utorak, 11. srpnja 2017.

Kuhanje bezglutenskih i glutenskih žitarica

Bezglutenske žitarice koje mogu da se daju bebama odmah na početku dohrane tj od 6.og mjeseca su:

- PROSO - kuha se u razmjeri vode 3:1 oko 15-20ak min, potrebno ga je prethodno oprati i očistiti od eventualnih nečistoća, a može se i prethodno malo prop
žiti;

- GRIZ OD PROSA - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz, s' tim da količinski ide za nijansu malo više od pšeničnog (pšenični više nabubri od prosenog griza);

- PIRINAČ (bilo koje zrno) - kuva se u razmjeri vode 3:1 15ak minuta;

- PIRINČANI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;

- AMARANTH - kuha se u razmjeri vode 3:1 oko 30-40ak min, gotovo je kada voda upije, kada dobije sluzavu strukturu i braonkastu boju;

- KINOA - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 25 min, potrebno je žitaricu prethodno oprati u mlakoj vodi;

- PALENTA tj KUKURUZNI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz.




 Glutenske žitarice koje mogu da se uvode od 8.og mjeseca tj kada se želi uvesti gluten su:

- SPELTA - kuha se oko sat vremena u razmjeri vode 2:1;

- GRIZ OD SPELTE - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;

- PŠENICA - kuha se oko sat vremena u razmjeri vode 2:1;

- PŠENIČNI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;

- OVAS - kuha se u razmjeri vode 4:1 oko sat vremena;

- RAŽ - kuha se oko sat vremena u razmkeri vode 2:1;

- JEČAM - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 45 do 60 minuta;

- BULGUR - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 10-15 min;

- KUS-KUS - se ne kuha već preliva ključalom vodom razmjere 2:1, i ostavi poklopljeno da odstoji još 10ak minuta.

Žitarica koje se preporučuje najranije tek nakon rođendana je (razlog - može biti jak alergen i ona je praktično energetska bomba):

- HELJDA - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 20ak minuta.


NAPOMENA:
- speltu, raž, ječam, ovas, pšenicu, heljdu, integralni pirinac (zitarice cijelog zrna) je potrebno potopiti u vodu da odstoje 12h prije kuhanja; proso, amarant, kinoa se mogu potopiti na par sati
- pahuljice od pomenutih žitarica se mogu, a i n
e moraju kratko prokuhati u vodi, mogu se jednostavno preliti vrelom vodom da odstoje malo koliko da se prohladi i da omekšaju, pa ih miješati sa svježim ili barenim voćem/povrćem.

*preporuka je da se amarant i kinoa ne konzumiraju vise od jednom nedjeljno




Izvor: Veganski kuvar – Nikola Pešić