ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Dječija putna apoteka


Rezultat slika za djecija putna apoteka

Putna apoteka je obavezan dio prtljaga, a ako putujete sa djecom, obavezno ponesite neophodne lijekove! Iako u većini turističkih centara i gradova ima apoteka, nikada se ne može pretpostaviti kada će vam zatrebati lijek koga baš tada nema u apoteci....


 Šta ponjeti na put?

1.    Lijek za snižavanje visoke temperature (i protiv bolova)
-         Koristiti lijekove iz grupe Paracetamola (Efferalgan, Paracetamol, Febricet, Panadol…) ili Ibuprofena (Brufen), u obliku sirupa, čepića ili tableta.

Napomena: Ukoliko dijete povraća ili odbija da popije lijek, preporučujemo čepiće (supozitorije), a ukoliko dijete ima proliv, dati sirup, jer čepići nemaju efekta.

2.     Lijekovi protiv alergije
–          Ove lijekove (antihistaminike), poput Flonidan-a, Loratadin-a i sl., zatim kremu i gel poput Fenistil gel-a, Sinopen-a obavezno ponjeti sa sobom na putovanje.
–          Osim što su efikasni kod “običnih” alergija i burnih reakcija na ubode insekata, ublažavaju tegobe izazvane prekomjernim sunčanjem, kao i blage opekotine.

3.      Lijekovi protiv stomačnih tegoba
- Razni PROBIOTICI (bio gaia, linex, waya),su lijekovi koji pomažu narmalizaciju crevne flore i normalizaciju stolice kod proliva
- U slučaju da dijete povraća koristiti RASTVORE ZA REHIDRACIJU  (rehidromix, hipp ors..)
REHIDRACIJA se vrši po sistemu “po malo, a često” – kašičica-dvije rastvora, na svakih 5 minuta.  Nikako nemojte dozvoliti da dijete popije veću količinu tečnosti odjednom, jer će taj čin da izazove nov nalet povraćanja, te će Vaš napor da rehidrirate dijete, biti uzaludan.

4.       Pribor za prvu pomoć
U slučaju manjih povreda (žuljevi, ogrebotine i sl.), poželjno je da imate i pribor za prvu pomoć. U tu svrhu su vam potrebni:
1. Hanzaplasti i Flasteri
2. Sterilna gaza
3. Prvi i obični zavoji različitih veličina
4. Alkohol, 3% hidrogen, povidon jodid, octenisept (za dezinfekciju)
VAŽNO!!! – Svaku otvorenu ranu je potrebno prvo dobro isprati pod mlazom tekuće vode, pa tek onda tretirati.

5.      Losioni za zaštitu od sunca
Djecu je potrebno zaštiti kremama i losionima sa visokim faktorom zaštite,  preko 20, i to ne samo tokom sunčanih dana, samo na plaži, nego i kada je oblačno, kada je u vodi, kao i na planini, tokom zimovanja.
Na tržištu je velika paleta ovih proizvoda, a potrebno je odabrati onaj koji najbolje prija koži vašeg djeteta.
Napomena: Dijete mora imati šeširić ili kapicu na glavi kada boravi na suncu!

6.      Lijekovi protiv «putnog» povraćanja – antiemetici 
Kada su djeca putnici, treba učiniti sve da im se pred put rasterete stomačići (lagan obrok sa malo tečnosti), a da se voda tokom puta daje po principu – često po malo. Ali, ako i pored toga djeca imaju muku i povraćanje, a naročito ako se to dešavalo i ranije, možemo da potražimo spas u tableticama protiv povraćanja.
Lijek se daje prije puta, ili prije dijela puta koji je posebno težak, a NE kada se mučnina već pojavila (tada je obično kasno, jer djeca povrate i lijek).
Predškolsko dijete može da dobije četvrtinu tablete (maksimalno tri puta dnevno), a školskoj djeci sleduje pola do maksimalno jedne tablete (dva do tri puta dnevno, ako zatreba). Adolescenti dobijaju dozu za odrasle: od jedne do dvije tablete (dva do tri puta tokom dana).
Ovaj preparat se uglavnom dobro podnosi, a jedan od glavnih «sporednih» efekata je pospanost djeteta, koja teško može da smeta.


Još nekoliko korisnih savjeta za srećan put …
1. Na put uvijek ponesite dovoljno flaširane vode
2. Neka Vam je i toplomjer pri ruci
3. Nije zgoreg imati i mali špric za lakše doziranje lijekova
4. Antibiotike širokog spektra   (Panklav i sl.)  ne davati djeci bez prethodne konsultacije sa lekarom
5. Fiziološki, slani rastvor za nosić i pumpica (usisivač) za izvlačenje sekreta iz nosića je dobro ponjeti sa sobom, jer djetetu zna biti vrlo neprijatno kada mu je nosić zapušen, a sam zapušen nosić, nosi sa sobom rizik od razvijanja upale srednjeg uha.
6. Antibiotska kremica ili mast, je takođe koristan dodatak, jer nekada može dobro da dođe u slučaju nekih manjih ogerotina i blagih infekcija na koži
7. Sredstvo protiv ujeda komaraca i insekata (ovde mislim na losione za mazanje, ali i na rastjerivače komaraca, npr. Raid). Dječja koža jako reaguje na ujede i ubode insekata, te je ovaj dodatak Vašoj apoteci apsolutno, opravdan!
8.    U slučaju opstipacije na putu mogu vam posluziti glicerinski čepići


Ako ste u inostranstvu i treba vam određeni lijek, neophodno je da znate internacionalni, nezaštićeni, naziv tog lijeka(to je naziv koji se na kutiji piše sitnim slovima, a nalazi se odmah ispod industrijskog naziva lijeka na kutiji), kako bi mogli naći adekvatnu zamjenu i van naše zemlje.(Npr. Febricet se može naći ako budete tražili Paracetamol)      

VAŽNA NAPOMENA:   Obavezno obezbijedite  PUTNO  ZDRAVSTVENO  OSIGURANJE za cijelu porodicu, a naročito za DIJETE, jer nikada se ne zna kada će Vam zatrebati stručna, ljekarska pomoć!