četvrtak, 19. siječnja 2017.

Gošća savjetovališta TIMa spec.ginekologije i akuserstva, dr Maja Slaković- SVE ŠTO ŽELIMO ZNATI O PRIMJENI UZ U TRUDNOĆI







Pitanje: Do kada je vaginalni ultrazvucni pregled u trudnoci "bezbjedan"?
Odgovor dr Maje: Vaginalni ultrazvucni pregled je bezbijedan tijekom citave trudnoce, ukoliko za istim postoji indikacija.

Pitanje: Kada se javiti ginekologu na pocetku trudnoce? Da li uraditi neke nalaze prije posjete?
Odgovor dr MajePrije posjete mogu se uraditi rutinski lab nalazi, KG i Rh faktor, TORCH i kod visoko rizicnih pacijentica test na Hepatitis B, C i eventualno HIV.

Pitanje: Moj mi dr. predlaze vaginalni (unutrasnji) pregled u 37tt kako bi pregledao grlic pa me zanima sta ocekivati od takvog pregleda, kako se pripremiti i da li moze takav pregled ubrzati porod?
Odgovor dr Maje:takav pregled je rutinski pregled i veoma je vazan radi odredjivanja Bishop scora, tj procjene zrelosti grlica. Ne treba nikakva posebna priprema, a iskusan ginekolog ce to obovaiti sigurno njezno. Takav pregled nece ubrzati porod. 

Pitanje: Zasto je bitan ultrazvuk u ranoj trudnoci? Uz koliko visok beta hcg iz krvi se na ultrazvuku moze vidjeti trudnoca?
Odgovor dr MajeBitan je radi utvrdjivanja trudnoce, razlikovanja uredne trudnoce u materici za razliku od vanmatericne trudnoce, takodjer i zbog utvrdjivanja prisutnosti srcane akcije ploda. Na ranom ultrazvuku moguce je i razlikovati jednoplodnu od viseplodnih trudnoca. Ultrazvucno u prvom trimestru se radi i cervikometrija, kao i utvrdjivanje eventualnih anomalija materice i jajnika.
Kada je Bhcg u krvi oko 1000 moguce je vaginalnim ultrazvukom uociti ocetni gestacijski mjesak.


Ginekologu se treba javiti i tokom planiranja trudnoce radi obavljanja sistematskog ginekoloskog pregleda, detaljnog razgovorakao i dogovora o eventualnim dijagnostickim procedurama.

Pitanje: Da li su cesti ultrazvuci stetni za djete?
Odgovor dr Maje:Nije utvrdjena stetnost ultrazvucnih pregleda u trudnoci. Sa druge strane treba biti oprezan pri primjeni pulsnog doplera u veoma ranoj trudnoci.

Pitanje: Kada se vidi srcana akcija na uz?
Odgovor dr Maje:Srcanu akciju ploda je moguce utvrditi kada je CRL (distanca tjeme trtica) vec oko 2 mm, dakle u 5. tjednu trudnoce.

Pitanje: Koji su ultrazvucni markeri na genetske bolesti I kada se najranije mogu vidjeti?
Odgovor dr MajeUltrazvucni markeri na kromozomopatije u prvom tromjesecju su abnormalna zumanjcana vrecica, cista pupkovine, zatim povecan nuhalni nabor - NT, prisustvo trikuspidalne regurgitacije, tup frontomaxilarni ugao, kao i abnormalan protok kroz ductus venosus, zatim odsustvo nosne kosti. Sve se ovo moze vidjeti od 11 do 13+6 tjedana trudnoce odnosno kada je bebin CRL izmedju 45 i 82 mm.

Pitanje: Kada se moze cuti odkucaj srca djeteta. Bila sam sa 6sedmica+6dana i nije bilo odkucaja?
Odgovor dr Majeto ne znaci da na slijedecem pregledu nece biti sve ok. Ukoliko je CRL bebe 5 mm, ocekujemo da se moze vidjeti prisutna srcana akcija. Vas ginekolog ce sigurno savjetovati kontrolu na kojoj ce utvrditi rast trudnoce kao i KCS.

Pitanje: Hematomi u ranoj trudnoci? Koliko su opasni i terapija za iste? 
Odgovor dr Maje: to najvise zavisi od njihove lokalizacije, kao i velicine. Tretiraju se preparatima progesterona, bilo muskularno, oralno ili vaginalno.

Pitanje: Doktorica mi je rekla sl.pregled da ce mi uraditi papa test jer do sada nisam radila u 3mj sam trudnoce pa da li ce nasteti bebi?
Odgovor dr Maje:slobodno uradite PAP test, tim pregledom se sigurno nece naskoditi Vasoj bebici.

Pitanje: Da li je predijabetes indikacija za carski rez? Dakle glukoza na taste 7,1. 27 sedmica trudnoce i do sada "zdrava" trudnoca. 
Odgovor dr Maje: Sve zavisi od velicine bebe i eventualnog postojanja disproporcije izmedju velicine bebe i promjera male karlice.

Pitanje: U kojoj sedmici se moze beba osjetiti?
Odgovor dr Maje:Obicno se beba osjeti oko 20.sedmice trudnoce mada je to prilicno individualno.

Pitanje: Da li se treba obratiti doktoru odma ako si imao spontani,a opet ste trudni ?
Odgovor dr Maje:Najbolje se javiti ginekologu sto prije radi planiranja najranijih pretraga.

Pitanje:. U kojem mjesecu je najbolje raditi 3D ultrazvuk?
Odgovor dr Maje:Expertni ultrazuk je najbolje uraditi u 12 tjednu, a kasnije u 20-22.tjednu kada se radi tzv anomaly scan.

Pitanje: Da li je beba u terminu sa punih 36 sedmica ili sa punih 37 sedmica? 
Odgovor dr Maje: Sa punih 37 tjedana!

Pitanje: Da li je dg.hipofunkcija št.žlijezde i hashimoto indikacija za carski rez?
Odgovor dr MajeNije indikacija za carski rez. Vrlo je vazno da su hormoni stitne zlijezde uredni tokom trudnoce, kao da se i kod izrazene hipofunkcije uzima adekvtna hormonska terapija.

Gošća savjetovališta TIMa: dr Maja Slaković, specijalista ginekologije i akušerstva