subota, 6. siječnja 2018.

KAKO NAUČITI DIJETE DA BUDE ZAHVALNO NA POKLONIMA KOJE DOBIJA

Roditelji, rođaci, bake i deke, svi vole da dijete obasipaju poklonima tokom novogodišnjih praznika. I u tome nema ništa loše, osim ako dijete ne skloni poklon na stranu bez zahvaljivanja i pita šta će još da dobije, ili ako počne da se žali da mu se ne sviđa ono što je dobilo. Ali, čak i da se to desi, nemojte očajavati. Postoje načini da naučite dijete da bude zahvalno za poklone koje dobija tako da to postane dio njegovog karaktera. Potrebno je samo malo vremena i strpljenja. Evo šta da radite:

Autor: Nikola Dragaš

Pripremite dijete

Podsetite dijete unaprijed da treba da se zahvali kada mu neko da poklon i da sve negativne komentare zadrži u svojoj glavi. Razgovarajte zato prije otvaranja poklona kako biste ga pripremili.

Naučite dijete da kaže “hvala”

Čak i ako zaboravite da pripremite dijete unapred, budite sigurni da će reći “hvala” za svaki poklon koji dobiju. Budite zato u blizini kada dijete otvara neki poklon i podsjetite ga ako je potrebno.

Nemojte dopustiti djetetu da se žali na poklone

Ako ikada čujete da dijete kaže da mu se neki poklon ne sviđa, reagujte odmah! Pomjerite dijete sa strane i podsjetite ga da niko nije obavezan da mu da poklon i da treba da bude zahvalno bilo šta da dobije.

Neka glavna tema bude davanje, ne dobijanje
Tokom novogodišnjih praznika glavni cilj treba da vam bude da svu pažnju djeteta preusmjerite na to šta ono može da pokloni drugima, a ne na to šta će da dobije. Kada dijete dobro razmisli šta će pripremiti za druge članove porodice, njegovo uzbuđenje će biti vezano za davanje i iščekivanje reakcije otvaranja poklona koje je pripremilo.

Otvarajte poklone polako i uživajte u svakom od njih
Bolje je da djetetu kažete da poklone otvara polako i jedan po jedan nego da nestrpljivo cijepa hartiju i samo baci pogled na ono što je unutra. Ovo će djetetu dati dovoljno vremena da se zahvali na svakom poklonu i obrati pažnju na ono što je dobilo, čak i ako je to samo jedna stvar.

Pohvalite iskazivanje zahvalnosti
Nije dovoljno da samo opomenete dijete kada zaboravi da se zahvali, neophodno je i da primjetite pozitivno ponašanje i pohvalite ga za trud. Ove pohvale će djetetu jasno staviti do znanja šta je dobro uradilo i to će zapamtiti i za sljedeći put.

Nemojte pridavati najveći značaj poklonima
Novogodišnji i božićni praznici u centru imaju porodicu i, koliko god ona bila mala ili velika, glavni razgovori i svo uzbuđenje treba da budu vezani za različite stvari koje će svi članovi raditi zajedno.
Pričajte o tome ko dolazi u goste, šta ćete kuhati, raditi, koje ćete društvene igre igrati zajedno. Neka dijete shvati da su pokloni samo dodatak.

Ako se fokusirate da djetetu skrenete pažnju na sve ove stvari ono će sigurno shvatiti da treba da bude zahvalno na svakom poklonu koje dobije. Ne mora svaki poklon da mu se svidi, ali to ga ne sprečava da se zahvali osobi koja je mislila na njega. Ne treba da glumi, već da shvati da poklon dobija zato što neko želi da mu ga da a ne zato što iz nekog razloga ima pravo na njega.

Ako neko donese baš ono što dete mnogo želi – odlično, ali i sve drugo je sasvim u redu. Kako bi bilo da se ne dobije ništa?