subota, 3. lipnja 2017.

7 vježbi za razvoj grube motorike! Predškolsko doba je idealno vrijeme za ove vježbe


Gruba motorika podrazumijeva kretanje cijelog tijela koje kod djece počinje puzanjem, hodanje i skakanjem, te je baza za razvoj fine motorike. Dijete koje je razvilo dobru grubu motoriku lakše će naučiti vezati vezice na cipelama i pisati. U školi će imati bolje rezultate u tjelesnom odgoju, ali i bolje se koncentrirati, brže reagirati i imati više samopouzdanja.

Djeca grubu motoriku razvijaju i sama u svakodnevnim aktivnostima, no želite li ružne jesenje i zimske dane iskoristiti za malo zajedničkog razgibavanja uz vježbe koje će pomoći mališanima usavršiti ove važne vještine, čitajte dalje :).

Predškolsko doba je idealno vrijeme za vježbe za razvoj grube motorike. Vježbe će vam pomoći “hendlati” djetetovu energiju, što utječe i na koncentraciju i ponašanje kod kuće i u vrtiću ili školi. Ove vježbe su ujedno i zabavna igra i mogu postati vaša svakodnevna rutina za slobodno vrijeme.


Spremni za vježbe?

Dobro je da vježbe uključuju i lijevu i desnu stranu tijela (stopale, noge i ruke). Dijete će imati svoju dominantnu stranu, ali dobro je razvijeti i onu slabiju, nedominantnu stranu.
Kad djeca svladaju vježbe, dobro je uvesti nove ciljeve i radnje kako bi im vježbe i dalje bile izazov i zabava.
Inače, neke od svakodnevnih aktivnosti uz koje se intezivno razvija gruba motorika su: vožnja bicikla (posebice skretanje udesno ili ulijevo), ples, igra na otvorenom s vršnjacima,…
Evo naših 7 primjera vježbi (možda ove vježbe već imaju stručne nazive, pa se ne dajte zbuniti našim dječjim nazivima pojedenih vježbi):
Žablji skokovi
Ovu zabavnu vježbu možete izvoditi i u sobi i na otvorenom. Neka mali žapci krenu s jednog kraja sobe na drugi skačući što više mogu. Možete staviti i male predmete na pod koje trebaju preskočiti. Objasnite im da za ovu vježbu nije bitna brzina, već pravilni skokovi.
Prebacivanje loptice
Pronađite malu lopticu i neka ju dijete jednom rukom baca u zrak, a drugom hvata. Potom zamijenite ruke. Neka dijete ponavlja vježbu dok god ima volje. Kad se jako dobro izvježba, može izvoditi istu vježbu hodajući po ravnoj liniji za dodatan izazov.
Vrtnja hula hupa
Hula hup je zabavan, a ujedno i odličan za razvoj ravnoteže i koordinacije.
Preskakanje hula hupa
Položite hula hop na pod. Neka dijete jednom nogom skoči unutar hula hupa pa van. Potom zamijenite noge.
Skakanje i stajanje na jednoj nozi
Neka dijete skače 5 sekundi na jednoj, a potom i na drugoj nozi. Bitno je da ne skače brzo, već da lagano skače i kontrolira skokove. Potom može probati stajati na jednoj nozi što dulje može.
Sjena
Pozovite dijete da bude vaša sjena dok se krećete prostorom i obavljate jednostavne radnje.
Kreći se kao…
Zadajte određenu životinju, a potom oponašajte njen način kretanja. Super je imitirati zmiju, zeca, raka, patku, konja u galopu,…

Izvor: Girotondo