srijeda, 16. kolovoza 2017.

Štrajk dojenja




Evo par savjeta kako prevazići štrajk dojenja:
  • Pokušajte da dojite bebu dok spava ili kada je pospana. Mnoge bebe koje odbijaju dojku u budnom stanju rado je prihvate kada su u polusnu ili dok spavaju. Takođe nemojte da čekate da beba ogladni već joj ponudite nešto prije vremena za podoj dok je jos mirna. Ukoliko je jako gladna beba neće imati strpljenja za podoj.
  • Ukoliko sumnjate da beba ima zdravstveni problem i da zbog toga odbija da sisa posjetite pedijatra da utvrdite da li postoji realan problem zbog kog beba ne sisa (bol zbog rasta zubića, upala uha, sor)…
  • Probajte da menjate položaje za dojenje
  • Dojite u pokretu držeci bebu na rukama ili u marami.
  • Dojite u prostoru u kom su stvari koje mogu da odvlače pažnju bebe svedene na minimum (buka, svetlost, glasna muzika, TV…). Bebe u uzrastu 6-9 mjeseci su jako radoznale i potrebna im je mala asistencija od strane mame da se skoncentrišu i da završe svoj obrok a da ga ne prekinu posle par minuta jer im je nešto drugo odvratilo pažnju.
  • Neka beba oseti vašu kožu. Probajte da se i Vi i beba raskomodite.
  • Možda nešto od hrane koju unosite u organizam smeta vašoj bebi tako što menja ukus mlijeka. Probajte da smanjite unos kofeina, čokolade ili začinjene hrane.
  • Sve dok je beba u štrajku potrudite se da se ništa od dnevne rutine ne mijenja naglo. Neka bebin ritam bude kao da je sve ok. Potrudite se da bebi pružite extra količinu pažnje i maženja.

Ukoliko Vas brine količina mlijeka koju beba uzima u toku dana (24 sata) obratite pažnju na broj mokrih pelena. Potrebno je da Vaša beba ima 5-6 mokrih pelena za jednokratnu upotrebu ili 6-8 mokrih pamučnih pelena.
Ponekad bebe koje su napunile 9 mjeseci jednostavno požele da prestanu sa podojima. Dešava se da jednostavno iz ovog ili onog razloga odbijaju da sisaju. U tim dasnima je jako važno da majka nastavi da izmlaza mlijeko i da ga daje bebi. Često se dešava da beba jednostavno poslije nekoliko dana počne ponovo da sisa. Na mami je da pokušava i da bebi nudi dojku ali beba je ta koja odlučuje da li će nastaviti sa dojenjem ili ne. Važno je da mama bude što je moguće više smirena. Često se dešava da je mama i nesvjesno u grču da li će beba nastaviti sa dojenjem tako da i sama (potpuno nesvjesno) blokira kretanje mlijeka iz dojke. Baš zbog ovoga pomaže da se pred nuđenje dojke krene sa izmlazanjem tek toliko da mlijeko krene. Na ovaj način će mlijeko biti spremno istog trenutka kada bebu postavite na dojku i izbeći će se eventualna nervoza kod bebe dok čeka refleks otpuštanja mlijeka.
Koji god da je razlog za štrajk dojenja on skoro uvijek moze da se prevaziđe ali uz mnogo strpljenja i samopouzdanja. Prednosti dojenja su jako velike tako da se isplati potruditi.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com