Bezglutenske žitarice koje mogu da se daju bebama odmah na početku dohrane tj od 6.og mjeseca su:
- PROSO - kuha se u razmjeri vode 3:1 oko 15-20ak min, potrebno ga je prethodno oprati i očistiti od eventualnih nečistoća, a može se i prethodno malo propžiti;
- GRIZ OD PROSA - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz, s' tim da količinski ide za nijansu malo više od pšeničnog (pšenični više nabubri od prosenog griza);
- PIRINAČ (bilo koje zrno) - kuva se u razmjeri vode 3:1 15ak minuta;
- PIRINČANI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;
- AMARANTH - kuha se u razmjeri vode 3:1 oko 30-40ak min, gotovo je kada voda upije, kada dobije sluzavu strukturu i braonkastu boju;
- KINOA - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 25 min, potrebno je žitaricu prethodno oprati u mlakoj vodi;
- PALENTA tj KUKURUZNI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz.
Glutenske žitarice koje mogu da se uvode od 8.og mjeseca tj kada se želi uvesti gluten su:
- SPELTA - kuha se oko sat vremena u razmjeri vode 2:1;
- GRIZ OD SPELTE - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;
- PŠENICA - kuha se oko sat vremena u razmjeri vode 2:1;
- PŠENIČNI GRIZ - kuha se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;
- OVAS - kuha se u razmjeri vode 4:1 oko sat vremena;
- RAŽ - kuha se oko sat vremena u razmkeri vode 2:1;
- JEČAM - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 45 do 60 minuta;
- BULGUR - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 10-15 min;
- KUS-KUS - se ne kuha već preliva ključalom vodom razmjere 2:1, i ostavi poklopljeno da odstoji još 10ak minuta.
Žitarica koje se preporučuje najranije tek nakon rođendana je (razlog - može biti jak alergen i ona je praktično energetska bomba):
- HELJDA - kuha se u razmjeri vode 2:1 oko 20ak minuta.
NAPOMENA:
- speltu, raž, ječam, ovas, pšenicu, heljdu, integralni pirinac (zitarice cijelog zrna) je potrebno potopiti u vodu da odstoje 12h prije kuhanja; proso, amarant, kinoa se mogu potopiti na par sati
- pahuljice od pomenutih žitarica se mogu, a i ne moraju kratko prokuhati u vodi, mogu se jednostavno preliti vrelom vodom da odstoje malo koliko da se prohladi i da omekšaju, pa ih miješati sa svježim ili barenim voćem/povrćem.
*preporuka je da se amarant i kinoa ne konzumiraju vise od jednom nedjeljno
Izvor: Veganski kuvar – Nikola Pešić
utorak, 11. srpnja 2017.
Home »
» Kuhanje bezglutenskih i glutenskih žitarica
Kuhanje bezglutenskih i glutenskih žitarica
By Udruženje TIM srpnja 11, 2017
Related Posts:
Ljubav i toplina majčinog zagrljaja znače život Prevod teksta pored slike: '' Kada je Marie Michele rodila prerano u 32 sedmici, bez pristupa inkubatoru, dat joj je jednostavan savjet, koji je spasio život: da svoje novorođenče obmota i približi ga svojim prs… Read More
Molim vas podijelite ovo sa svim Mamama i onima koje se dvoume da li da postanu Mame Prica 💕 "Ćerka mi je rekla da želi da postane majka. Evo šta sam sve prećutala. Sjedimo za ručkom prije neki dan, kad moja ćerka, onako uzgred, pomenu da ona i muž razmišljaju o djetetu. „Vršimo istraživanje”, rekla je… Read More
Ožiljak koji je spasio dva života Fotografkinja Helen Aller često fotografiše majke sa njihovim tek rođenim bebama, ali je nedavnom jednom crno bijelom izazvala pravu revoluciju na internetu. Na prvi pogled se vidi novorođenče koje leži u ma… Read More
Kako da se zaštitite od ogovaranja? Sjajan savjet! Kako da se zaštitite od ogovaranja? Kako da se izvučete i ne budete dio spletki? Svuda ga ima, i na poslu, i u frizerskom salonu, i na ulici... Međutim, postoji rješenje, i dobro ga zapamtite - kada slede… Read More
Ne učite svoju djecu... (odlomak iz knjige) Ne učite svoju djecu... Ne učite svoju djecu... Odlomak iz sjajne knjige italijanskog pisca, Gorđa Gabera, „Non insegnate ai bambini”. U prevodu – Ne učite svoju djecu. Pročitajte, razmislite i, ako možete, posluša… Read More