, poput nabreknutosti dojki s pojačanim vaskularnim crtežom i mijenjanjem konzistencija dojki unutar kratkog vremena. Mastitis, to jest upala dojke često se pojavljuje tokom prvih tjedana po porodu, ali i u kasnijim mjesecima. 

Bezbrižna trudnoća, porođaj i babinje 
Metaboličko-imunološke snage tijela ne ulaze u ravnotežu u prvim danima babinja i time je tijelo izloženo brojnim nepogodnim faktorima. Meki dijelovi porođajnog kanala, kao i samo materište iznimno je pogodno za razvoj infekcije kroz otvorne krvožilne i lifne puteve, s mogućim širenjem u ostale dijelove tijela. 
Promjene mekih dijelova porođajnog kanala, kao što je zadebljanje stjenke rodnice (uslijed nagnječenja mekog tkiva i stvaranja edema) te urez međice, često izazivaju osjećaj nelagode. Kod brojnih žena raste strah od spolnog odnosa te se osjećaju neprivlačno. 

Hormonalne i emocionalne promjene
O problematici emocionalnih promjena koje obilježavaju razdoblje babinja rijetko se javno raspravlja. Nagla promjena fizičkog stanja (porod i porod posteljice kao hormonskog generatora) u iznimno kratkom vremenu za posljedicu ima dinamičnu mijenu hormonskog statusa pa tako i promjenu molekularnih mehanizama u mozgu, što može prouzročiti psihoze u ranom, ali i u kasnijem babinju (12.-14. dan babinja). 
Endokrini poremećaji te infektivni i toksični agensi mogu prouzročiti pojavu psihotičkih problema tijekom babinja. Ovo ostaje intenzivno, a nedovoljno artikulirano razdoblje u životu žene, koje zahtjeva pomni nadzor, kako od strane okoline tako i od strane liječničkog osoblja. 
Razdoblje babinja ipak ne mora biti neugodno, a od velike pomoći može biti već prihvaćanje da je u redu ponekad biti loše, da je normalno da je nekad teško, i da je ovo nešto što većina žena prolazi.
Nakon poroda vašeg djeteta moguće je da ćete prolaziti kroz razne emocije. Potrebno vam je vrijeme da se priviknete na promjene vašeg tijela i potrebe vašeg dijeteta. Ove promjene mogu utjecati na vaše raspoloženje koje može varirati od osjećaja tuge do osjećaja sreće. To je normalno. Oko polovice novih mama iskusi ovakve osjećaje.

 Na početku postporođajnog perioda emocionalne promjene su dosta dramatične. One su povezane sa izvjesnom hormonskom krizom porodilje, zato što nivo svih hormona vrtoglavo pada poslije porođaja. Placenta je osnovni izvor ogromnih količina hormona i taj pad hormona dovodi do psihičkih promjena kod žena. Najčešći su: psihoze, loša raspoloženja, depresija, pa čak i nagon i pokušaj samoubistva. Prema istraživanjima, svaka osma žena pati od postporođajne depresije.
Znakovi
Možete imati jedan ili više ovih znakova:

• da bezrazložno plačete
• da ste nemirni ili nervozni
• da vam se raspoloženje brzo mijenja od sretnog do tužnog
• da ste lako razdražljivi
 • da nemate mnogo strpljenja
 • da se osjećate preokupiranom
 • da vam je teško razmišljati
 • da ne osjećate glad
• da ste umorni i da vam nedostaje energije
 • da imate probleme sa spavanjem
Ove promjene bi trebale proći za nekoliko dana ili tjedana, kako se vaše tijelo prilagođava i kako se navikavate na pružanje njege vašoj bebi. Ovo su neke od stvari koje vam mogu pomoći:
• Tražite i prihvatite pomoć.
 • Odmorite se i spavajte dok beba spava.
 • Napravite pauzu i neka se neko drugi pobrine za bebu dok vi izađete.
 • Razgovarajte o svojim osjećajima sa porodicom i prijateljima.
 • Pridružite se grupi mladih majki.
 • Vježbajte ukoliko vam lječnik to odobrio.
 • Posvetite se sebi. Čitajte, okupajte se ili pogledajte film.
 • Jedite zdravu hranu.
Znakovi opasnosti
Ponekad ovi znakovi ne prolaze ili se pogoršaju. Možda ćete trebati dodatnu pomoć. Možete imati ozbiljnijih problema ukoliko:
• Niste sposobni da se posvetite sebi ili svojoj bebi
 • Bojite se ostati sami sa bebom
• Na um vam padaju misli poput toga da povrijedite sebe ili svoju bebu.
Ovo su znakovi opasnosti i potrebna vam je pomoć. Smjesta nazovite svog doktora.


Šta je neophodno za fizički i psihički oporavak majke?
Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost, mirna sredina, ljubav, pažnja i podrška porodice. Cijeli taj sklop neophodan je da se majka ne samo fizički oporavi, već i da se adaptira na promjene u životu, da ima energije da se brine o novorođenčetu. Treba da izbjegava „da jede za dvoje”, već da uzima proteine, vitamine, oligoelemente i izbjegava masti i ugljene hidrate. Važno je da konzumira dovoljno kalcijuma, koji je važan za oporavak kostiju, kose, zuba i noktiju. Važno je takođe da se prati nivo hemoglobina, zato što bebe uzimaju mnogo željeza kroz majčino mlijeko.

Ako porodilja ima tegobe, važno je da se konsultuje sa ljekarima specijalistima. Sa ginekologom ako ima poteškoće u seksualnom životu, ili na primjer pojačano bijelo pranje i promjene u menstrualnom ciklusu. Sa endokrinologom ako se u trudnoći ugojila više od 17 kilograma, a uprkos trudu, poslije porođaja ostane prekomjerna težina. Sa psihologom ukoliko postporođajna depresija traje duže od deset dana i produbljuje se. U svakom slučaju korisno je održavanje kontakta sa ličnim ljekarom i pridržavanje njegovih savjeta o režimu ishrane, dodatnom uzimanju vitamina i dodataka ishrani, kao i svemu drugom vezanom za zdravlje i dobrobit majke.

Godinu dana oporavka
Iako je oporavak poslije porođaja individualan, danas se smatra da je za potpuni oporavak nakon rađanja djeteta potrebno oko godinu dana, kada „sve dolazi na svoje mjesto”, odnosno bar onoliko vremena koliko se tijelo mijenjalo i prilagođavalo u trudnoći. Dolazak djeteta jeste prelijep događaj, ali i stresan, pa je svakoj ženi nakon porođaja potrebna pomoć i razumijevanje. Čak i kada se žena fizički brzo oporavi, treba imati u vidu i njen psihološki oporavak koji u mnogome zavisi i od podrške okoline.