Bezglutenske žitarice koje mogu da se daju bebama odmah na početku dohrane tj od 6.og mjeseca su:
- PROSO - kuha se u razmjeri vode 3:1 oko 15-20ak min, potrebno ga je prethodno oprati i očistiti od eventualnih nečistoća, a može se i prethodno malo propžiti;
- GRIZ OD PROSA - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz, s' tim da količinski ide za nijansu malo više od pšeničnog (pšenični više nabubri od prosenog griza);
- PIRINAČ (bilo koje zrno) - kuva se u razmjeri vode 3:1 15ak minuta;
- PIRINČANI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;
- AMARANTH - kuha se u razmjeri vode 3:1 oko 30-40ak min, gotovo je kada voda upije, kada dobije sluzavu strukturu i braonkastu boju;
- KINOA - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 25 min, potrebno je žitaricu prethodno oprati u mlakoj vodi;
- PALENTA tj KUKURUZNI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz.
Glutenske žitarice koje mogu da se uvode od 8.og mjeseca tj kada se želi uvesti gluten su:
- SPELTA - kuha se oko sat vremena u razmjeri vode 2:1;
- GRIZ OD SPELTE - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;
- PŠENICA - kuha se oko sat vremena u razmjeri vode 2:1;
- PŠENIČNI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;
- OVAS - kuha se u razmjeri vode 4:1 oko sat vremena;
- RAŽ - kuha se oko sat vremena u razmkeri vode 2:1;
- JEČAM - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 45 do 60 minuta;
- BULGUR - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 10-15 min;
- KUS-KUS - se ne kuha već preliva ključalom vodom razmjere 2:1, i ostavi poklopljeno da odstoji još 10ak minuta.
Žitarica koje se preporučuje najranije tek nakon rođendana je (razlog - može biti jak alergen i ona je praktično energetska bomba):
- HELJDA - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 20ak minuta.
NAPOMENA:
- speltu, raž, ječam, ovas, pšenicu, heljdu, integralni pirinac (zitarice cijelog zrna) je potrebno potopiti u vodu da odstoje 12h prije kuhanja; proso, amarant, kinoa se mogu potopiti na par sati
- pahuljice od pomenutih žitarica se mogu, a i ne moraju kratko prokuhati u vodi, mogu se jednostavno preliti vrelom vodom da odstoje malo koliko da se prohladi i da omekšaju, pa ih miješati sa svježim ili barenim voćem/povrćem.
*preporuka je da se amarant i kinoa ne konzumiraju vise od jednom nedjeljno
Izvor: Veganski kuvar – Nikola Pešić
utorak, 11. srpnja 2017.
Home »
» Kuhanje bezglutenskih i glutenskih žitarica
Kuhanje bezglutenskih i glutenskih žitarica
By Udruženje TIM srpnja 11, 2017