srijeda, 14. lipnja 2017.

Postoji li "nekvalitetno" mlijeko? Koje su najčešće greške u početku?- gošća online savjetovališta TIMa, Adisa Hotić, IBCLC savjetnica za dojenje

Često u radu sa mladim majkama čujem da su dobile komentare tipa: Mlijeko ti je slabo pa slabije napreduje beba i sl. 
Postoji li "nekvalitetno" majčino mlijeko?

Većinom majke nailaze na komentare koji su zasnovani na predrasudama - naravno da ne postoji "slabo" mlijeko
Majčino mlijeko samo po sebi je stvoreno upravo za tu bebu koja je rođena i upravo da zadovolji potrebe te bebe. Izgled mlijeka se mijenja tokom starosti bebe - odnosno u prvih dvadesetak dana. Iz početka je prisutan kolostrum ili masno mlijeko koje se naziva još i tečno zlato. Kasnie kolostrum prelazi u mlijeko koje je količinski obilnije ali drugačije u sastavu - to mlijeko je kad se gleda više plavkasto - prozirno - jer u svom sastavu i ima najviše vode, a ostalo su hranjive tvari. Zbog toga se ponekad čini da je mlijeko "vodnjikavo" ili slabo kako kažu žene, ali takvo je majčino mlijeko po prirodi - u 100% omjeru prilagođeno bebi!




Kako znati da beba dovoljno i ispravno doji?
Beba doji ispravno i pravilno ukoliko dobro i fino uhvati dojku da majka osjeti da ona fino siše i guta i da majka nema stalnih bolova pri dojenju. Osim toga prati se broj mokrih pelena i stolica tokom prvih mjesec dana. Broj mokrih pelena bi trebao biti najmanje 6-8, i oko 3 stolice dnevno veličine kovanice 5 KM. Stolica dojenog djeteta je obično zlatno žute boje , tečnija i mogu se javiti male grudvice. Nekada može biti primjesa zelenkaste boje, ali to nije zabrinjavajuce ukoliko se javi povremeno. 

Sta podrazumjeva "isključivo" dojenje?
Isključivo dojenje podrazumijeva beba prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a privh 6 mjeseci jede samo majčino mlijeko, da se djetetu ne daje nikakva druga tečnost niti hrana- čak ni čaj ni voda. Sve što bi se dalo djetetu remeti dojenje. Dojenčetu se daju samo vitaminski preparati ili eventualno lijekovi isključivo na preporuku pedijatra.

Koji su položaji za dojenje najbolji?
Uvijek majka i dijete zajedno treba da otkriju koji je položaj najbolji.
 Majka treba da bira onaj položaj u kojem će se najbolje osjećati, gdje će biti opuštena i gdje će moći da se odmori uz dojenje, a istovremeno da dijete može fino da sisa i da zaspi na dojci. U početku, nakon poroda kad majke obično imaju epiziotomiju najbolje je dojiti ležeći.

Bolne bradavice su čest problem. Kako olakšati i prevazići?
Bolne bradavice su UVIJEK rezultat lošeg hvata djeteta na dojci. Znači prvo se mora korigovati kako dijete prihavata dojku i kako siše. Ukoliko su nastupile rane, ako je još na početku najbolje je bradavice ostavljati na zraku da se dječija pljuvačka i majčino mlijeko na njoj sasuše. Zrak će jako brzo pospješiti da ranice zacijele. Ukoliko su sunčani dani , bradavice se na 15-tak minuta mogu izložiti i sunčevim zrakama U krajnjem slučaju može se koristiti lanolinska mast, ali samo 7-10 dana jer kansnije nema koristi.


Koliko često treba dojiti bebu?

Beba se doji na zahtjev. Šta to znači: uvijek kad se beba javi treba joj ponuditi dojku. To je naročito važno za početak, dok je u novorođenačkom periodu. Najmanje svaka dva sata tokom dana, a tokom noći npr. razmak može biti na 3-4 sata. Uvijek se dijete prati i njegove potrebe, ali generalno ritam dojenja treba da bude čest, ovako kako sam navela.

Kako započeti sa dojenjem?
Sa dojenjem je najbolje početi odmah po porodu, najbolje u rađaoni. Idealan početak dojenja je u prvi sat poslije poroda, ovaj sat se zove i zlatni sat jer je tad dijete jako budno po porodu i refleks sisanja mu je najizraženiji. Tad je dobro da dijete bude kontakt koža na kožu sa majkom i da prihvati bradavicu, da je osjeti i da dadne signale majčinom tijelu da se rodila beba i da treba proizvesti mlijeko. Ukoliko iz bilo koji razlog nije moguce dojiti taj sat, ako su u pitanju besmisleni bolnički protokoli, važno je dojit kad se smjestite u sobu, to je obično dva sata nakon poroda.

