subota, 6. siječnja 2018.

Ako dijete ima temperaturu, ovo ne smijete da radite!




Šta roditelji treba i mogu sami da urade kada postoji povišena temperatura kod djeteta?
Prvo i osnovno pravilo je da dijete treba da se rashladi. Odnosno, potrebno je da se otkrije dijete i nije ispravno uvreženo mišljenje da će se dijete prehladiti, ili dodatno razboljeti, ukoliko dijete nije pokriveno. Kada postoji povišena temperatura kod djeteta, prvo i osnovno je da se dijete otkrije, da se raskomoti, odnosno da se obuče laganija odjeća, ili kod visokih temperatura, preko 39 celzijusa, da se skine odjeća.
Kod temperatura preko 39.5, dok tražite lijek koji ćete da date djetetu, dijete treba tuširati mlakom vodom.
Voda nikako ne treba da bude hladna, jer je to izuzetno nekomforno za dijete. Probajte da zamislite kako bi Vama bilo da se tuširate hladnom vodom, dok imate visoku temperaturu. Tuširanje mlakom vodom će prijati djetetu, a ukoliko dijete ne želi da se tušira, možete da napunite kadicu mlakom vodom, da ubacite igračke unutra i svako dijete će rado prihvatiti da se ohladi na taj način.
Drugi način obaranja visoke temperatura je orošavanje djeteta, odnosno možete da uzmete pelenu, krpu, ili peškir, da ga pokvasite vodom i da brišete čelo, vrat, tijelo i ruke i noge djeteta. Ovakvo dijete nemojte sušiti nakon toga, već možete da ga ostavite da se samo osuši, čime će se tempraratura dodatno sniziti.
Masaža (frikcije), odnosno masiranje kože alkoholom je napuštena metoda iz više razloga. Prvi je iritacija kože, gdje može da dodje do pojave urtikarije, odnosno koprivnjače. Drugi je da isparenja od alkohola mogu da deluju toksično na dijete.
Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je neophodno primjeniti lijekove za snižavanje temperature!
Lijekovi koji se primenjuju za smanjivanje povišene temperature:
Aspirin se NIKADA ne daje djeci. Dakle, nemojte koristiti aspirin za smanjivanje temperature kod djeteta. Salicilati kod djece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dijete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se decenijama ne koriste za snižavanje povišene tjelesne temperature. Ove komplikacije su veoma rijetke, ali izuzetno opasne.
Najčešće se daju lijekovi tipa paracetamol, ili ibuprofen. Odnosno, u narodu su poznatiji fabrički nazivi ovih lekova, za paracetamol (Febricet, Paracet), odnosno za ibuprofen (Brufen). Paracetamol i ibuprofen su veoma efikasni za snižavanje temperature, ali svako dijete različito reaguje na pojedine lijekove. Odnosno, ako dijete reaguje slabije na jedan lijek, na drugi lijek može da reaguje bolje, što je individualno.
Takođe, ova dva lijeka se ne daju istovremeno, već se daje, ili jedan, ili drugi ljiek, a kombinacija ovih lijekova se daje po shemi koju Vaš ljekar treba da Vam prepiše.
Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno, ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lijek da kašičicom, ali ako dijete povraća ili odbija lijek na usta, mogu se primjeniti čepići (supozitorije). Čepiće ne treba davati kada dijete ima proliv, jer tada se lijek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debeleog crijeva.
Takođe, veoma je bitno da se napomene da dijete treba adekvatno pojiti, odnosno najbolje je djeci davati da pije rastvore za oralnu rehidraciju, kao na primer Orosal.
Tečnost ne treba da bude ledena, ali treba da bude blago rashlađena.
Takođe, treba izbjegavati vruće napitke i čajeve koji dodatno mogu da podignu temperaturu kod djeteta, odnosno da naprave iritaciju želuca, pa postoji rizik da dijete ispovraća lijek koji je popilo.
I naravno, ako ne uspijete sami da spustite temperaturu, ili ona traje duže od 72 sata, potrebno je da se javite svom ljekaru, koji će procijeniti da li je potrebna neka dodatna terapija.

Potrebno je da naznačimo da se kod ljekara ide odmah, bez čekanja, kada se kod djeteta pojave febrilne konvulzije, odnosno fras. Dijete je bez svijesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je, ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a nerijetko se može vidjeti i pjena na ustima.

Tada treba što prije odvesti dijete ljekaru, ili pozvati hitnu pomoć. Dijete transportovati na strani, NE TREBA izvlačiti jezik, a potrebno je znati da fras kod ogromne većine djece NE OSTAVLJA poslijedice, ako ne traje duže od 20 minuta.

Međutim, fras je stanje koje u najvećem broju slučajeva ne uzrokuje oštećenje mozga i ne ostavlja negativne poslijedice na intelektualni razvoj djeteta. Pored toga, najčešće nema potrebe za dodatnim liječenjem.

prof. dr Dejan Škorić
dr Dragan Stojićević
izvor: stil.kurir.rs