srijeda, 19. srpnja 2017.

Baka servis ili vrtić

Rezultat slika za baka servis

Kada dijete napuni godinu dana, većina roditelja vraća se na posao. Jedan od velikih problema koji ih tada počne mučiti jest komu povjeriti svoje još uvijek malo dijete dok su na poslu. U idealnom slučaju jedan od roditelja može si priuštiti da ostane doma s djetetom još neko vrijeme, dok ono psihički i fizički ne stasa za odvajanje i velike promjene u svojoj uljuljanoj svakodnevici.
Neka istraživanja dala su osvrt i na prednosti/nedostatke baka servisa i vrtića..
 Djeca koja su na čuvanju kod djeda i baka sklonija su lošijem ponašanju negoli ona koja su na boravku u vrtiću. Iako je nihov vokabular bolji i razvijeniji jer su stalno uključeni u dijaloge, postoje brojni nedostaci boravka kod kuće.

Prije svega djeca znaju iskoristiti situaciju, a rijetko koji bake i djedovi strogoću provode na unucima, oni s njima uživaju jer s vlastitom djecom za to nisu imali vremena.

Djeca čiji su odgoj preuzeli bake i djedovi nisu spremna za školu kada za to dođe vrijeme kao ni za obaveze. Razvoj 4 800 djece bio je pod istraživanjem i dokazano je kako djeca zaposlenih majki, koja su pohađala vrtić raspolažu boljim znanjem. Bolje poznaju boje, brojeve, slova, veličine, konture.
No nekolicina stručnjaka i dalje tvrdi kako je briga baka i djedova itekako zaslužna za djetetovu sreću i sigurnost. Njihova ljubav najbliža je onoj nezamjenjivoj roditeljskoj, osim toga sva njihova pažnja usmjerena je na dijete.
S druge strane, tri su osnovna problema s kojima se susreću roditelji djece koju čuvaju članovi obitelji: kako se nositi s nesuglasicama u odgoju, kako riješiti problem plaćanja troškova djeteta i organizacija aktivnosti za dijete.

Nesuglasice u odgoju
Situacija koja dobro oslikava probleme u "baka servis" angažmanu je npr. odvikavanje od pelena - način na koji baka želi odviknuti dijete od pelena kosi se s roditeljskim idejama kako to treba učiniti.
Troškovi brige o djetetu
Drugi problem koji se često javlja je pitanje pokrivanja troškova djeteta. Većina se ljudi loše osjeća sa spoznajom da će im član uže obitelji dati neku naknadu, zato najčešće bake unuke čuvaju besplatno. Razmislite koliko zamki ima u toj odluci. Vi se možete početi osjećati krivima jer ste njen ionako skroman kućni budžet dodatno opteretili. Baka se može neko vrijeme nositi sa situacijom povećanih troškova, ali često to izaziva nezadovoljstvo koje zna utjecati na vaš međusobni odnos.

Organizacija aktivnosti za dijete
Djecu najčešće čuvaju osobe u godinama i, iako su to osobe prepune ljubavi za vaše dijete, često nisu toliko pune energije koliko malo dijete zahtijeva. Obaveze oko pripreme obroka, hranjenje, presvlačenje i oblačenje, odlasci u šetnju, igre s loptom, ljuljačke, klackalice... znaju u potpunosti iscrpiti stariju osobu dok mali gegavac ima još puno energije. Malo dijete traži puno kretanja i fizičkog rada, imajte to na umu pri donošenju odluke o obliku brige za vaše dijete dok radite. Jedno od rješenja je i mogućnost kombiniranja "baka servisa" i vrtića ili neke osobe koja može uskočiti u najkritičnijim trenucima.

'Nakon djetetove treće godine dolazi vrijeme pogodno za edukaciju, stoga je to idealni period da dijete promijeni sredinu i krene u vrtić', tvrdi profesorica Kristine Hansen. 


Nekoliko istraživanja je pokazalo kako djeca koja su bili doma do treće godine, tek potom krenuti u vrtić posjeduju najbolje vještine, samouvjerena su i znaju odgovoriti na pitanja koja se konkretno odnose na njih. S druge strane djeca koja nisu bila u vrtićkom okruženju djeluju nesigurno, traže pomoć i nisu samostalna prilikom izvršavanja zadanih problema.
Stoga je jasno kako su prve tri godine najvažnije, okruženje puno ljubavi i sigurnosti temelji su za cijeli život. No ispunjenje idealnih uvjeta svakako su težnja roditelja koji često nisu u mogućnosti udovoljiti propisanom.

Neki vjeruju da „što ranije djeca krenu u vrtić to bolje, ako tamo nisu zadovoljni, navići će se i prihvatiti dok su mali“...Ali ima djece koja su jako nesretna u vrtiću i nikada se ne naviknu, plaču svakog jutra kada ih ostavljate i još nekoliko puta tokom dana, a vaspitačice ne znaju šta će sa njima...


Ko će čuvati vašu djecu, odgovor je „jednostavan“ – zavisi od bake i od vašeg djeteta, ali i od vaših mogućnosti. Ne postoji savršen baka servis niti savršeni vrtički uslovi za vaše dijete, ali postoje potrebe vaše i vašeg djeteta koje zahtijevaju osluškivanja, uvažavanja - kompromis.