ponedjeljak, 19. lipnja 2017.

Sastanak predstavnica Udruženja Prirodan Porod i Udruženja TIM i najava saradnje

U kancelariji Udruženja trudnica i mama upriličile smo jedan sjajan sastanak. Kao najavu skorije saradnje, pričale o brojnim benefitima iste, te želji da se položaj žena/porodilja na samom porodu poboljša.

Sastanak predstavnica  Udruženja Prirodan Porod i Udruženja TIM- sa lijeva na desno, Dolores Radonić, Amira Ćerimagić, Aida Džaferović, Belma Šoljanin


Prirodan Porod poceo sa radom od 2013. prvo kao portal potom udruženje. 
Cilj je unapredjenje porodjajnih prava i kvalitete bolnickih poroda u BiH te omogućavanje da svaka majka, bez obzira koja vrsta poroda (vaginalni ili carski), doživi sto ljepsi i prirodniji porod orijentisan na majku,porodicu i bebu.


Udruženje trudnica i mama osnovano je u novembru 2015.g, od strane dvije psihologinje – mame, Belme Šoljanin i Aide Džaferović, koje su prvenstveno pokrenule grupu podrske na facebooku, februara 2015. Danas djelamo putem dva online savjetovalista, radimo na azuriranju bloga TIMa ali i konkretno u prostoriji udruzenja putem edukacija i radionica. „Udruženje trudnica i mama“ ima slobodu djelovanja na cijelom području BiH. Želimo potaknuti društvo da razmišlja o svom odnosu prema trudnicama i majkama, o tome kako je podrška u tom posebnom periodu poželjna i potrebna i da se pridruži ispunjenju naših ciljeva. Ciljana populacija kojoj Udruženje pomaže su žene koje planiraju u skorije vrijeme trudnoću, trudnice i mlade majke-porodilje. Vizija Udruženja trudnica i mama je da postane centralno mjesto okupljanja žena, trudnica/porodilja/majki na području BiH s ciljem mentalnog osnaženja žene- majke. Zbog načina života, koji je iz dana u dan stresniji, a nagomilane obaveze brojnije i često prevazilaze naše kapacitete, kako u fizičkom, tako i u mentalnom smislu sve je neizvjesnija potreba za servisom – mjestom gdje će trudnice i majke dobiti pravovremenu i provjerenu informaciju al i podršku. Kancelarija Udruženja trudnica i mama nalazi se na adresi Trg solidarnosti 19, u Novom Gradu.


Divne gospodje iz Prirodnog Poroda- Dolores Radonić i Amira Ćerimagić iskazale su zadovoljstvo zbog najave saradnje, a ono je zasiguno obostrano.

Udruženje Prirodan Porod djela i putem FB stranice https://www.facebook.com/prirodanporod, kao i putem FB grupe https://www.facebook.com/groups/prirodanporod.

Dok ste zauzeti rađanjem, a vaš eventualni partner na porodu prolazi kroz vlastitu navalu emocija, poželjno je imati prethodno sastavljen plan poroda, koji ćete bolničkom osoblju predati odmah po prvom susretu. To je način da liječnicima i babicama na jednom mjestu iskomunicirate svoje želje i očekivanja o pojedinim aspektima vašeg porođaja, kako biste mogli kvalitetnije surađivati i imati porođaj kakvog priželjkujete...
 Plan poroda koji svaka porodilja može da ima.
("Da se omogući porod koji se odvija isključivo prirodnim tokom Da se broj intervencija kao što su vaginalni pregledi i manuelno pritiskivanje trbuha svedu na minimum Izbjeći indukovani porod, drip i analgetike/rutinsku aplikaciju intravenskog sistema Da se tokom trudova i poroda neometano krećem/okrećem u najugodniju pozu")
("Da se sačeka minimalno 5 minuta prije nego što se prereže pupčana vrpca Podojiti dijete odmah po porodu - molim Vas da mi pomognete u toj namjeri Da mi se dijete odmah nakon poroda stavi na grudi/koža na kožu Da se svi postupci s novorođenčetom obavljaju uz moj prethodni pristanak, uključujući i vakcinaciju.")


Udruženje trudnica i mama djela putem online savjetovališta
 Klub trudnica i mama iz BIH (Udruženje TIM) i Online savjetovalište Udruženja TIM za trudnice i porodilje,
te FB stranice posvećene edukaciji i povezivanju roditelja Udruženje Tim- Podrška roditeljima.


Mentalno ojačana i zadovoljna žena /porodilja/majka koja će dan poroda pamtiti kao poseban i bez nepotrebnog stresa, te sa sačuvanom ali i novom snagom da se u potpunosti posveti novom članu sa mnoštvom korisnih informacija ali i neposrednom podrškom ukoliko je zatreba- veliki i lijep cilj svih nas.

Nadamo se da će zajedničkim zalaganjem kako pojedinaca, udruženja ali i zajednice on biti moguć ali i ispunjavan.