srijeda, 24. siječnja 2018.

BIJELE TAČKICE NA KOŽI NOVOROĐENČETA– MILIJE



U prvim nedjeljama i mjesecima nakon rođenja, na koži beba mogu se manifestovati određene promjene koje obično nisu funkcionalne prirode već samo uočljive. Ove promjene su prolaznog karaktera ali ponekad znaju da zabrinu roditelje naročito nakon rođenja prvog djeteta. 

Neonatolozi i pedijatri kažu da te promjene ne treba posebno tretirati, i da je to normalna reakcija kože koju neke bebe imaju a kod nekih se ne ispoljavaju.

BIJELE TAČKICE NA KOŽI – MILIJE

Sitne bijele tačkice po koži lica nazivaju se “milije” i karakteristične su za predio nosa i obraza. Milije predstavljaju neotvorene lojne žlijezde koje postepeno pokušavaju da se iščiste i otvore jer će kasnije imati zadatak da podmazuju kožu i obezbeđuju njenu mekoću, a samim tim utiču na kvalitet bebine kože.
Ovo je prirodna pojava koja ne zahtjeva nikakav poseban tretman, osim čišćenja medicinskom vatom pokvašenom običnom vodom ili Bornom kiselinom od 3%.
Neonatolozi kažu da milije nisu znak da će beba kada odraste imati problematičnu kožu, na šta često pomisle roditelji kada uoče ovu promjenu.