subota, 7. siječnja 2017.

Dileme- DOHRANA, kada, koliko i sa cim poceti? (gošća savjetovališta TIMa autorka knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte, dr Marija Mandić)

 


Kada krenuti sa dohranom? Koji su to vazni parametri o kojim mame moraju voditi racuna?

Prema svim savremenim preporukama početak bebine ishrane čvrstom hranom je između 4. i 6. meseca. Kako kažu " uvodjenje pre 4. meseca je nepotrebno, a posle 6. meseca neophodno. Nema veze da li beba sisa ili je na ad mleku, kreće se uvek isto.


Uvesti dohranu a ne poremetiti dojenje, kako kada? Poslije ili prije podoja?
Kada uvodite čvrstu hranu uvek je treba dati u vreme kada beba obično ima podoj, a nakon čvrste hrane svakako joj ponuditi da sisa kako bi se zasitila do kraja,  na početku ne mogu u čvrstom obroku da uzmu dosta hrane da bi se zasitili.

A sta se desava sa namirnicama koje imaju zeljezo, da li mlijeko odmah nakon cvrstog obroka remeti unos istog u organizam?
Možda u tom trenutku da ali na početku beba dobija dovoljne količine gvožđa i preko mleka, a namirnice koje se prvo uvode imaju manje količine gvoždja. na primer. kao najbolja namirnica protiv anemije koristi se meso, baš zbog gvoždja. dok se bebi u ishranu ne uvede meso ona je već formirala jedan obrok posle kojeg nema više potrebe za podojem, tj majčinim mlekomu okviru istog og obroka te tu nema remećenja apsorpcije. Inače, svakako se svetuje da u isti obrok ne idu mleko i meso, ili meso i jaja ili jaja i mleko.

Koje namirnice "otvaraju" i koje je to pravilno kombinovanje koje nece remetiti redovnu stolicu beba?
Za "otvaranje" odnosno najbolja namirnica protiv "zatvaranja" je obična voda. zatvor je već poodmakli znak da beba nedobije dovoljnu količinu tečnosti, odnosno vode. .... što se namirnica tiče tu je kruška, breskva, šljiva da beba ima redovniju stolicu ali voda je najbitnija...


Kada najranije mame mogu "uvesti" secer, odnosno kod nas jako popularne keksice u ishranu?
Moj odgovor na takvo pitanje je uvek što kasnije i u što manjim količinama  svakako posle prvog rodjendana ali ni onda... pitanje je zašto bi davali bebi keksiće. ako je to za užinu onda joj možete dati voćkicu, za glavni obrok ih svakako nećete davati... ako je neka frka pa hoćete smo da zavarate bebin stomak jer ručak kasni onda je to ok, ali se to svakako ne dešava svakodnevno.

 S kojim namirnicama zapoceti?
pošto je zima i izbor namirnica je slabiji preporučujem da se krene najpre sa žitaricama ( tako je tokom cee godine) a nakon toga sa bundevom ( tikvom), onda šargarepa, jabuka, banana,....
 regulisana stolica je znak da unese dovoljno vode. verovatno putem podoja, preko samih kaša... na Vama je d je ponudite a ona ako hoce popiće...

Koje su to kolicine u prvim danima dohrane? U koje doba dana nuditi?
najbolje u vreme podnevng podoja, onoliko koliko beba hoče, obično to bude 6-7 kšikica ili manje. Mi odlučujemo šta beba jede, a on koliko

 Ako je roditelj alergičan na nešto, osobito majka, najbolje je dočekati što kasnije sa uvodjenjem, posle 2 ili 3.godine.

U knjizi pise da ste prvo poceli sa mrkvom i jeste li je svaki put obarili? I jos rizu koju pominjete koju mislite najprije integralnunu ili... I koju po Vasoj preporuci i koje su to mlijecne instant ljuspice, gdje ih kupit I Jel to pravi naziv? 
To je pravi naziv, ima raznih proizvodjača i mozete ih naci u bilo kojoj apoteci i veletrgovinama. za početak se koristi obična bela riža, a integralna tek kasnije, posle prvog rodjendana pošto se teže vari.... da, šargarepu sam barila uvek iznova, kad se iseče na komadiće gotova je za desetak minuta.

Koliko dugo vocna ispasirana hrana moze da stoji van frizidera a da ne izgubi vitaminska svojstva?
 Što kraće. kažu 2 sata ali nisam baš zagovornik toga. najbolje je pasirati hranu neposrredno pre obroka, a ako baš mora da stoji onda je ostaviti neispasiranu...ovako, po meni za pola sata mora biti pojedena od strane Vas ili bebe.


Koliko je mlijeka i mlijecnih proizvoda potrebno djetetu od godinu dana?
Treba li djetetu mlijeko prije spavanja? ( jednogodisnjaku)
Možete dati šolju mleka u okviru večere ali neposredno pre spavanja, kao što se obično daje podoj, nema potrebe. beba od 1-2 godine treba da dobija oko 500ml mleka u koje se računa samo mleko ali i svi ostali mlečni proizvodi koje beba dobije taj dan.


Gošća savjetovališta: dr Marija Mandić, autorka knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte