petak, 9. lipnja 2017.

Kako napreduju dojena djeca

Rezultat slika za vaganje beba

Kod napredovanja zdrave dojene djece  postoji nekoliko tipova djece:
– imate djecu koja odlično napreduju u prvom mjesecu, kao i u drugom, a u trećem dobiju značajnije manje u odnosu na prva dva (primjer mjesečnog napredovanja: 1200gr, 1000gr, 600gr). Kod ovog tipa djeteta majka je sigurna, lako doji i ima mnogo manje briga od drugih majki ali znaju one jako da se zabrinu kada treće mjerenje bude ispod kg, naravno briga je bez razloga 🙂
– zatim imamo djecu koja loše krenu u prvom, u drugom sve nadoknade, a u trećem su već na normali kao i prva grupa (primjer napredovanja po mjesecima: 500gr, 1100gr, 550gr). Djeca sa težim uspostavljanjem dojenja, koja iz raznih razloga, da ih ne nabrajam sada sve, loše uzimaju dojku i samim tim ne dolaze do mlijeka iako ga majka ima, zatim pospana djeca zbog izražene fiziološke žutice, djeca sa većim padom na težini koja nakon uspostavljanja pravog ritma dojenja, popravljanja sisanja, razbuđivanja… sve to nadoknade.
Dešava se da njihove majke imaju velike probleme sa ranicama na bradavicama, krvarenjima iz istih, upalama dojke, terapijama… ali se sve to da srediti. Nakon toga dijete počinje mnogo aktivnije, ljepše, bezbolnije da sisa što se naravno odražava i na vagu. Ovaj slučaj je najosjetljiviji za prelazak na adaptirano mlijeko iz više razloga: strah da mlijeka nema dovoljno, da je dijete gladno, da će mu se naškoditi sa nastavkom dojenja, majke gube volju, želju i zainteresovanost za dojenje što je razumljivo jer niko ne voli bol…

– tu je i treća grupa koja je relativno česta da dijete dobija konstantno prvih mjeseci (primer 500gr, 500gr, 450gr…), zdrava djeca koja su aktivna, motorički napredna, rastu u dužinu… Jednostavno su takva da ne dobijaju mnogo, sisaju lijepo, redovno bez problema, pelene su uredno mokre i ukakane ali ne dobijaju onoliko koliko se očekuje.
– i najmanje zastupljena grupa koja jako dobro napreduje više mjeseci pa naglo uspori (primer 1000gr, 1200gr, 1000gr, 800gr, a onda padnu na 200-300gr mjesečno i majke se uplaše jako, a najčešće bez razloga)
Bez obzira u koju grupu spada Vaše dijete u ni jednoj grupi NEMA razloga za  brigu.
Ukoliko imate problem sa dojenjem on se najčešće NEĆE riješiti sam od sebe, a najčešće su samo male nijanse ono što razdvaja loše dojenje od dobrog dojenja.
Idealno bi bilo da do problema ne dođe i da se najveći procenat dojenja odvija lagano, bez bola, udobno i prijatno i za majku i za dijete. Zato je važno prevenirati probleme pripremom još u trudnoći, informisanjem kako bi znali šta vas sve čeka i kako da date svoj maksimum.

Bez obzira u koju grupu spada Vaše dijete draga majko najvažnije je da dijete raste, da napreduje, ne samo u kilaži već u cjelokupnoj slici djeteta. Pravilan rast i razvoj nije takmičenje u dobijanju na kilaži već zdravo odrastanje uz puno ljubavi.

 Izvor:superbeba