četvrtak, 5. siječnja 2017.

Potrebna dokumentacija za ostvarivanje porodiljske nadoknade



OSTVARIVANJE PRAVA NA NOVČANU NAKNADU ŽENI-MAJCI KOJA JE U RADNOM ODNOSU:

-Potrebna dokumentacija za ostvarivanje prava:

1. Izvod iz matične knjige rođenih za djete

2. Uputnica specijaliste o otvorenom porodiljskom odsustvu

3. Ugovor o radu ili rješenje o zasnivanju radnog odnosa

4. prijava na obavezno osiguranje po osnovu radnog odnosa obrazac JS3100- prijava osiguranja

5. Kopija lične karte i prijavu mjesta prebivališta/boravišta za podnosioca zahtjeva (Uvjerenje o kretanju MUP-a ukoliko se iz lične karte ne može utvrditi prebivalište-boravište u trajanju od jedne godine dana i rješenje o priznatom statusu raseljenog lica za podnosioca zahtjeva koji imaju prijavljen boravak)

6. potvrda poslodavca da li žena- majka porodilja prima naknadu plaće od poslodavca.Za ostvarivanje prava na novčanu naknadu ženi- majci koja je u radnom odnosu , zahtjev se podnosi u roku od 60 dana od dana poroda. Ukoliko je zahtjev podnešen po isteku ovog roka, pravo teče od prvog dana u mjesecu u kojem je zahtjev podnešen.

OSTVARIVANJE PRAVA NA NOVČANU NAKNADU ŽENI-MAJCI KOJA NIJE U RADNOM ODNOSU

-Potrebna dokumentacija za ostvarivanje prava:

1. Izvod iz matične knjige rođenih za djete

2. Kopija lične karte i prijavu mjesta prebivališta/boravišta za podnosioca zahtjeva (Uvjerenje o kretanju MUP-a ukoliko se iz lične karte ne može utvrditi prebivalište-boravište u trajanju od jedne godine dana i rješenje o priznatom statusu raseljenog lica za podnosioca zahtjeva koji imaju prijavljen boravak)

3. Uvjerenje BIOR-a za nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji službe za zapošljavanje/ uvjerenje PIO da lice nije registrovano kao aktivni osiguranik/ uvjerenje visokoškolske ustanove o pohađanju redovnog studija.

Za ostvarivanje prava na novčanu naknadu ženi- majci koja ni je u radnom odnosu , zahtjev se podnosi u roku od 60 dana od dana poroda. Ukoliko je zahtjev podnešen po isteku ovog roka, pravo teče od prvog dana u mjesecu u kojem je zahtjev podnešen.