četvrtak, 12. siječnja 2017.

Dojenje- gošća savjetovališta TIMa, savjetnica za dojenje

Dojenje- gošća savjetovališta TIMa, savjetnica za dojenje

Majčino mlijeko je uvijek dobro. Ne postoji vremenski razmak koji će učiniti da majčino mlijeko ne valja. prije bi majka stradala od "pokvarenog" mlijeka nego dijete, a u dojkama mlijeko ne stoji kao u posudi već se stalno mijenja novim.

Kako znamo da je beba dovoljno dojila?

 U prvim danima po rođenju najbolji pokazatelj dovoljnosti ishrane za roditelje je praćenje općeg stanja novorođenčeta i praćenja broja popišanih i ukakanih pelena. Do 6 sedmica života, minimum je 6-8 popišanih i 3-5 pelena sa stolicom. Ako nema ovih minimuma treba proanalizirati stanje ishrane.

Treba li dojena beba vodu i od kada se daje?

Dojenoj bebi do 6 punih mjeseci ne treba dodavati ništa osim onog što prepiše ljekar kao terapiju. Voda djetetu ne znači ništa, a može imati negativne posljedice. Zauzima korisni prostor u kojem je neophodno da bude majčino mlijeko, a ispira korisni zaštitni sloj sa djetetovih crijeva.

Kako prepoznati mastitis i sta prvo raditi?

Mastitis je komplikacija zastoja dojke, kad se jedan ili više kanalića začepe i mlijeko ne može da se isprazni. Zastoj se prepoznaje po bolu u dojci, najčešće u jednom dijelu, mogu se pojaviti kvrge, tvrde ploče, na površini je koža mrežasto crvena, dojka može biti nabrekla ... mastitis je situacija kad majka već osjeća simptome slične gripi i javlja se temperatura.
Zastoj, mastitis tj. upala dojke se mogu i trebaju što prije pokušati riješiti. Oni se i rješavaju tako da se blokada mlijeka rješava dojenjem ili izdajanjem. Treba tkivo opustiti toplim oblogama, zatim podojiti dijete što je moguće bolje, uz masažu, uz položaj u kojem je djetetova brada što bliže problematičnom mjestu, ako treba napraviti i izdajanje, a onda staviti hladne obloge. U početku su ovo u glavnom nekomplikovani problemi koji ne zahtjevaju terapiju, međutim ako uz sav tretman i brigu temperatura ne spada ili se problem ne rješava duže od 48 satai ili ako kvrga u dojci stoji, pa prestane i da boli, ne mjenja svoj oblik ni poslije podoja i masiranja treba potražiti pregled ginekologa.
Odgovarajući antibiotik, ako je neophodan treba da preporuči ljekar, ginekolog ili pedijatar. Da napomenem da se mastitis prvenstveno rješava dobrim pražnjenjem dojke, po mogućnosti dojenjem i izdajanjem, i da antibiotik nije obavezan ako se zastoj riješi u prvih 48 sati.

Dojenje i nova trudnoca, na sta obratiti paznju uz savjetovanje sa ginekologom?

Dojenje i nova trudnoća idu sasvim normalno skupa ako se radi o zdravoj trudnoći bez komplikacija, ako je majka imala predhodnu trudnoću bez prijetećih pobačaja, prijevremenog poroda ili kontrakcija koje je liječila. U samom početku trudnoće, prvim sedmicama dojenje ne može naštetiti trudnoći, i trudnoća ide svojim zasebnim procesima.

Snimanje zuba i popravka u periodu dojenja?

Sve stomatološke intervencije su kompatibilne sa dojenjem, lokalna anestezija, popravak, snimanje ...

Dojenje i prehlada(gripa)? Kako olaksati?

Viroza i dojenje su neke normalne životne situacije, i majka normalno nastavlja sa dojenjem koliko god je u fizičkoj mogućnosti. Najbolje je da u takvim situacijama ostali ukućani priskoče u pomoć, a majka da samo odmara, uzima sredstva za povećanje imuniteta i doji. Ako je potrebno može se koristiti hirurška maska kod kontakta sa bebom, i treba pojačati higijenu ruku. Dojenje je u ovakvim situacijama nezamjenjiva zaštita bebe jer majka odmah distribuira zaštitna tijela koja proizvodi u mlijeko. Dijete se može zaraziti, ali je tok bolesti najčešće kod djeteta znatno blaži. Treba pripaziti kod uključivanja lijekova za simptome gripe, kombinacije poput MaxFlu, Tylol Hot nisu dobre za dojilje.

 Dojenje se nastavlja nezavisno od krute hrane, dijete treba dojiti kad god želi. Kruta hrana se uvodi kao učenje, ne kao zamjena i treba djetetu dozvoliti da samostalno, prema svojim potrebama smanjuje podoje, ako želi.

 Žena dojilja treba, mora da se hrani raznovrsno i redovno, i to najprije radi sebe, svog tijela i potrebne energije. Tokom dojenja zabranjeno je samo samoinicijativno uzimanje lijekova, alkohol i droge. Sve ostalo nema prepreka da se uzima. Istina, neke bebe mogu odreagovati na neke namirnice, no to su prolazne smetnje i one se smiruju nakon što majka izbaci spornu namirnicu.


Što se dijete prije počne stavljati na dojke, što se prije obezbjedi dobar položaj djeteta na dojci, dobro hvatanje, učestalo sisanje, pa ako treba i uz pomoć stiskanja dojki-kompresija organizam će odgovoriti povećanjem proizvodnje. Do tad se u dojkama nalazi kolostrum koji je prisutan već od 16-17 sedmice trudnoće, a nakon 3-4 dana dojenja po porodu se javlja prijelazno mlijeko. Majkama istina često izgleda kao da nema ničega, no to koliko ima je sasvim dovoljno za djetetove prve potrebe.

Gošća savjetovališta TIM: Lejla Kapidžić, mama savjetnica za dojenje udruženja DjeCa i Inicijative Dojenje je in.