četvrtak, 1. lipnja 2017.

Gošća savjetovališta TIMa, dr Maja Slaković, specijalista ginekologije i akušerstva- pitanja članica

Koji bolovi mogu biti u 26. sedmici trudnoće?
Da li je normalno povremeno žiganje i povremena bol?
Bolovi u drugom tromjesečju trudnoće mogu biti razlicite etiologije tj uzorka. Najčešće se radi o bezopasnim kontrakcijama, ali je također bitno da Vaš ginekolog isključi druge uzroke, kao sto su urinarna infekcija, kontrakcije i prijeteći prijevremeni porod.


Česta tema je dojenje u novoj trudnoći. Kakav je Vaš stav o tome?
Sve je to jako individualno. Zavisi koliko je starijem djetetu kao i kakvo je opće stanje majke, tj trudnice. Nema znanstvenih dokaza da je dojenje u trudnoći štetno, iako se tada luči oksitocin koji uzrokuje kontrakcije koje su u principu bezopasne. Treba pravilno procijeniti cost benefit i donijeti odluku dojiti u trudnoci ili ne.


Druga mi je trudnoća, sa prvom nisam imala problema a sad sam u 16.sedmici-  da li je normalno da me krsta bole i ponekad stomak a trudnoca je uredu?
Ukoliko su svi laboratorijski nalazi uredni, ultrazvučni pregled uredan, cervikometrija pokazuje uredan T oblik grlica i njegovu duzinu, mislim da nema razloga za zabrinutost. Moj je savjet da redovito kontrolirate nalaz urina i eventualno uradite urinokulture.


Proširene vene u trudnoći- da li imaju neke kreme koje bi preporučili?
Preporučila bih Esaven-venosan gel, kao i obavezno nosenje adekvatnih čarapa za proširene vene koje se u principu mogu naći u bolje snadbjevenim apotekama.


Šta podrazumjeva "mirovanje" u trudnoći?
Ukoliko je ordinirajuci ginekolog preporučio strogo mirovanje to uglavnom znači "bed rest", dakle ležanje, minimalnu fizičku aktivnost, suzdrzavanje od spolnih odnosa, nošenja većeg tereta itd. 
Nekada je to zaista ključno u prevenciji spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda.


Da li je smeđkasti iscjedak na početku trudnoće zabrinjavajući?
Smeđkasti iscjedak tj vaginalno krvarenje na početku trudnoće uglavnom znači postojanje hematoma, tj krvarenje izmedju posteljice i zida materice. Ultrazvučnim pregledom se može utvrditi veličina i lokalizacija hematoma, kao i stanje ploda na osnovu čega se predlaže terapijski tretman.

Kada se trudnica treba javiti na prvi pregled, u kojoj sedmici preporucujete prvi pregled?
Mislim da se najbolje javiti prije trudnoće radi adekvatnog planiranja pretraga, ukoliko to nije uradjeno, javite se 7 dana nakon izostanka menzesa.


Visok krvni pritisak u trudnoći- kako se nositi sa tim? 
Visok krvni pritisak je potencijalno opasna pojava u trudnoći,  zahtjeva intenzivan internistički i akušerski nadzor, adekvatnu terapiju i pridržavanje higijensko-dietetskog režima.


Da li je opasno preko 600 mg Magnezijuma uzimati ?
Preporucena doza Mg je 320 mg dnevno.


Bjelo pranje- štetno ili ne?
Ukoliko je pojačano bijelo pranje posljedica infekcije onda može biti štetno. Savjetujem uraditi bateriju briseva da se isključi postojanje infekta.


Kada planirati novu trudnoću nakon prvog carskog reza? Čini se da zene nisu dovoljno upoznate sa mogucim komplikacijama ako se to desi prerano pa Vas molim da nam kažete nesto o tome?
Prije svega potreban je odredjeni vremenski period, ne manji od sest do dvanaest mjeseci, da se formira stabilan ožiljak nakon carskog reza. Dalje bitno je opće stanje porodilje nakon carskog reza, jer to je ipak veliki operativni zahvat koji posljedično može nositi i veci gubitak krvi. Detaljan ginekoloski i ultrazvucni pregled, kao i uvid u lab nalaze, pa tek onda planirati slijedeću trudnocu.


Od čega nastaje hematom? Da li je moguće da se stvori za 7 dana, obzirom da je radjen UZ i doktor nije vidio hematom?
Hematom je nakupina krvi izmedju posteljice i zida maternice, najčešće nastaje uz njen donji rub i može biti posljedica kontrakcija kao i prisustva infekta, kao i kada se posteljica formira na ne bas pozeljnom mjestu (nisko u maternici). Moguce da ga na prethodnom pregledu nije bilo, kao i da ce do slijedeceg pregleda nestati.


Da li se smije u trudnoci B12 vitamin unositi?? Ako da- koliko često?
Vitamin B12 je sastavni dio multivitamina za trudnice i dnevna doza je oko 2,6 mcg. Ima ga u ribi, jajima, mesu.


Prehlada u trudnoći. Kako najadekvatnije reagovati?
Zavisno od simptomatologije preporučuje se uzeti dosta tecnosti, više doze C vitamina, u slučaju temperature paracetamol. Ne treba žuriti sa antibioticima jer prehlade su uzrokovane virusima.


Šta trudnice smiju koristiti za bolno grlo i kašalj?
Trudnice bi trebale prvo uraditi mikrobioloski bris grla da se iskljuci postojanje bakterijske infekcije, tek nakon toga ce se donijeti stav o terapiji.


Na pitanja članica savjetovališta TIMa odgovarala je dr Maja Slaković, specijalista ginekologije i akušerstva. 
Više o pomenutoj doktorici naite na MAYA Ginekološka ordinacija.