ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

Kako putovati sa bebom bez nervoze?



Kako da se spakujemo, a da sve bude pri ruci?
Nedjelju dana prije putovanja napravite liste šta sve treba da spakujete, ako imate mogućnost uzmite slobodan dan, ili bar pola, da biste se na miru spakovali.

Spakujte se pametno. Jakne i čarape, kremu za sunčanje ili onu protiv komaraca nemojte pakovati na dno kofera, jer će vam možda trebati već tokom puta. Isto tako posebno spakujte odjeću za presvlačenje djeteta, u slučaju da prospe sok na sebe ili se preznoji. 

Kada da krenemo na put?

Putovanje tempirajte tako da vaše dijete zakači malo sna tokom vožnje i nemojte praviti pauze dok dijete spava da ga ne bi probudili. Neki roditelji planiraju putovanje za vrijeme noćnog spavanja djeteta.

Obuku ih u pidžame, stave u auto sjedište i krenu na put. To radite samo ako niste jako umorni da vozite noću, ako imate dobar vid, i ako ste sigurni da će dijete, ako usred noći stignete na željenu destinaciju, nastaviti da spava.

Ukoliko putujete kolima, prije putovanja obavezno provjerite da li je autosjedište za dijete dobro fiksirano. Spakujte u kola dovoljno vode, provjerite da li je prva pomoć kompletna i da li imate baterijsku lampu. Napunite svoj telefon i spakujte punjač. Dobro sa naspavajte i vi i vaše dijete – to je najvažnije za sigurnu vožnju.

Kada i gdje praviti pauze?

Kada putujete sa djetetom trebalo bi da pravite pauzu na svaka 2-3 sata. Ukoliko ne putujete svojim kolima nego autobusom najvjerovatnije ćete stati na svaka tri sata, ali samo na pumpama.

Prednost putovanja kolima jeste da vi možete unaprijed isplanirati neke zabavne aktivnosti u pauzi putovanja. Samo treba planirati unapred! Ako na put krećete bez plana teško ćete znati gdje treba da pravite pauze.

Prije nego što krenete na put raspitajte se kod vaših prijatelja koji poznaju maršrutu kojom planirate da putujete, provjerite na internetu ili postavite pitanje na forumima gdje da potražite zabavne aktivnosti – igrališta, zabavne parkove, jezera, atraktivnosti.

Prije nego što krenete na put možete se konsultovati i sa GOOGLE-om. Na maps.google.com ćete pronaći sve željene informacije o tome gdje možete da točite gorivo, pojedete picu, odspavate...

Kako da zabavimo dijete na putovanju?

Ukoliko cijela porodica putuje kolima, dok mama vozi, tata može da zabavlja dijete pričajući priče, pjevajući, igrajući se sa djetetom. A na sljedećoj pauzi neka mama i tata zamijene uloge. Tako će vožnja i djetetu i roditeljima biti zabavnija. 

Ukoliko vaša beba još uvijek putuje u auto sjedištu koje je okrenuto suprotno od pravca vožnje treba da vodite računa da je zabavite, jer ona ne može da vidi bilo šta kroz prozor. Imate specijalne igračke za putovanje, koje možete da pronađete u specijalizovanim prodavnicama za bebe i djecu. 

Obavezno ponesite omiljene dječje pjesme na CD-u, možete i napraviti kompilaciju baš za putovanje. Ukoliko sa vozite autobusom, a dijete vam je malo veće, možete da mu ponudite player sa omiljenom muzikom, pjesmicama ili pričom. Djeca obožavaju slušalice, samo vodite računa da muzika ne bude preglasna da dijete ne bi oštetilo sluh. 

Ukoliko u kolima imate DVD-player iskoristite ga kada djetetu bude jako dosadno. Ukoliko imate malo dijete snimite emisije neke televizije specijalizovane za bebe, a ako vam je dijete veće, puštajte crtaće.

Kako da hranim bebu tokom putovanja?

Najbolje je ako bebu dojite, pa nećete morati da brinete o sterilizaciji flašica. Hranjenje djeteta planirajte kada je vaš bebac budan i čio, i izaberite bebifriendly lokaciju, gdje možete da dobijete hranu za malu djecu kao i stolicu za hranjenje.

Ako vrijeme dozvoljava možete i da pravite piknik u parku ili pored jezera, ali na to se morate pripremiti još kod kuće, prije polaska. Ukoliko planirate da ručate u prirodi obavezno ponesite ćebe, plastične čaše, tanjire i escajg, kao i hranu i loptu za igru. U prirodi ćete lakše da podojite svoju bebu. Ako koristite dohranu nosite mlaku vodu u termosu, nikako već napravljeno mlijeko!

Ukoliko imate dijete koji već hoda bolje da stanete kod restorana gdje imate igralište - dok čekate hranu dijete može da “protegne noge”. Ako nemate takvo mjesto ponesite neke igračke da mu ne bude dosadno.

Ukoliko se niste pripremili kod kuće i nemate isplanirano gdje ćete da stanete pitajte za savjet nekog roditelja na ulici gdje možete naći restoran sa hranom, stolicom i igralištem za bebe.


.
Izvor: bebac.com