Za dijete, osobito u početku dohrane, preporučljivo je kuhati
uvijek svježi obrok.
U slučaju nužde, može se obrok spremiti za kasniju upotrebu. Pri tome je važno imati na umu da je u tom slučaju sigurnost I zdravstvena ispranost hrane najvažnija. Bebe su zbog nerazvijenosti probavnog sustava i slabije otpornosti osobito osjetljive na bolesti uzrokovane hranom. Određene namirnice, osobito jaja, ribe, peradi i sirovo sirovo meso, može sadržavati bakterije, kao što su E. coli i salmonelu, koji su odgovorni za trovanje hranom. Campylobacter je jedan je od najčešćih uzroka proljeva, a može se naći u peradi i nepasteriziranom mlijeku. Pri pripremi hrane od velike važnosti je higijena u kuhinji.
Evo nekoliko savjeta, kako pripremati hranu na siguran način:
Evo nekoliko savjeta, kako pripremati hranu na siguran način:
- oprati ruketoplom vodom I sapunicom – prije pripreme hrane, nakon rukovanja sa nečistim namirnicama (sirove, prljave namirnice)
- osiguratičiste radne površine - oprati toplom sapunicom
- namirniceobrađivati na daskama (uzmite različite daske za meso, ribu, povrće, voće – kako ne bi došlo do križne kontaminacije prilikom rada) – daske mogu biti I raznih boja, kako se ne bi pomiješale
- daske dobrooprati (u perilici na visokoj temperaturi)
- paziti dase isti nož ne koristi za obradu mesa, ribe, povrća I voća (česta greška je da se nakon obrade piletine/ribe na istoj dasci i sa istim nožem reže povrće/voće koje se konzumira bez prethodne termičke obrade)
- paziti naredovito mijenjanje I iskuhavanje spužvi za pranje, krpa za brisanje
Hladnjak
- kuhanukašicu što brže ohladiti (staviti u posudu s hladnom vodom ili ledom), staviti u dobro opranu (može se I sterilizirati u pećnici na 100 stupnjeva kroz 20 min) staklenu posudu, sa poklopcem
- pohranitije u hladnjak u roku 1h od kuhanja
- označititeglicu sa datumom kuhanja
- kašica sepohranjuje u hladnjaku na temperaturi do +4 stupnja (dobro je da postoji
style="display:block"
data-ad-slot="6473405334"
data-ad-format="auto">
termometar u hladnjaku)
Odmrzavanje
- prijekuhanja, smrznute namirnice odmrznite preko noći u hladnjaku. Pri tome pazite da namirnica (meso, riba) ne plivaju u vlastitom soku (staviti u cjedilo ili na rešetku iznad posude gdje e se skupljati tekućina pri odmrzavanju), izvaditi iz vrećice/pakiranja
Kuhanje
- Kašicu jepotrebno dobro prokuhati
- Kodpodgrijavanja uvijek je potrebno postići temperaturu iznad 70 stupnjeva u središtu
Priprema voća i povrća
- Prijeupotrebe voće i povrće dobro operite pod mlazom vode
- Pazite načistoću ruku
Vrijeme čuvanja
kašica u frižideru (ako su zadovoljeni svi gore navedeni uvjeti):
Kuhano
voće i povrće ----- 48h
Kuhano
meso ------24h
Meso+ povrće ------ 24h
Žumanjak ------24h
Žitarice ------ 48h
Dio kuhane kašice, koja se sprema u hladnjak se odvaja za čuvanje prije hranjenja djeteta, kako bi se spriječila kontaminacija slinom i prljavom žlicom. Taj dio kašice se čuva na hladnom prema gore opisanom postupku.
By Ivana M.M.
By Ivana M.M.