Ragade su uvijek rezultat nepravilnog sisanja djeteta. Ako se ne tretiraju, mogu se jako proširiti i može doći i do različitih infekcija te za majku nastaju prave muke. Također kad se pojave ragade važno je da se dojke suše na zraku i da izbjegavate jastučiće za dojke, makar dok ste u kući. Sve što zadržava vlagu na bradavicama šteti im.


U  ranom novorođenačkom periodu dijete se "ne uobročava". Dijete upravo ima takve potrebe, ne samo da bi se zasitilo nego i potrebu za sisanjem, koju će najbolje zadovoljiti na vašim grudima. To jeste intenzivan i težak period za majku, djetetove potrebe su upravo takve, a majka je sada jedina osoba koja ih u potpunosti može zadovoljiti. Kad dijete napuni mjesec dana situacija će se malkice promijeniti ali ugavnom dijete mora često dojiti.

Prehlada i dojenje- kako olakšati?
Kad je prehlada u pitanju majka može neometano dalje dojiti dijete. Od lijekova koje uzima trebaju da su na prirodnoj bazi uz konsutaciju sa stručnjakom, a antibiotike i ostalo samo po preporuci ljekara.



Lijekovi protiv bolova i dojenje

Lijek odabira kod dojenja je Ibuprofen- brufen.


Da li je potrebno mijenjati strane pri podoju, ili jedan podoj jedna strana?
Ukoliko je beba mala, jeste, dobro je da se dojke stimulišu podjedanko, znači svaki podoj nudite obje dojke. Ako je dijete starije to ne mora biti uvijek.




Dojena beba se nikada ne stavlja na dijetu! Znači može da doji koliko hoće i može da dobija na kilaži koliko hoće, to je dojena beba i ona nije kao dijete na umjetnom mlijeku koje bi se u tom slučaju moralo staviti na dijetu. Vaše dijete odlično napreduje, zdravo je i svaki drugi čaj ili neka promjena u ritmu će djetetu više škoditi. Ne brinite se i nastavite dojiti,to je super!!!


Tipican problem koji pogadja porodilje- na insistiranje okoline bebi koja često traži podoje- komentari Gladna je i sl... daju bočicu i beba spava par sati u komadu. Kako im pomoci da ne pokleknu?
Da, tačno je da od adaptirane hrane djeca duže spavaju. Ali to je samo iz razloga što je ta umjetna hrana teško probavljiva i djetetov organizam iskoristi svu svoju snagu da to probavii naravno sve u to teško padne na njegovu probavu da zaspi. Kao i mi kad se "dobro najedemo nečeg tekško probavljivog pa nismo ni za šta nego samo za leći! 
Majčino mlijeko je lako probavljivo i ono veoma brzo prolazi bebin probavni trakt, tako da djeca češće jedu i bolje i više kake, probava im nije opterećena i bolje radi.

Da li je moguce da se tokom dojenja dešavaju promjene na dojci poput crvenila, perutanja i guljenja kože oko bradavice?
Ne bi trebalo. Nekad se mogu javiti ove promjene, ali one su znači specifične za jednu majku - npr. za vas iz nekog razloga. Ako vam pravi smetnje predlažem dermatologa, ako ne samo namažite neutralni uljem, možda bademovo ili kokosovo samo ne područje bradavice.

Kako najbrže riješiti pojavu krupice?
Tretiranjem Gentiana Violet 1% u periodu od 7 dana, nekoliko puta tokom dana prije podoja . Sušenje na zraku, spriječavanje zadržavanja vlage.
 Ako ne pomogne antimikotski gel ili krema na preporuku liječnika.

Generalno sve su namirnice dozvoljene da majka jede.
 Zabluda je zabranjivanje određenih namirnica. Veoma rijetko djeca reaguju na namirnice koje je majka pojela. Ako je to slučaj tad majka na dan dva prestane to jesti i prati dijete, ako se opet pojavi može biti. Ali ne zauvijek, znači kroz nekoliko sedmica majka opet može jesti tu namirnicu. Mliječni proizvodi se jedu u primjerenim količinama.
Znači nije dobro da majka pije "na litre" mlijeka, jer mlijeko može izazvati reakcije u bebinim crijevima. Popiti čašu dnevno nije problem.



Zbog čega se javlja probadajuca bol u grudima izmedju dojenja i bolan početak dojenja?
Može biti različitih razloga, ali probadajuća bol je obično bol kod gljivica.



Koliko mjesecno dobijaju isključivo dojenje bebe i vode li se tim parametrima naši pedijatri u procjeni napretka dojenčeta?


