ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Psihomotoričke vježbe za dijete



Psihomotoričke vježbe pomažu razvoju djeteta i povećavaju bliskost s roditeljem. Evo nekoliko jednostavnih primjera koje možete primjenjivati.

Nakon masaže i opuštanja tijela, te normalizacije tonusa djeteta preporučljivo je primjenjivati opće psihomotričke vježbe.



  1. Dijete leži na leđima, na čvrstoj podlozi, majka prima djetetove ruke za šaku, te ih diže iznad djetetove glave i spušta ih niz tijelo.
  2. Dijete leži na leđima, majka prima djetetove ruke za šake, širi ih u razini ramena, a zatim ih savija u laktu tako da dijete dodiruje svoj prsni koš.
  3. Dijete je i dalje u leđnom položaju na stabilnoj podlozi. Majka savija djetetovu lijevu nogu u kuku i koljenu držeći je za stopalo i istovremeno podiže djetetovu lijevu ruku, držeći je za šaku i dovodi je do koljena. Dijete svojom rukom dodiruje svoje koljeno. Potom se savija djetetova desna noga i desnom rukom se dodiruje koljeno desne noge.
  4. Slijedeća vježba može se raditi i dok se dijete nalazi roditelju u krilu u polusjedećem položaju: dijete dodiruje svoje tijelo, koljena i stopala, te ujedno svoj pokret prati pogledom, tako dobiva potpuni uvid onoga što radi. Vrlo je važno da se djetetu od samog početka imenuju dijelovi tijela kako bi ih ono kasnije lakše usvojilo i zapamtilo.
  5. Dijete se nalazi u pasivnom sjedećem položaju u krilu roditelja. Roditelj svojim tijelom kontrolira posturu djeteta i omogućuje mu određenu stabilnost. Djetetove noge su u “turskom” položaju, što omogućava djetetu lakše uočavanje vlastitih nogu i stopala, te igranja sa njima.
  6. Dijete je u istom položaju kao u prethodno opisanoj vježbi. Roditelj svojim tijelom kontrolira posturu djeteta. Roditelj uzima djetetovu lijevu ruku i polaže je na djetetovu desnu ruku. Lagano povlači djetetovu lijevu ruku niz desnu od ramenog zgloba do šake. Zatim primi dijete za desnu ruku i položi je na njegovu lijevu ruku, te ponovi postupak.
  7. Dijete je i dalje u pasivnom sjedećem položaju u krilu roditelja, kao u prethodnoj vježbi. Majka uzima dijete za ruku i podiže mu je iznad glave, te ju položi na tjeme glave. Ruku lagano spušta od tjemena do brade prelazeći preko lica. Vježba se može izvoditi sa jednom rukom, naizmjence, ili sa obje ruke.
  8. Posjednemo dijete pred ogledalo tako da svojim tijelom kontroliramo njegov tijelo. Pokušavamo mu privući pažnju, tako da se dijete uoči u ogledalu. Njegovom rukom dodirujemo različite dijelove njegovog tijela uz imenovanje tih dijelova i ponavljanje da su to njegovi dijelovi tijela, npr. “Ovo je tvoja ruka, nos, glava, noga,…”.


Autor: Čuvarkuća uredništvo