srijeda, 14. lipnja 2017.

Kako spriječiti i prepoznati sunčanicu kod djeteta- gost TIMa Jasmin Nikšić, instruktor prve pomoci


Vrijeme je ljeta, pa ako možete da nam kažete kako prepoznati sunčanicu kod djeteta?


Pitanje o sunčanici je dosta dobro obzirom i da je dosta aktuelno. U periodu smo godine kada ima dosta slučajeva sa sunčanicom i toplotnim udarom...

Ukoliko je dijete bilo duži dio dana izloženo suncu postoji velika šansa da će dobiti sunčanicu. Simpt
omi se mogu javiti vrlo brzo međutim najčešće se to dešava nakon nekoliko sati ili uveče. Primjetiće se na djetetu malaksavost, mučnina, može i da ima vrtoglavice, da je pospano, omamljeno, povremeno može i povraćati.. Lice je crvenkasto, obrazi zajapureni, može biti i povišena tjelesna temperatura. Prilikom pritiska dlanom na glavu djeteta odjetićete toplinu... Sve su to znakovi da je dijete bilo izloženo suncu i da vrlo moguće ima sunčanicu..
Dijete je potrebno ukoliko već nije pomjeriti u hladovinu ili hladniju prostoriju, pokušavajte rashladiti dijete tako što ćete postepeno hladiti ekstremitete dijeteta od ramena prema dlanovima, od natkoljenica prema stopalima, vlažne krpe na glavu i sl. Zavisno od prostora i mogućnosti poželjno je istuširati dijete mlakom vodom. Naravno treba gledati i na to da se dijetetu daje tekućina, voda u manjim količinama ali češće. Ukoliko stanje nije dobro obratitie se porodičnom ljekaru.


Kako spriječiti da dođe do sunčanice kod djeteta i sta uraditi u slučaju sunčanice?

Veoma je bitno dijete zaštititi od izlaganja suncu i djelovanju velikih temperatura. Uvijek su dobri šeširići da se dijetetu glava zaštiti, kišobrani, održavanje temperature djeteta i davanje tečnosti.



Dijete je potrebno ukoliko već nije pomjeriti u hladovinu ili hladniju prostoriju, pokušavajte rashladiti dijete tako što ćete postepeno hladiti ekstremitete dijeteta od ramena prema dlanovima, od natkoljenica prema stopalima, vlažne krpe na glavu i sl. Zavisno od prostora i mogućnosti poželjno je istuširati dijete mlakom vodom. Naravno treba gledati i na to da se dijetetu daje tekućina, voda u manjim količinama ali češće. 

Gost savjetovališta TIMa: Jasmin Nikšić, bachelor zdravstvene njege i terapije, i instruktor prve pomoći.