srijeda, 10. svibnja 2017.

Uzroci tvrde stolice kod djece


Rezultat slika za tvrda stolica kod beba

Zatvor je neredovno pražnjenje debelog crijeva. U takvom slučaju tokom pražnjenja crijeva dijete plače, napinje se, pocrveni, nekad izbaci jako tvrdu stolicu, nekada je odloži, pa kasnije “jovo na novo”. Sadržaj je često tvrd i suh, nerijetko u obliku klikerčića. Javlja se kod djece svih uzrasta. Nekada je zatvor prateća pojava nekih oboljenja ili anomalija, ali se može javiti i sam za sebe. Razlog najčešće leži u nepravilnoj ishrani i nedovoljnom unosu vode.

Klinička slika opstipacije zavisi od uzrasta deteta i, djelimično, od uzroka opstipacije.
Za razliku od dojenih beba, stolica novorođenčadi koja se hrani na bočicu bit će čvršća i tamnija jer se adaptirana mliječna formula duže probavlja od majčinog mlijeka.
Uobičajeno je da novorođenče ima barem jednu stolicu tokom 24 sata, no ne znači da se treba zabrinuti i ako je taj ritam rjeđi, npr. jedanput u tri dana.

Zašto nastaje zatvor (opstipacija) 

Bez obzira na to šta je uzrok, tu je nekoliko mehanizama odgovornih za opstipaciju:

Početak krute ishrane
Uvođenje prve krute hrane kod bebe može izazvati probavne smetnje, odnosno zatvor, stoga je potrebno obratiti pažnju na pravilno I postepeno  uvođenje namirnica.

Neadekvatna i nedovoljna prehrana
Smanjena peristaltika najčešće nastaje zbog malo sadržaja u crijevima, takoreći nema šta da ih stimuliše, pa ona postaju spora i neefikasna. Uzrok je nepravilna ishrana, previše mlijeka a malo čvrstih namirnica, kao i nedovoljan unos vode.
Razmislite nudite li djetetu namirnice koje uglavnom “zatvaraju”, kao što su mrkva, banana, riža. Jede li vaše starije dijete dovoljno vlakana, voća i povrća. Ima li u njegovoj prehrani možda previše mesa i mlijeka? Ponudite djetetu namirnice za koje znate da otvaraju: šljive, sokovi, svo voće osim banana, povrće.

Nedostatak tekućine
Ovo je najčešći uzrok opstipacije. Djetetu  koje nije isključivo dojeno ponudite vodu, nezaslađeni čaj, razrijeđeni sok od cijeđenog voća, po potrebi nudite vodu I uz dojenje, no vjerojatno mu do uvođenja kašica to neće biti potrebno jer vodu dobija iz mlijeka.
Dijetet koje jede adaptirano mlijeko treba vodu od početka jer adaptirano mlijeko sadrži minerale koji mogu izazvati dodatnu žeđ.
Uz kašicu se preporučuje da dijete uzima bar 50 ml tekućine. Pritom ga možete vrlo rano početi učiti da pije iz čaše, posebice ako se do tada nije susretao s bočicom. Ako vam ne uspijeva pomoću čaše ili bočice, pokušajte sa kašikom ili špricom.

Nedovoljno kretanja
Opstipaciju nastaje i zbog lijenosti crijeva koja pak može biti pogoršana nedostatkom kretanja. Potaknite dijete na aktivnost, odlazite u šetnje, igrajte se kod kuće, vježbajte  djetetovim nožicama kao da vozi bicikl.

Prerano odvikavanje od pelena
Ma koliko se to roditeljima činilo praktično i ekonomski isplativije, prerano odvikavanje djeteta od pelena može kod djeteta izazvati strah ili inat koji će se očitovati u tome da dijete namjerno zadržava stolicu, pa čak i po nekoliko dana, zbog osjećaja srama ili gađenja. Djetetu možda treba još neko vrijeme prije nego što do kraja odbaci pelene.

Slabost trbušnih mišića zbog bolesti ili urođenih anomalija

Alergija  
Ako zatvor kod vašega djeteta potraje dulje i ne uspijete ga se riješiti uklanjanjem već navedenih uzroka, dijete je potrebno odvesti na pregled pedijatru. Postoji mogućnost da je alergično na neku vrstu namirnica, npr. na kravlje mlijeko.

Naprslina u čmaru – analna fisura
Prilikom prolaska malo veće stolice u analnom otvoru može da nastane pukotina (fisura) i da se pojavi trag krvi. Sve dok ne zaraste, ova naprslina boli svaki put kada dijete kaki, i to je često razlog odlaganja pražnjenja crijeva. A to stvarno nije ništa strašno! Bebi treba detaljno oprati guzu mlakom vodom i blagim sapunom, potom je dobro osušiti i namazati gustom kremom protiv ojeda koja sadrži cink, inače odličan za epitelizaciju kožice. Posle svake stolice ovo treba ponoviti, a pred spavanje treba namazati malo kreme sa pantenolom koju nježno, vrhom malog prsta, treba namazati guzu kako bi pukotina što prije zacjelila.



Pedijatar bi mogao preporučiti omekšivač stolice, lubrikant ili supozitorij te laksative. Glicerinski čepići stimuliraju rektum i pomažu djetetu da obavi nuždu. Povremena uporaba čepića je opravdana, međutim, ne bi ih trebalo primjenjivati učestalo. Ipak, svakako napomenite pedijatru da dijete ima problem.