ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

Česta pitanja trudnica o putovanju avionom u trudnoći

Putovanje avionom je za buduće majke jedno od najudobnijih ali i najbrži način putovanja. Tokom čitave trudnoće možete putovati bez problema uz konsultaciju sa vašim ginekologom, a u devetom mjesecu provjerite kakva pravila za trudnice imaju aviokompanije.



Česta pitanja

Da li pritisak u avionu može da naškodi bebi u stomaku?
Ako nemate ozbiljnih zdravstvenih problema, ni za vas, niti za bebu u stomaku nema opasnosti. Jedini problem predstavlja nizak pritisak u avionu uslijed koga vam se može ubrzati puls i povisiti krvni pritisak, pa možete imati manjih poteškoća sa disanjem. Ne treba paničiti, jer su ove tegobe prolaznog karaktera.

Da li uslovi u avionu (pritisak, temperatura) mogu da pogoršaju mučninu?

Postoji velika mogućnost da se mučnina pogorša, naročito na velikoj visini i pri visokoj temperaturi, ali ne treba brinuti jer će najvjerovatnije neprijatnost proći čim se tijelo navikne na  uslove u avionu. 

Prije putovanja izbegavajte preobilne obroke, začinjenu, masnu hranu, kao i namirnice koje sadrže dosta biljnih vlakana (celuloze) - svježe voće i povrće - jer mogu izazvati pojavu gasova koji povećavaju krvni pritisak i ubrzavaju cirkulaciju krvi, a kao rezultat nastaje muka i povraćanje. Takođe, konzumirajte dovoljno tečnosti (najbolje vode) kako ne biste dehidrirali.
Šta mogu da jedem u avionu?
Uslijed promene visine, temperature i pritiska u toku leta, neophodna je dodatna količina energije. Stoga bi trebalo obratiti pažnju na unos energetski „bogatih“ namirnica 1-1 ½ sat prije leta: npr špageti, jogurt i bareno povrće i voćni kompot.

U avionu možete da zahtjevate obrok sa manje soli, sa malo masnoće, niskokalorični obrok, vegetarijanski i sl. ali to posebno treba naglasiti prilikom rezervisanja karte ili 24 časa prije polaska. 
Kako da mi bude prijatno tokom leta?
1.  Zbog suhog vazduha pijte dosta tečnosti, najbolje vodu, a izbjegavajte kafu i čaj, prije i u toku putovanja. Takođe, izbjegavajte hranu koja nadima. 

2.  Važna je i odgovarajuće garderoba. Najbolje je obući prijatnu i slojevitu odjeću, zbog temperaturnih promjena, kao i udobnu obuću (izbjegavajte platforme i visoke štikle) i čarape (ako imate problema sa venama, obavezno obucite odgovarajuće čarape).  

3.  Radite lagane vježbe istezanja na svakih 20-tak minuta, da vam noge ne bi otekle. Ustanite s vremena na vrijeme, a u slučaju i najmanje turbulencije, odmah sjedite.

4. Na kraju, da bi bi vam bilo udobno tokom leta avionom, najvažnije je da sve vrijeme budete opušteni.