četvrtak, 6. srpnja 2017.

Dilatacija i kiretaža maternice- postupak, alternativa i oporavak

Kiretaža maternice je postupak kojim se kiretom struže sluznica maternice sa svim materijalom koji se u šupljini maternice nalazi. Da bi se moglo prodrijeti do sluznice maternice potrebno je prvo proširiti grlić maternice postupkom dilatacije.

Rezultat slika za kiretaža materice

Zašto vas je doktor uputio na dilataciju i kiretažu?

Dva su glavna razloga zbog kojih se provodi ova operacija:
  • kod nedavne trudnoće ili kod pobačaja kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u maternici
  • kao dio dijagnostičkog postupka kod žena sa neredovitom i jako obilnom menstruacijom te kod krvarenja iz rodnice kod menopauze
Kiretaža kod pobačaja
Za vrijeme ili nakon pobačaja doktor će trudnicu pregleda kako bi utvrdio postoje li ostaci tkiva u maternici.
Ultrazvuk je u tom slučaju najbolja metoda pregleda maternice. Pražnjenje maternice radi se kako bi se spriječilo obilno krvarenje i kako bi se otklonila mogućnost infekcije.
Ukoliko je do pobačaja došlo u ranoj fazi ili ako je u maternici ostalo samo malo tkiva operacija neće biti potrebna nego će se višak izbaciti sa sljedećom mjesečnicom.

Postoji li alternativa dilataciji i kiretaži

Postoji alternativa koja koristi samo lijekove. Tabletama se potiču trudovi u utrobi koja se onda sama isprazni. Uspješnost neoperativne metode nešto je niža, ali se koristi onda kada iz nekog razloga operaciju nije poželjno izvesti.
Kako izgleda postupak kiretaže?
Kako diletacija može biti neugodan i pomalo bolan postupak, danas se operacija najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Rijetko koji doktor se odlučuje napraviti diletaciju i kiretažu potpuno bez anestezije, a ponekad će se koristiti i potpuna anestezija (npr. u slučaju da pacijentica ima jako veliki strah od zahvata).
Nakon anestezije kreće dilatacija tj. širenje grlića maternice pomoću instrumenta. Nakon toga se kroz grlić provlači kireta kojom se uzdužnim pokretima sastruže sluznica maternice. Ponekad se u postupku koristi sisaljka. Uzorak tkiva šalje se na analizu.
Cijeli postupak obično ne traje dulje od petnaest minuta.

Oporavak nakon kiretaže

Većina žena će se od postupka oporaviti već sljedeći dan. Obično se na dan zahvata preporučuje odmor, a sljedeći dan može se nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Neredovita krvarenja normalna su pojava nekoliko dana nakon zahvata.

Kiretaža u menopauzi

Ponekad dolazi do promjena kod mjesečnice ili žena zamijeti da do krvarenja dolazi i i kada se to ne očekuje, npr. između dvije mjesečnice ili za vrijeme spolnog odnosa. Takve promjene mogu biti uzrokovane hormonskim promjenama ili zbog poremećaja u predjelu maternice.
Starije žene koje imaju krvarenje u menopauzi podvrgavaju se kiretaži kako bi se dijagnosticirao poremećaj i kako bi se odredio postupak liječenja.
Žene mlađe od 40 godina puno rjeđe imaju poremećaje u maternici.

Rizici kod provođenja dilatacije i kiretaže

Ovaj postupak je vrlo siguran i prolazi bez komplikacija.
Postoji mogućnost da se kiretaža ne izvede do kraja pa da dio tkiva ostane u maternici. Obično tada nije potrebno ponoviti postupak nego se taj višak izbaci iz tijela sam od sebe.