petak, 20. siječnja 2017.

Mogu li domaće spremljene kašice stajati u hladnjaku i koliko dugo?

Za dijete, osobito u početku dohrane, preporučljivo je kuhati
uvijek svježi obrok.
U slučaju nužde, može se obrok spremiti za kasniju upotrebu. Pri tome je važno imati na umu da je u tom slučaju sigurnost I zdravstvena ispranost hrane najvažnija. Bebe su zbog nerazvijenosti probavnog sustava i slabije otpornosti osobito osjetljive na bolesti uzrokovane hranom. Određene namirnice, osobito jaja, ribe, peradi i sirovo sirovo meso, može sadržavati bakterije, kao što su E. coli i salmonelu, koji su odgovorni za trovanje hranom. Campylobacter je jedan je od najčešćih uzroka proljeva, a može se naći u peradi i nepasteriziranom mlijeku. Pri pripremi hrane od velike važnosti je higijena u kuhinji.
Evo nekoliko savjeta, kako pripremati hranu na siguran način:
  • oprati ruketoplom vodom I sapunicom – prije pripreme hrane, nakon rukovanja sa nečistim namirnicama (sirove, prljave namirnice)
  • osiguratičiste radne površine - oprati toplom sapunicom
  • namirniceobrađivati na daskama (uzmite različite daske za meso, ribu, povrće, voće – kako ne bi došlo do križne kontaminacije prilikom rada) – daske mogu biti I raznih boja, kako se ne bi pomiješale
  • daske dobrooprati (u perilici na visokoj temperaturi)
  • paziti dase isti nož ne koristi za obradu mesa, ribe, povrća I voća (česta greška je da se nakon obrade piletine/ribe na istoj dasci i sa istim nožem reže povrće/voće koje se konzumira bez prethodne termičke obrade)
  • paziti naredovito mijenjanje I iskuhavanje spužvi za pranje, krpa za brisanje
Hladnjak
  • kuhanukašicu što brže ohladiti (staviti u posudu s hladnom vodom ili ledom), staviti u dobro opranu (može se I sterilizirati u pećnici na 100 stupnjeva kroz 20 min) staklenu posudu, sa poklopcem
  • pohranitije u hladnjak u roku 1h od kuhanja
  • označititeglicu sa datumom kuhanja
  • kašica sepohranjuje u hladnjaku na temperaturi do +4 stupnja (dobro je da postoji

         style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3764311493977162"
     data-ad-slot="6473405334"
     data-ad-format="auto">


termometar u hladnjaku)
  • dio kašicekoji će se spremiti treba odmah odvojiti - paziti da se ne sprema kašica koju je dijete već jelo
  • voditeračuna da hladnjak dobro hladi ( da nije prenatrpan i da zrak može kružiti i jednakomjerno hladiti u svim dijelovima, voditi računa da je temperatura viša na vratima hladnjaka)
  • svježe mesoi riba čuvaju se u hladnjaku na najdonjoj polici, kako bi se izbjegla kontaminacija hrane ispod nje
  • Odmrzavanje
    • prijekuhanja, smrznute namirnice odmrznite preko noći u hladnjaku. Pri tome pazite da namirnica (meso, riba) ne plivaju u vlastitom soku (staviti u cjedilo ili na rešetku iznad posude gdje e se skupljati tekućina pri odmrzavanju), izvaditi iz vrećice/pakiranja
    Kuhanje
    • Kašicu jepotrebno dobro prokuhati
    • Kodpodgrijavanja uvijek je potrebno postići temperaturu iznad 70 stupnjeva u središtu
    Priprema voća i povrća
    • Prijeupotrebe voće i povrće dobro operite pod mlazom vode
    • Pazite načistoću ruku
    Vrijeme čuvanja
    kašica u frižideru (ako su zadovoljeni svi gore navedeni uvjeti):
    Kuhano
    voće i povrće ----- 48h
    Kuhano
    meso             ------24h
    Meso+ povrće           ------ 24h
    Žumanjak                    ------24h
     Žitarice                       ------ 48h
    Dio kuhane kašice, koja se sprema u hladnjak se odvaja za čuvanje prije hranjenja djeteta, kako bi se spriječila kontaminacija slinom i prljavom žlicom. Taj dio kašice se čuva na hladnom prema gore opisanom postupku.

    By Ivana M.M.