četvrtak, 4. siječnja 2018.

UNICEF: I tata i mama jednako utiču na to kakva će djeca postati



I tata i mama jednako utiču na to kakva će djeca postati
Očevi se sa djecom igraju drugačije, pričaju drugačije. Njihove igre su za djecu interaktivnije, oni puštaju djecu da isprobaju svoje granice, a takva djeca  postaju ljudi sigurni u sebe.
 
– Dokazano je da beba odmah po rođenju prepoznaje mamin glas, to je glas koji je stalno slušala, još dok je bila u stomaku. Ali, takođe je dokazano da beba osim maminog glasa prepoznaje još jedan, a to je tatin glas. Na tatin glas se beba navikava od 32. nedjelje trudnoće, pa ako želite da vaše dijete ima bliski odnos sa ocem, pustite da joj tata priča, još dok je u stomaku – poručuje Unicef.

Istraživanja su takođe pokazala da beba tatu i mamu razlikuje po mirisu, još u prvim danima. Zato je važno da tata nosi, ljubi i mazi bebu od rođenja, jer će uskoro i on, kao i mama moći da utješi i umiri novorođenče koje plače, baš kao i mama.
 
– Dokazano je da, djeca u čijem razvoju podjednako učestvuju oba roditelja, imaju bolji uspjeh u školi, više prijatelja, ljubavne veze su im stabilnije, a jednog dana i oni sami postaju dobri roditelji – naglašava Unicef.
 
Ne zaboravite – svaki trenutak je važan za razvoj djeteta.
 
Izvor: www.rts.rs