ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Gdje “idu” bebe nakon rođenja

Rezultat slika za identifikacija mama i beba u porodilistu



Nakon nekoliko minuta od poroda bebu vam «uzimaju» i odnose. Kuda?
 
Obrada u porođajnoj sali

Nakon odvajanja od majke, beba se spušta na topli sto, na kome se vrši procjena vitalnosti i primarna obrada: podvezuje se, presjeca i dezinfikuje ostatak pupčane vrpce. Obično se beba malo opere od majčine krvi (mada ne mora), a potom se pristupa mjerenju tjelesne mase, dužine i obima glave. Bebi se na ručicu stavlja mala traka sa kontrolnim brojem i imenom i prezimenom majke (ne skida se za sve vrijeme boravka u bolnici). Ista takva tračica se stavlja majci na ruku, nakon što ona provjeri tačnost upisanih podataka. Povijena beba se ponovo daje majci - na «druženje».

Dok vi mazite svoju bebu, osoblje u medicinsku dokumentaciju upisuje važne podatke: datum i vrijeme porođaja, pol i tjelesne mjere djeteta, kao i ocjenu koju je dijete dobilo na rođenju - Apgar skor.
Bebe koje u petom minutu imaju 8-10 bodova na Apgat testu se smatraju vitalnim. Ne zahtijevaju nikakvu posebnu intervenciju i smještaju se uz majku, ili na odjeljenje za zdravu decu. Sve ostale bebe zahtijevaju pojačan nadzor i moraju da budu na oku ljekaru najmanje 24 sata po rođenju.
 Najbolje bi bilo da se mama i beba poslije porođaja ne razdvajaju. Odnosno, da poslije prelaska na odjeljenje budu zajedno u sobi, ukoliko to njihovo stanje dozvoljava. U suprotnom slučaju beba se iz porođajne sale prenosi na odjeljenje neonatologije - u dječji boks.


Po prijemu na odjeljenje, svaka vitalna beba se okupa (ne mora odmah), izmjeri i obradi joj se pupčani patrljak. Zatim dobija vakcinu protiv žutice B (hepatitis B) i K vitamin - koji prevenira hemoragijsku bolest (poremećaj zgrušavanja krvi usljed nedostatka ovog vitamina). Potom se povije i stavi na topli sto. Ukoliko faza adaptacije protekne uredno - nakon sat, dva se premješta u odgovarajući boks. Tamo se smješta u krevetić po kohortnom sistemu, što znači da se «nova» djeca ne miješaju sa onom koja su rođena nekoliko dana ranije.

Sestre neprestano vode računa o djeci. Sve bebe jednom dnevno pregleda pedijatar, a bolesne i više puta u toku dana. Bebe se svakodnevno kupaju, pregledaju i mjere, nakon čega im se obrađuje pupak i njeguje koža. Presvlače se pred svaki podoj, kao i noću - po potrebi (zavisno da li su u pamučnim ili papirnim pelenama).

Najranije nakon navršena 72 sata života, svakoj bebi se uzima četiri, pet kapi krvi iz pete - za metabolički skrining na hipotireozu i fenilketonuriju (urođene bolesti koje mogu uspješno da se liječe samo ako se na vrijeme otkriju). Takođe, svakom zdravom djetetu se u lijevo rame daje BCG vakcina, koja štiti od tuberkuloze..



     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3764311493977162"
     data-ad-slot="6473405334"
     data-ad-format="auto">



Na otpustu, roditelji dobijaju List za novorođenče, u koji su upisani svi podaci važni za bebu, kao i preporuke o daljoj njezi.