srijeda, 18. siječnja 2017.

Šta je baby blues? (važno za sve buduće i "novopečene" mame da pročitaju)






Napolju je predivan sunčan dan, nedavno ste postali majka i trebali biste uživati u svojoj novoj ulozi, ali vi se osjećate loše. 
Od pomisli da se tako ne biste trebali osjećati još vam je gore. Ne brinite, sve je normalno i sve je u redu, nego vi ste jednostavno u baby bluesu kao i 80 posto žena širom svijeta!
Čitav život vas uče kako je rođenje deteta najveći, najvažniji i najradosniji dogadaj u ženinom životu. Ipak, studije sa Zapada otkrivaju kako se više od 80 posto žena nakon porođaja suočava s pojavom nazvanom baby blues. Riječ je o psihičkom stanju pri kojem prevod reči "blues" s engleskog označava tugu, a ne muziku kako ste u prvi mah možda pomislili. Simptomi mogu biti povezani s početkom dojenja, obično drugog dana nakon porođaja, a češći su nakon prvog porođaja. Istovremeno novorođena djeca prestaju s fazom spavanja, često plaču i majci je to dovoljan razlog za paniku. Ne zna što je uzrok plaču, a nije dovoljno iskusna da raspoznaje razliku između vrištanja i prave djetetove potrebe. Osim toga, preuzimanje posve nove odgovornosti, ma kako žeIjena bila, može biti povod tome. Osjećaj usamljenosti, pojačan je ako izostane partnerova ili rodbinska podrška, uz strahovanje pred novom, nepoznatom budućnošću roditelja takođe ne pomaže emocionalnoj stabilnosti novopečene majke.
 Prvi problemi s dojenjem - koje nije urođeno kako se to obično misli, već je proces koji ćete naučiti upornošću i strpljivošću, bol kao posledica epiziotomije, neznatne komplikacije koje mogu proizići nakon porođaja, česti su uzroci baby bluesa. Odatle do prave depresije, mali je korak.





Možda je najvažniji savjet slijedeći: primorajte se na razgovor sa ženama koje su prošle slično iskustvo. 
Savjet je od neprocenjive vrijednosti, jer ćete jedino na taj način shvatiti kako je s vama sve u redu. Naime, možda ne volite svoju bebu bezgranično, odnosno onoliko koliko se od vas očekuje, možda vam njezin plač ponekad ide na živce, možda je povremeno doživljavate kao smetnju i nemate izražen majčinski instinkt u onoj meri u kojoj su vas o njemu bombardovali iz svih ženskih časopisa. Tada ćete verovatno shvatiti kako je s vama sve u redu, da niste "promašeni" kao majka i žena te da nema razloga za potištenost. 

Vaša vas beba posmatra znatiželjno kao i vi nju, a ljubav koja zasigurno postoji u početku tek će vremenom provedenim zajedno narasti do neslućenih razmjera. Za početak je dovoljan inicijalan osjećaj povezanosti, potreba da zaštitite to maleno stvorenje i odgovornost koja vas tjera da se brinete za dijete. Svakim danom vaša će ljubav rasti, a osjećaj koji ćete doživeti kad vam se vaše dijete prvi put nasmeši (oko 2. mjeseca života) neopisiv je. To je jedino hvala koje majka treba. 

Mnoge žene zabrinjava hoće li čuti dječji plač. 

Ne brinite, ma kako čvrsto spavali te prespavali sve što se oko vas događalo prije porođaja, na prvi bebin uzdah otvaraćete oči. Priroda se pobrinula da bez greške čujete svoje dijete. U medicinskom smislu, neposredno prije i nakon porođaja izlučuju se dvije vrste hormona:
 oksitocin koji dovodi do kontrakcija maternice i porođaja, a kasnije i do brige prema djetetu, i prolaktin koji pomaže stvaranju majčinog mlijeka. Sam oksitocin pomaže vam da se s mnogo ljubavi brinete o djetetu. Priroda ništa nije prepustila slučaju. Na kraju, reč je o nastavku vrste, o vašem djetetu, zar ne?


"BABY BLUES"
Postporođajna tuga ili baby blues javlja se 2 do 5 dana nakon poroda, traje do mjesec dana te ga doživljava 80% - 90% žena.
Veliki utjecaj na ovo stanje, osim psihičkog stresa zbog samog poroda, imaju i hormonalne promjene koje se događaju za vrijeme i nakon poroda, zatim umor i neispavanost, bol uzrokovana epiziotomijom ili carskim rezom, mastitis, ili bilo koji drugi problemi sa zdravljem mame ili bebe. Također, nakon prvih par dana mami i bebi su manje dostupni raznorazni sistemi socijalne podrške (muž, ako je i dobio par slobodnih dana zbog rođenja djeteta, mora se vratiti na posao, bake i prijatelji prestaju intenzivno pomagati...).

Glavne su karakteristike postporođajne tuge manjak energije, slabost, ranjivost, nagle promjene raspoloženja, plačljivost, zbunjenost. Mnoge žene osjećaju da je beba prevelika odgovornost za njih, oplakuju gubitak svoje slobode ili su pak uvjerene da ih nitko ne voli i ne može voljeti. Treba naglasiti da su svi ovi simptomi pojačani kod žena koje su rodile carskim rezom ili pak kod žena koje same odgajaju svoje dijete.
Baby blues proći će sam od sebe, potrebno je samo nekoliko dana odmora i velika podrška i pomoć okoline.