ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Vježbe za motorički razvoj šake


Služeći se rukama uz opažanje, dijete otkriva svijet, uči čemu služe predmeti, spoznaje i diskriminira razliku između prijašnjeg i novog iskustva.

Spretnost ruke posebno doprinosi neurofiziološkoj osnovi za govor tj. neverbalnoj metodi komunikacije, govoru tijela. Iako između njih nema direktnih veza, ipak oživljavanje jednog djeluje stimulativno na drugo.



Hvatanje je sposobnost primanja, dizanja i zadržavanja predmeta u šaci ili među prstima s palcem nasuprot ostalim prstima. Osposobljena ruka djeluje stimulativno na opći motorički i psihički razvoj, a vježbanjem se razvoj može potpomoći i usmjeriti.



Prvi stupanj zahvata

Bebino prvo hvatanje obično uključuje prste, ali ne i palac. Hvatanje ohrabrujemo pomoću cilindričnih predmeta koji stanu na dlan, npr. zvečke. Djetetu koje leži na trbuhu igračku stavite direktno ispred njega i privlačite mu pozornost zvukom igračke te ga ohrabrujte da igračku zgrabi s obje ruke. Tada je treba nježno povući kako bi je dijete povuklo natrag prema sebi. Djetetu koje leži na leđima igračku treba objesiti u visini brade. Ako ne posegne za igračkom stavite mu obje ruke na igračku i nježno povlačite tako da dijete pruži otpor jer mu želite uzeti igračku. Dok dijete leži na leđima primite ga za bedra, držite nožice izvan dohvata i ohrabrujte da dohvati svoje noge prvo jednom, a zatim s obje ruke.


Drugi stupanj zahvata

Predmeti za vježbu trebaju biti dovoljno mali da bebi stanu na dlan, ali i dovoljno veliki da ih ne može progutati ili udahnuti. Dijete sada hvata igračku s dlanom i palcem i počinje bacati igračke.

Nagradite bebu i za uspjele i za neuspjele pokušaje!

Dok dijete sjedi u krilu ili stolici ohrabrite ga da drži predmete s obje ruke i da lupa jednim o drugi. Oblijepite loptu ljepljivom vrpcom i „prilijepite“ je za djetetovu ruku te ga ohrabrujte da je izvlači drugom rukom. Za učenje ispuštanja predmeta iz ruku koristite kutiju, djetetu dajte kocku u jednu ruku i vodite tu ruku do ruba kutije stružući pritom rub kutije njegovom rukom. Zatim ga potaknite da ubaci kocku u kutiju. Nagradite ga i za uspjele i za neuspjele pokušaje.

Treći stupanj zavata

Beba počinje micati prstima pojedinačno, pa vježbajte tako da joj, dok sjedi na stolici, naizmjenično polijete dlanove s malo soka i potičite je da poliže dlan, posebno između prstića. Postavite predmet ispred bebe i potičite je da ga gura kažiprstom tako da vodite djetetovu ruku jednu, pa drugu. Koristite malu igačku s rupom, stavite djetetov prst u rupu i potičite ga da to učini samo. Na ruku djeteta zalijepite mali komad samoljepljive vrpce i potičite ga da ga drugom rukom samo skine. Dok dijete sjedi na podu stavite mu u ruku konopac igračke na povlačenje koja proizvodi zvukove i potičite ga da zgrabi igračku drugom rukom.

Izvor: Bebe
Autor: Čuvarkuća uredništvo