četvrtak, 10. kolovoza 2017.

Kako spriječiti dijete da govori ružne riječi? Zašto djeca psuju?

Djeca uzrasta do šest godina obično psuju jer istražuju jezik. Testiraju nove riječi kako bi razumeli značenje, ali tako mogu i izraziti osjećanja poput frustracije ili ih prosto izgovaraju jer zvuče smiješno i izazivaju reakciju kod drugih.

Djeca mogu imitirati i druge kako psuju.
Šta učiniti?

Najefektniji našin da izađete na kraj sa ovim problemom je da u potpunosti ignorišete psovke Vašeg djeteta. Nema priče, nema pogleda. Ako se ovakvo ponaša jer traži pažnju, ovo je najbolji način da dijete prestane da psuje. Vaša reakcija će uticati na to da li će dijete opet opsovati. Ostati miran je najbitnije. Ovakva reakcija će sprečiti psovanje. Međutim, ako dijete nastavi da psuje, a smatrate da je vrijeme da ga naučite šta je psovanje počnite tako što ćete mu reći da Vi ne koristite riječi koje mogu da uznemire druge ljude. Djeca ne razumeju u potpunosti riječi koje upotrebljavaju, ali razumeju da tako mogu povrediti i uvrediti druge.



Da li da objasnim značenje psovke?
Djeci, pre nego što krenu u školu, ne treba objašnjavati šta psovke znače. Isuviše su mali da razumeju sadržaje koji su povezani sa najuobičajenim psovkama. Dovoljno je da kažete da to nije lijepa riječ. Starijoj djeci je dovoljno jednostavno objašnjenje mada i to zavisi od djeteta do djeteta. Ako mislite da ima neku predstavu o značenju psovke, pitajte ga da Vam kaže. Nakon toga, upotrijebite opšte termine da mu objasnite zašto to nije prikladno. Možete reći “ To je riječ koja se koristi za intimne dijelove tijela i nije lijepo koristiti je”.

Stanite na put psovanju tako što ćete otkriti izvor psovki
 Ako znate razlog zašto Vaše dijete psuje može Vam biti od pomoći pri odluci koji pristup da koristite.
- Ako psuje jer je ljuto, naučite dijete da su takva osjećanja u redu, ali da je bolje da koristi prikladnije riječi kad se nađe u takvom stanju ili da se prosto skloni od bilo čega što ga ljuti. Na primjer, ako je Vaše dijete ljuto na druga, posavjetujte ga da se skloni od njega ili zatraži pomoć od nekog starijeg.
 - Ako mislite da psuje kako bi se uklopilo u društvo, razgovarajte o drugim načinima koji mogu pomoći da bude prihvaćeno. Zajedno smislite neki izraz koji je ‘kul’.
 - Ako je frustracija uzrok psovanju, razgovarajte sa djetetom o koracima koje može preduzeti da samo riješi probleme. Na primjer, ako je izgubilo igračku, recite mu da potraži na poslednjem mjestu na kome se igralo, u spavaćoj sobi i tako dalje.
- Naučite svoje dijete alternativnim načinima koji mu mogu pomoći da se izbori sa besom i frustracijom. Neki od načina su brojanje do 10, duboko disanje ili da razgovara o tome šta ga ljuti.
 - Ohrabrite dijete da koristi druge riječi koje nisu uvrijedljive. Možete zajedno osmisliti neke smiješne riječi. Gdje je čulo tu riječ? Djeca vole da isprobaju kako na okolinu djeluju nove riječi ili one koje izmisle. To se odnosi na psovke isto koliko i na druge riječi. Psovke može čuti kako van tako i u kući.

Mnogi roditelji su svjesni da djeca nauče da psuju od njih samih jer oni svakodnevno psuju. Ipak, ne uče sva djeca od svojih roditelja. Veliki uticaj ima televizija koja može povećati riječnik psovki. Kako djeca rastu, veliki uticaj na njihovo ponašanje i riječnik će imati vršnjaci i društvo uopšte. Druge činjenice o psovanju Studije o oštećenju centara za govorno-jezičke sposobnosti u mozgu su pokazale da ljudi koji su izgubili sposobnost govora ili sa poteškoćama izgovaraju riječi mogu i dalje da psuju bez problema. Misli se da je to istina zbog toga što se proces psovanja razvija u drugom centru mozga.