srijeda, 14. lipnja 2017.

Gušenje, ujed krpelja, ujed ose ili pčele, udarac, padovi- na naša pitanja odgovarao Jasmin Nikšić, instruktor prve pomoći.

Interesuje me kako reagovati kad se beba iz čista mira počne gusiti ili se naguta zraka, kako joj najbolje i najefikasnije pomoći? Prvorotkinja sam i bas me toga strah. 

Vrlo često se svima nama dešava, a naravno i bebama da nakratko ostanemo bez daha. Obično pri zamoru, nekom težom fizičkom aktivnošću i sl. 
Dijete se vrlo često može iznenadno početi gušiti ukoliko se zagrcne (obično svojom pljuvačkom) ili se kako kažete naguta zraka. Kod svih poteškoća disanja bilo da se radi o ubrzanom disanju ili usporenom bitno je uspraviti dijete i omogučiti mu dovoljno prostora da udiše zrak. Trebalo bi da se postepeno reguliše disanje. Ukoliko hiperventilira ili ubrzano diše možete manji višek staviti na usta djeteta jer će u tom slučaju udisati zrak koji izdiše (laički rečeno svoj zrak koji je već "prerađen" i to pomaže da se stabilizuje disanje).




Ujed krpelja kod bebe ili malog djeteta, pokušati sami izvaditi ili ici doktoru?

Krpelji su uvijek aktuelni i vrlo često su dosadni i naporni. Nažalost rijetko ko može pravilno ukloniti krpelja, pa se zato i preporučuje da to uradi stručno lice, posebno ukoliko se radi o djeci...



Prva pomoć kod ujeda ose?

Ose i pčele znaju biti nezgodne posebno ukoliko su djeca alergična na ujede ili ubode insekata kada moće doći i do komplikacija koje su obično praćene poremećajem disanja.

Kod uboda osa ili pčele potrebno je ustanoviti mjesto gdje je djete ubodeno. Mo
guće je da ima više od jednog mjesta (često se vidi jedno mjesto i njemu posveti pažnja a ni da se ne pogleda da li je još negdje mjesto uboda i žaoke).

Potrebno je ukloniti žaoku. To možete uraditi svojim rukama ili uz pomoć pincete. Bitno je čim prije ukloniti žaoku, a na mjesto uboda stavljati hladne obloge.

Standardna situacija je da dijete plače jer svaki ubod pčele ili ose nije baš ugodan.




Usljed udarca dijete ostane bez daha, tačnije kao da izgubi svijest na trenutak. Šta uraditi u tom momentu?

Problemi koji su praćeni gubitkom svijesti ili disanja su primarni i mora im se posvetiti apsolutna pažanja i pomoć pružiti odmah bez odlaganja.

Ukoliko je dijete zaprimilo udarac loptom ili rukom u grudni koš moguće je da će prvremeno izgubiti dah jer je udarac bio snažniji koji je poremetio tempo i funkciju disanja. Dijete pokušava da uhvati zrak i vi mu u tome možete pomoći tako što ćete ga ispraviti i omogućiti prostor da udahne zrak. Bitno je da pomognete djetetu pri udahu ali i pri izdahu. To moćete raditi zajedno reći mu da prati vas i zajedno radite udahni, izdahni...

Ukoliko je dijete bez svijesti ali nema smetnji sa disanjem potrebno da je okrenuti u bočni koma položaj, tj. na bok kako se ne bi ugušio svojim jezikom ili nekim sadržajem. 

Svako stanje koje je praćeno gubitkom svijesti ili disanja morate pozvati hitnu pomoć ili se odmah obratiti svom ljekaru.






Padovi, sa kreveta, stolica i td... Šta pratimo i kako reagujemo?

Ukoliko dijete padne sa kreveta, stolice ili nekog povišenog prostora njegova prva reakcija može nas već na početku uputiti šta se dalje dešava.
Ono što je dobro je ako dijete plače i oglašava se na neki način. Daje nam znak da je pri svi
jesti. Potrebno je prije nego dijete podignete u zatečenom položaju ga osmotriti a poseban akcenat staviti na glavu, vrat i leđa.
Panikom i brzim hvatanjem i podizanjem djeteta koje padne nenamjerno možemo oštetiti funkciju kičme ili dodatno povrijediti dijete.
Dakle ukoliko ste ustanovili da nema vidljivih povreda i da može pomjerati ekstremitetima i vratom dijete polako podignite i pratite narednih par sati.



Gost savjetovališta TIMa: Jasmin Nikšić


bachelor zdravstvene njege i terapije, i instruktor prve pomoći.