srijeda, 31. siječnja 2018.

Neki trudnički strahovi su neutemeljeni te potječu od manjka informacija

Neki trudnički strahovi su neutemeljeni te potječu od manjka informacija

Kada žene saznaju da su trudne, počinju beskonačna planiranja, tjelesne promjene, liste onoga što smiju a što ne smiju, mahnite kupovine i još svašta drugo. Nije ni čudo da je trudnoća toliko stresna. No, dok su neki strahovi opravdani, drugi, budimo realni, nisu baš posve utemeljeni i znaju nervirati vašu bližu i daljnju okolinu. Ove strahove mame navode kao najčešće tijekom svojih trudnoća, a koliko su ozbiljni, prosudite sami:



Hoću li zgnječiti bebu ležeći na trbuhu?

Mnoge buduće mame pribojavaju se da bi ležanje na trbuhu moglo ozlijediti bebu te počinju izbjegavati taj položaj tijekom spavanja. Iako je ovo jedan o najčešćih strahova, mjesta strahu uopće nema. Iz jednostavnog razloga zato što je naše tijelo “dizajnirano” tako da za bebu ima dovoljno mjesta u trbuhu čak i ako mi legnemo na njega. Usto, ona je u njemu sigurna i zaštićena, napominju liječnici. No, kako mjeseci odmiču, mnogim ženama će spavanje na trbuhu zbog njegove veličine postati neudobno ili čak i nemoguće.


Lice će mi se promijeniti

Iako u trudnoći blistamo i ten nam se očisti, neke žene primijetile su i određene “negativne” posljedice trudnoće po svoj izgled.Tko je jedna mama izrazila zabrinutost oko povećanja svog nosa jer se njenoj kolegici s fakulteta, tvrdi, nos izrazito povećao dok je bila trudna.

Liječnici kažu kako je moguće da neke žene za vrijeme trudnoće dožive značajnije promjene na svom licu. No, velik broj tih promjena vezan je uz nakupljanje kilograma, zadržavanje vode u tijelu i hormonalne promjene.

Vaše fizičko stanje, pojašnjavaju stručnjaci, trebalo bi se povratiti nakon rođenja djeteta i smirivanjem hormona ili u krajnjem slučaju, nakon gubitka nekoliko kilograma.



Mogu li pojesti nešto što će naškoditi bebi?


Kada žene saznaju da su trudne, mnoge imaju tendenciju odmah izbaciti kavu iz svog života, a onda kreće redukcija hrane. Svježi sir, naranče, tuna…mnoge su u stalnom strahu da će pojesti nešto što bi moglo naškoditi djetetu.

Uz toliko savjeta koje žene danas dobivaju sa svih strana, lako je postati opsjednut ovom temom. No, ako nemate nikakvih zdravstvenih problema, jedino je bitno zapamtiti da se ne preporučuje konzumirati sirovo meso, morski plodovi te proizvodi od nepasteriziranog mlijeka. Naravno, tu je i alkohol.

Kofein, oko kojeg se lome tolika koplja, ne trebate strogo izbjegavati ako ga konzumirate u umjerenim količinama.

Buduće mame više bi se pak trebale usmjeriti na pokušaj da im prehrana u trudnoći bude uravnotežena, zdrava i raznolika.


Što ako izgubim bebu?

Neke trudnice žive u stalnom strahu da bi mogle pobaciti. Iako čine sve što je u njihovoj moći – zdravo jedu i umjereno se bave određenim aktivnostima, taj strah je i dalje tu jer na taj segment ne mogu nikako drugačije utjecati.

Iako su na žalost crni scenariji uvijek mogući, ne treba provesti cijelu trudnoću zakopan u tmurne misli jer to vam sigurno neće donijeti ništa dobro i lijepo. informirajte se, proučite statističke podatke koji vas možda donekle umire.

Dakle, najveći broj pobačaja dogodi se u prvom tromjesečju i to kod 15 – 25 posto svih trudnoća. Liječnici navode da se taj postotak jako smanjuje iza 12 tjedana te da nakon toga većina zdravih trudnica ne bi trebale imati razlog za zabrinutost.



Beba bi mogla imati neku deformaciju ili bolest

I ovo je jedan od većih i jačih strahova kod budućih majki te žene sve češće odlaze na razne pretrage ne bi li mirno dočekale kraj trudnoće. No, prisutnost na društvenim mrežama uvijek donosi i niz korisnih ali i neprovjerenih informacija, pa dok se neki kunu u stopostotnost određenih pretraga, drugi znaju slučajeve gdje su testovi bili izvrsni a roditelji su dobili dijete s određenom anomalijom.

