ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

Trudnica za volanom

Rezultat slika za vezanje trudnice u autu
Da li smijem da vozim automobil dok sam u drugom stanju?
Naravno da možete. Trudnice mogu da voze automobil dok god se osjećaju dobro!

Veoma je važno da osluškujete svoje tijelo, pa tako ukoliko se osjećate slabo, vrti vam se u glavi, muka vam je, bolje ne sjedajte za volan, jer vam zbog tih simptoma može opasti pažnja, pa možete dovesti u opasnost i sebe i bebu, ali i ostale učesnike u saobraćaju.

Međutim, ukoliko vam vožnja predstavlja zadovoljstvo i ne osjećate nikakve tegobe, nema razloga zašto ne biste vozili.

Do kojeg mjeseca smijem da vozim automobil?
Trudnicama se ne savetuje da voze duže od 2-3 sata
Ukoliko ste do sada redovno vozili automobil, nema razloga zašto ne biste nastavili sa svojim uobičajenim navikama. Međutim, s obzirom na to da se na početku trudnoće možete osjećati umorno i patiti od mučnina, u tom periodu, ukoliko se ne osjećate najbolje, izbjegavajte da vozite, zbog toga što to može uticati na vašu koncentraciju i usredsređenost. Takođe, nakon 7. mjeseca sve ćete se sve teže kretati, pa je moguće da ćete i u kritičnim situacijama u toku vožnje reagovati sporije, stoga je bolje da u trećem trimestru uživate na mjestu suvozača.

Budućoj mami se u svakom slučaju ne savjetuje da vozi duže od 2-3 sata, a nakon toga potrebno je odmoriti se minimum sat-dva, prije nego što ponovo sjednete za volan. Naravno veoma važno je da obavezno nosite sigurnosni pojas, unosite dovoljno tečnosti i često pravite pauze!

Napomena: Izbegavajte da vozite ukoliko vam je stomak toliko velik, da skoro dodiruje volan.

  • Obavezno se vežite. Vezanje svih putnika u automobilu, pa tako i trudnica, propisano je zakonom. Naime, iako se može čuti da je opasan za dijete, istraživanja su pokazala da pojas u slučaju nesreće pruža majci i nerođenom djetetu kudikamo veće izglede da prežive. Pritisak pojasa neće naškoditi djetetu koje je dobro zaštićeno plodovom vodom i posteljicom (posebice u prvom i drugom tromjesečju). Potražite u trgovinama za trudnice posebne pojaseve namijenjene vezanju trudnica. Pored toga, kod mnogih automobila zračni su jastuci povezani sa sustavom vezanja te se aktiviraju samo kad su putnici vezani. Time vam pojas jamči aktiviranje zračnoga jastuka. S druge strane, ako niste vezani, udarac trbuhom u upravljač može uzrokovati mnoge ozbiljnije posljedice (ljuštenje posteljice, trudove i pobačaj).Rezultat slika za vezanje trudnice u autu
Prije trudnoće sam stalno vozila auto, ali se sada plašim. Kako da savladam strah?
Potpuno je normalno da osjećate dozu straha od vožnje, jer ste sada odgovorni i za bebu u stomaku. Ukoliko ste i prije trudnoće bili pod stresom tokom vožnje, vjerovatno se stanje može još više pogoršati.

Pokušajte da se opustite i izbacite negativne misli iz glave. Preduzmite sve mjere prevencije (prije svega vežite pojas) i uživajte u vožnji.