Zavisno od pedijatra do pedijatra. Postoje novije tablice koje su objavljene i ima ih nastranica aSvjetske zdravstvene organizacije i UNICEFa i one se danas trebaju koristiti. OVO JE NEKI PROSJEK:

1. Mjesec: 130 - 200 g / sedmično
2. Mjesec : 170 - 210 g / sedmično
3. Mjesec : 150 - 180 g / sedmično

4. Mjesec : 130 - 160 g / sedmično
5. Mjesec 110 - 140 g / sedmično
6. Mjesec : 100 - 130 g / sedmično
7. i 8. Mjesec : 90 - 120 g / sedmično
9. i 10. Mjesec : 70 - 110 g / sedmično
11. i12. Mjesec : 60 - 90 g / sedmično


"Desava mi se da nekoliko dana toliko nadođe mlijeko da imam osjecaj da ce mi grudi popucati, a evo nekoliko dana ne nadolazi toliko, bebi je 2 mjeseca. Znaci li to da se mlijeko povlači? Ima mlijeka, ali ne koliko je prije bilo..."
To znači da je sada super- da je regulisana ponuda i potražnja mlijeka. Koliko vaše dijete treba upravo toliko vaše dojke stvaraju!

Da li je dojenje pomocu silikonskih šeširića štetno za bebu?
Nije štetno za bebu, ali može imati negativne implikacije na cijeli tok dojenja, dugoročno na produkciju mlijeka, na ritam, ne slabo napredovanje djeteta itd. Ja uvijek preporučim da ako je ikako moguće uz podršku i savjete mame skinu šešiiće što je prije moguće, jer će sam tok dojenja biti puno lakši, bolji i uspješniji i za majku i za bebu.

"Beba stara 17 dana isključivo doji, smijem li jesti jagode? ( patronažna mi je naglasila sa prvom curicom da jedino jagode ne smijem jesti niti piti sok od jagode)"
Slobodno JEDITE JAGODE!!! Smijete jesti sve što vam duđša traži. Majka ste dojilja i treba da fino i zdravo jedete, a naročito sezonsko voće i povrće!





Da li menstruacija utiče na kvalitet i obilnost mlijeka?
Generalno ne! Individualno može doći do blagih odstupanja koja su zanemariva za dojenje.


"Imam ravne bradavice i u prvoj trudnoci sam morala koristit silikonske bradavice..sad sam opet trudna i htjela bi da nekoristim te silikone. Šta da radim? Bradavice su i dalje ravne."

Drage majke, imajte na umu da dijete ne doji brdavicu! Bradavica je samo dio koji dijete obuhvata, ali dijete doji dojku: dio oko bradavice koji se zove areola, dijete obuhvata skoro u cjelosti svojim ustima. Bradavica dođe djetetu u samo grlo i ravne bradavice nisu razlog nedojenja, odnosno koristenja silikonskih bradavica osim iznimno. Ako imate pravu podršku to se može fino prebrodit, naročito ako vam je ovo druga trudnoća. Možete me pred porod opet kontaktirati ili nekom drugom prilikom da vam preporučim neke tekstove i videa.

Prestanak dojenja.
Ukoliko ste odličili prestati, svakako bi to trebalo biti polako, uz dogovor sa bebom. Na žalost broj podoja koji vasa beba ima ukazuje na to da beba bas jos nije spremna. Ali ako ste vi tako odlučili, imate pravo na to. Ja ne preporučujem prestanak dojenja pomoću medikamenata jer to su jaki lijekovi koje jedna zdrava žena može izbjeći.
 Trebali biste polako smanjivati broj podoja i npr. kad dijete bas insistira da date mužu da preuzme neke obaveze. U krajnjem slučaju se možete odvojiti od djeteta na dva tri dana-
 npr. ostaviti ga kod nane i dede ako je moguće. Djetetu nema potrebe da dodajete ad, ostali miječni proizvodi uobičajeno kako ih dijete jede.
 Dijete umjesto dojenja ne mora da dobije nikakvu zamjenu u smlislu neke flašice- ako to planirate moj je savjet bolje nastvaiti sa dojenjem do 2 godine! Velika je razlika prestati sad i sa dvije godine u dječijem imunom sistemu!


Na naša pitanja odgovore je davala
divna Adisa Hotić,
IBCLC - internacionalno certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju, babica, diplomirana medicinska sestra. 
Udana i majka troje djece. Osnivačica i voditeljica Centra za majku i dijete “Fenix” u Sanskom Mostu. Prva IBCLC savjetnica u BiH (0d 2003. godine) i koordinatorica IBCLC laktacionih savjetnica za BiH. Koautorica prve knjige o dojenju za majke u BiH: “Dojenje - poklon za cijeli život”. Ovlašteni ocjenjivač pri AKAZ-u (Agenciji za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine), za BFHI akreditaciju (inicijativa “bolnica - prijatelj beba”).
Od svoje 21. godine radi na cilju pružanja sveobuhvatne podrške ženama tokom trudnoće, poroda i dojenja. Vjeruje da, iako su to osjetljivi periodi - kako za roditelje tako i za novo malo ljudsko biće, uz empatijsku podršku te smanjenje straha i stresa, svaka majka može da se osjeća kompetentnom i snažnom da bude zadovoljna i ispunjena majčinstvom.
Pri inicijativi Dojenje je IN od samih početaka (2009. godine), gdje pruža stručnu podršku i obuku vršnjačkim savjetnicama, ali i direktno savjetuje.