petak, 23. lipnja 2017.

Peta bolest ili "osip ispljuskanih obraza"

Rezultat slika za peta bolest kod djece

Peta bolest (Erythema infectiosum ili megaleritem) je blaga virusna bolest, a uzrokuje je parvovirus B19. Naziva se još “osipom ispljuskanih obraza” zbog simptoma intenzivnog crvenila na obrazima.
Ova bolest nije opasna, javlja se sporodični ili epidemijski, liječi se spontano te ostavlja trajni imunitet u tijelu oboljelog.

Peta bolest nema svoju “sezonu” i može se pojaviti u bilo koje doba godine.

Većina djece s parvovirusnim infekcijama nema znakova ili simptoma. Kada se simptomi pojave, oni se razikuju u velikoj mjeri ovisno o dobi osobe koja ima tu bolest. Simptomi pete bolesti su osip i crvenilo lica i tijela, grlobolja, blago povišena temperatura, želučane tegobe, glavobolja, umor i svrbež, a više od 25% zaraženih nema nikakve simptome.

Nekoliko dana nakon pojave ranih simptoma, prepoznatljiv je jarkocrveni osip na licu, obično na oba obraza. Osip se može proširiti na ruke, trup, bedra i stražnjicu, gdje je osip ružičast i malo izdignut.
Općenito, osip se javlja kada je bolest već pri kraju i vidljiviji je kada je dijete izloženo ekstremnim temperaturama ili provodi vrijeme na suncu.

Uzroci pete bolesti (parvovirusa)

Ljudski parvovirus B19 uzrokuje ovu infekciju i on se razlikuje od parvovirusa koji pogađa kućne ljubimce. U prijevodu, bolest se ne prenosi sa životinja na ljude.
Jednom kad izbije osip (6 do 7 dana nakon doticaja s virusom), osoba prestaje biti zarazna. Ova bolest najčešće pogađa djecu vrtićke i školske dobi, tete u vrtićima i učiteljice u školama, tj. sve one koji dolaze u kontakt sa zaraženom djecom. Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka preko sekreta dišnih sustava koji se šire zrakom, rukama, predmetima, direktnim kontaktom, s majke na plod ili transfuzijom krvi.

Što se samog liječenja tiče, ono najčešće nije potrebno jer bolest prolazi spontano. Oprez je obavezan kada vi ili vaše dijete imate anemiju srpastih stanica, ako ste trudni ili ako vi ili vaše dijete imate oslabljen imunološki sustav. U tim su slučajevima, kao i kod većine zaraznih bolesti, moguće se komplikacije.

Mjere prevencije važne su u sprječavanju daljnjeg širenja zaraze. Trudnicama, bolesnicima s oslabljenim imunološkim sustavom i bolesnicima s anemijama savjetuje se izbjegavanje kontakta s oboljelima. Važno je prati ruke, ne dijeliti hranu i piće te svom malom bolesniku osigurati dovoljno odmora i tekućine.