srijeda, 28. lipnja 2017.

Apnea novorođenčeta





Apnea (apneja)je prekid disanja duži od 20 sekundi, pri čemu dolazi do promjene opšteg stanja, usporenja srčanog ritma, modrila ili blijedila kože i mlitavosti tijela.

Mame često pitaju: "Plašim se da bebu ostavim samu kad spava. Svaki čas provjeravam da li diše. Pretjerujem li??"

Ako vaše dijete ima apneje kraće od 10 sekundi, lice mu ne mijenja boju, a srčani ritam je pravilan: nema razloga za zabrinutost. Međutim, ako se apneje ponavljaju i produžuju, ako mu lice postaje blijedo ili poprima plavkastu boju (cijanoza) razgovarajte s liječnikom. Ovakvi prestanci disanja mogu, osobito u sasvim mala djeteta, mlađega od 3 mjeseca biti znak bronhiolitisa koji zahtijeva bolničko liječenje. Mogu biti uzrokovane i gastroezofagealnim refluksom (vraćanjem kisela sadržaja iz želuca prema jednjaku) ili žestokim plačem (grčeviti jecaji). U svakom slučaju, javite se liječniku koji će pregledati dijete i odrediti primjereno liječenje. Ako je vaše dijete nedonošeno, njegovi živčani centri koji upravljaju disanjem nedovoljno su zreli, čime se mogu objasniti česte apneje. U bolnici, nedonošče je smješteno u inkubator kako bi mu se osiguralo više kisika. Katkada mu se nadomješta i željezo i vitamini, a daju se i lijekovi koji sadrže kofein.

Rezultat slika za apnea kod beba

Nije neobično da potpuno zdrava beba privremeno (nekoliko sekundi, do nekoliko desetina sekundi) poremeti dotle pravilan ritam disanja, posle čega se obično rasplače ili samo promeškolji i nastavi mimo da spava. Ovo se češće dešava kod nedonoščadi zbog nezrelosti njihovog disajnog centra i ne zahtijeva liječenje. Međutim, duže nepravilno disanje zahtijeva ispitivanje.

Zbog čega nastaje apnea?

Uzroci apnee mogu biti fiziološki i patološki. Fiziološki se javljaju samo kod nedonoščadi i posljedica su nezrelosti. Tako, ova djeca mogu ispoljiti prekid disanja u toku sna, hranjenja, pražnjenja crijeva i usljed visoke temperature okoline.

Patološki uzroci mogu da se jave kod sve novorođenčadi i uvijek su znak nekog zdravstvenog problema. Ako vaša beba, rođena na vrijeme, pravi pauze u disanju duže od 20 sekundi, obratite se ljekaru.

Koliko dugo postoji rizik od pojave apnee kod nedonoščadi?

Apnea je uobičajena pojava kod nezrele djece i ponekad se održava mjesecima, čak i po dolasku kući. U tom slučaju, roditelji su obavezni da nabave specijalni apnea monitor - koji uključuje alarm kada beba prestane da diše. Bilo kakva stimulacija će pomoći da se disanje nastavi. Nadgledanje apnee obično nije potrebno nakon šestog mjeseca, a treba uzeti u obzir i fiziološko usporavanje disanja, koje prati uzrast.