No, izgledi su u ovom slučaju na vašoj strani. Veoma mali postotak rođene djece ima vrlo teške anomalije prilikom rođenja, dok postoji i čitav niz lakših oštećenja zdravlja koja se mogu uspješno liječiti. Bez obzira bili izgledi veliki ili mali, treba uvijek znati da je sve moguće. No, dok nešto ne znate sa sigurnošću, mjesta panici nema, a bespotrebni stres ne čini dobro niti mami niti bebi.



Nikada više neću smršaviti i izgledati kao prije


Činjenica je da nakon trudnoće i poroda neke stvari na mamama više nikad ne izgledaju isto. No, vježbanjem, kako laganim za vrijeme trudnoće, tako i onim poslije trudnoće, možete učvrstiti svoje tijelo te postići zadovoljavajuće rezultate. Zapamtite, trebalo vam je devet mjeseci trudnoće da nakupite kilograme, zato nemojte nerealno očekivati da ćete nakon samo dva tjedna biti u super formi.

Nemojte svoj tempo gubitka kilograma uspoređivati s drugim mamama jer svatko mršavi na drugačiji način, a u širokom luku zaobilazite slavne osobe koje dva sata nakon poroda nekim čudom uspiju stati u najuže traperice na svijetu.


Što ako mi vodenjak pune negdje u javnosti?

Da, moguće je da se to dogodi bilo gdje. No, pucanju vodenjaka mogu prethoditi kontrakcije koje vas upozoravaju da se vrijeme poroda možda približava, a usto, kod pucanja vodenjaka često baš i ne bude onoliko tekućine koliko smo naviknuli gledati u američkim filmovima.

U svakom slučaju ,ako se to i dogodi u javnosti i doživite pravu poplavu, ne obazirite se. Ipak ste devet mjeseci trudni i idete roditi bebu te ćete uskoro izgubiti sav sram ovog svijeta u rodilištu.




Prijevremeni trudovi

Prijevremeni trudovi događaju se u manjem postotku trudnoća, ne brojeći rizične slučajeve u kojima su majke upoznate s tom mogućnošću.

Liječnici ističu kako se prijevremeni trudovi javljaju uglavnom u slučajevima kada u obiteljskoj anamnezi postoji povijest prijevremenih poroda, trudnoća je višeplodna ili ženina maternica nije do kraja razvijena.

Ako ste u rizičnoj skupini, savjetuju, budite u stalnom kontaktu sa svojim liječnikom, a ako niste, potrudite se dočekati kraj trudnoće bez stresa jer su izgledi za prijevremene trudove su u stvari vrlo mali.


Piškenje u gaće u javnosti zbog slabog mjehura


Da, vrlo je moguće da doživite par ovakvih scenarija tijekom trudnoće ako vaš mjehur “teško podnese” drugo stanje. Kako ulazite u zadnje tromjesečje trudnoće, lako je moguće da ćete sve češće posjećivati wc da se olakšate te bi vam iznenadni napadaj smijeha ili kihanja mogao zadavati mokre muke. No, ne morate se brinuti da ćete zbog toga imati potpuno mokre hlače kao da ste ispustili čitav sadržaj mjehura.

U svakom slučaju imate dvije opcije: Prigrlite svoje novo stanje i smijte se zbog mogućih nezgoda ili nemojte napuštati kuću do poroda.


Hoću li biti sposobna brinuti se za novorođenče?

Iako novorođenačka faza ponekad zna biti iscrpljujuća, shvatit ćete vrlo brzo da ju možete uspješno preživjeti, kao i trudnoću i porod.

Zatim, iako strepite oko svojih mogućnosti i potencijalnih pogrešaka, trebate imati na umu da svi rade pogreške i da su one normalne. Više manje, sve mame ubrzo nauče čitati znakovne poruke svojih beba, sažive se s njihovom rutinom te usavrše majčinstvo do razine zadovoljavajućeg. Ne trebate biti najbolji niti bezgrešni, niti znati sve o pelenama ili pročitati gomilu stručnih knjiga. One vas neće učiniti stručnjakom. Praksa hoće. Donekle. Bitno je ne brinuti previše jer bebe nisu raketna znanost. Uspjele su milijarde žena prije vas, uspjet ćete i vi!


Izvor: Djecja posla