ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

Sindrom nemirnih nogu u trudnoći

Rezultat slika za sindrom nemirnih nogu u trudnoći


Sindrom nemirnih nogu u trudnoći je vrlo česta i uobičajena pojava. Trudnoća i hormonalne promjene mogu privremeno pogoršati problem, ako je već i ranije postojao. Neke žene dobijaju sindrom nemirnih nogu po prvi put tokom trudnoće, posebno tokom njihovog posljednjeg trimestra. Međutim, znaci i simptomi obično nestaju posle porođaja.

Oko 26% trudnica ima problema sa ovim sindromom. Ljekari nisu sigurni zašto se ovo dešava, ali pretpostavljaju da ima veze sa disbalansom dopamina, nedostacima minerala ili hormonalnim promjenama.

Ako u pojedninim trenucima osjećate nevjerovatnu potrebu da pomjerate noge da biste se riješili ukočenosti, trnjenja ili peckanja onda vjerovatno patite od sindroma nemirnih nogu koji uveliko može uticati na san.

Sindrom nemirnih nogu karakteriziran je neugodnim senzacijama u nogama i potrebom za pomicanjem nogu. Navedene senzacije različito se opisuju pa se često spominje mravinjanje, gmizanje, bockanje, trzanje, grčenje, trnjenje ili čak bolne senzacije koje izazivaju prekomjernu potrebu za pomicanjem nogu.
Simptomi se uglavnom javljaju ili pogoršavaju tokom večernjih sati. Kretanje može privremeno ublažiti simptome kao i masaža i stavljanje hladnih obloga.
Rezultat slika za sindrom nemirnih nogu u trudnoćiOsim neugodnih senzacija u nogama i potrebe za pokretanjem nogu, trudnice se  često žale na otežano uspavljivanje, često buđenje zbog neugodnog osjeta u nogama (fragmentirani san) i kasnije teškog ponovnog uspavljivanja.

Dakle, javlja se obično kada odmarate ili malo prije nego što ćete zaspati ili pak ako ste sjedeli duži vremenski period, na primjer u bioskopu ili za vreme duge vožnje. Sindrom nemirnih nogu žene obično osjećaju u nogama, ali može se javiti u stopalima, šakama i rukama.

Jednostavno pomjeranje udova donosi trenutno olakšanje, ali se osjećaj nemira vraća čim se umirite. Nepotrebno je govoriti koliko to može biti neugodno i iritirajuće posebno kad želite zaspati. Ako vam sindrom nemirnih nogu ne dozvoljava da spavate to može dovesti do hroničnog zamora i vjerovatno nećete moći najbolje da funkcionišete tokom dana.


Na svu sreću, žene koje iskuse ovaj sidrom tokom trudnoće treba da znaju da je stanje trenutno i da će se nakon porođaja sve vratiti na svoje. Simptomi se najčešće pojavljuju tokom 7 i 8 mjeseca trudnoće i sa rođenjem bebe jednostavno nestaju sami od sebe.

Šta uzrokuje sindrom nemirnih nogu?

Naučnici do sad nisu otkrili ni jedan mogući razlog koji vodi do ovog stanja iako su tokom godina sprovedena razna istraživanja. Isto tako niko ne zna zašto se ovaj sindrom javlja kod žena u trudnoći iako ga ranije nikad nisu osjetile. S druge strane postoje brojne teorije koje kažu da on dolazi sa nedostatkom gvožđa i folata u organizmu te usljed hormonalnih promjena, odnosno povišenog nivoa estrogena.

Kako ublažiti simptome sindroma nemirnih nogu?

Većina lijekova koje ljekari inače propisuju se ne preporučuju trudnicama, ali postoji nekoliko stvari koje će vam olakšati.

Izbegavajte napitke koji sadrže kofein, jer čak i najmanja količina kofeina može pogoršati simptome. Ako imate problem sa ovim sindromom iz ishrane izbacite sve što sadrži kofeina (kafa, čaj, čokolada).

Ležanje u krevetu prije spavanja, gledanje televizora ili čitanje može pogoršati stanje. Što više mirno ležite, veća je verovatnoća da ćete osjetiti simptome.

Zamolite ljekara da vam propiše suplemente gvožđa, magnezijuma, vitamina B12 ili folata. U zavisnosti od prenatalnih vitamina koje uzimate ljekar možda neće dozvoliti da povećate dozu i u tom slučaju ga poslušajte.

Nekim ženama je pomoglo istezanje, masaža, hladni oblozi ili tople kupke. Isto tako bilo bi dobro da isprobate neke opuštajuće tehnike disanja, poput meditacije ili joge, ako ne jednostavno zamolite vašeg partnera da vam priušti opuštajuću masažu prije spavanja.