četvrtak, 12. siječnja 2017.

NEKOLIKO SAVJETA ZA RODITELJE- KAKO PRIPREMITI PRVORODJENO DIJETE NA DOLAZAK BATE ILI SEKE

 






Pripremite dijete na dolazak novog clana porodice. Neka i ono u potpunostu bude ukljuceno u ocekivanje djeteta, neka ucestvuje u pripremama i kupovini neophodnih stvarcica. Prijcajte mu o poriodu kada ste njega sa nesstrpljenjem ocekivali, prelistavajte zajedno porodicne fotografije, recite mu sa koliko ljubavi i njeznosti ste ga prvi put prihvatili i kako je ta ljubav iz dana u dan samo rasla i raste i dalje.

Pripremite ga za situaciju da ce majka nekoliko dana biti odsutna, jer ce otici u porodiiste i vratice se sa malom bebom. Objasnite mu da ce u kuci biti mnogo uzbudjenja, te da ce majka neko vrijeme biti umorna i iscrpljena.

Objasnite mu da je novorodjence potpuno bespomocno kada se rodii da taj njegov dosadni plac ne znaci da je nevaspitano, nego je jedini nacin da signalizira da mu je nesto potrebno.

Nemojte mu davati lazna obecanja! Ukoliko obecate djetetu da cete mu roditi druga ili drugaricu za igru, ono ce bezmalo ocekivati da se mali brat iz porodilista pojavi sa fudbalskom loptom pod miskom. Najpostenije je da mu kazete da prvih mjeseci beba nece biti narocito zabavna i da ce vjerovatno biti mali "gnjavator', ali da su sve novorodjene bebe takve i da jos dugo nece moci da se igraju zajedno. 

Ne namecite starijem djetetu osjecanja i stav prema bebi. Zaista nije posteno da mu naredite da mora da je voli zato sto mu je sestra ii brat. Volite ih jednako, bavite se oboma i medjusobna ljubav doci ce postepeno, sama po sebi. 


Obezbijedite pomoc u kuci, tako da mozete dovoljno da se posvetite svom starijem djetetu. 

Ukljucite starije dijete u poslove oko bebe, npr. u pripremu za kupanje, ali obazrivo, da ne bi mislilo da mu se namecu dodatne obaveze. jer to moze da proizvede konraefekat. 

Uvijek podsjecajte starije dijete na to da ga neizmjerno volite, jer mu je sada to potrebnije nego ikada ranije.