utorak, 30. siječnja 2018.

PRVA POSJETA LJEKARU PEDIJATRU – PRVA KONTROLA BEBE



Kada treba s bebom otići na prvu kontrolu ljekaru?

Nakon izlaska iz porodilišta, ukoliko ljekar neonatolog nije zakazao vanrednu kontrolu, prva kontrola s bebom u savjetovalištu za zdravu djecu je sa navršenih mjesec dana.

Pregled se obavlja u jedinicama primarne zdravstvene zaštite – Domu zdravlja, pri službi pedijatrije u prisustvu jednog ili oba roditelja.


Šta ako beba nema još izrađenu zdravstvenu karticu?


To ne treba da Vas opterećuje. Ukoliko proces izrade zdravstvene kartice nije gotov, u savjetovalište ćete ponijeti bebinu otpusnu listu i vašu zdravstvenu karticu.


Kako pripremiti bebu za pregled?


Prije odlaska u savjetovalište treba nahraniti bebu, promijeniti joj pelene i u skorije vrijeme otići ljekaru.




Šta ponijeti u savjetovalište za zdravu djecu?


U savjetovalište treba ponijeti:

• zdravstvenu karticu djeteta – ukoliko je u procesu izrade ponijeti zdravstvenu karticu majke i otpusnu listu novorođenčeta iz porodilišta;

• jednu tetra pelenu;

• jednu ili više pelena za jednokratnu upotrebu (savjetuje se eko pelena);

• manje pakovanje eko vlažnih maramica.



Kako izgleda prva posjeta s bebom u savjetovalištu?


Po dolasku u savjetovalište za bebe, najprjie se ostvaruje prvi kontakt između medicinske sestre i roditelja. Medicinska sestra roditeljima smireno, strpljivo i s puno razumijevanja objašnjava šta podrazumijevaju i kako se sprovode pregled i mjerenje djeteta, a potom ih upućuje ljekaru u ordinaciju.



U prvom redu savetuje da novorođenče:

• raskomotite;

• postavite na podlogu od sunđera – sto za prepovijanje (na koju ste prethodno stavili tetra pelenu);

• skinete mu garderobu i pelenu.


Dalje postupke u prisustvu majke sprovodi medicinska sestra, koja uzima dijete umotano u pamučnu tetra pelenu, obavlja mjerenje obima glave, trbuha i grudnog koša. Potom slijedi antropometrijsko mjerenje (mjerenje tjelesne mase i dužine novorođenčeta).




Treba znati: U prvom mjesecu dijete poraste u dužinu 4 do 5 cm, tjelesna masa se poveća 750 g – 1000 g pa i više, obim glavice se poveća za 2 cm.

Nakon završenog mjerenja, majka uzima novorođenče i odlazi ljekaru u ordinaciju, gdje nakon konsultativnog razgovora pedijatar pregleda djiete (vitalne funkcije, reflekse) i sagleda cjelokupno zdravstveno stanje djeteta.

Na kraju pregleda, medicinska sestra u dogovoru s roditeljima zakazuje sljedeću posjetu ljekaru.


Tekst preuzet iz knjige za novonastale roditelje ” Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini zivota bebe” uz saglasnost . autorke Sladjane Crvenkov, više medicinske sestre