petak, 14. srpnja 2017.

SVE OVO IMATE KOD KUĆE,A POMAŽE AKO DIJETE IZGORI NA SUNCU

Ako dijete izgori na suncu, pobrinite se da pije dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo. Ne izlažite ga ponovno suncu dok se ne oporavi. Pedijatra kontaktirajte ako ima još nije navršilo godinu dana ili ima opekotine koje izgledaju kao žuljevi puni vode, teške bolove, ako je pospano ili ima temperaturu višu od 38 stupnjeva Celzijevih. U slučaju blagih opeklina, pročitajte prirodne savjete za ublažavanje posljedica.


Led
Zamotajte vrećicu leda ili smrznutog povrća u ručnik ili krpu i lagano držite na mjestu koje je izgorjelo. Nikada ne stavljajte led direktno na kožu jer može izazvati ozebline i napraviti još veću štetu.
Hladna kupka
Hladna, odnosno mlaka kupka, tuš ili vlažni oblozi smanjuju bol i toplinu na opečenom mjestu. Nemojte koristiti proizvode poput ulja za kupanje, sapuna ili pjenušave kupke.
Aloe Vera
Gel iz unutrašnjosti ove biljke kaktusa olakšava nelagodu, ubrzava proces zacjeljivanja i vlaži kožu. Možete prerezati list ove biljke i staviti izravno na kožu ili kupiti čisti aloe vera gel u ljekarni.
Med
Ljepljive su stvari korištene u slučajevima opekotina od egipatskih dana. “Studije su pokazale da bi med mogao biti boji od nekih antibiotskih krema uz koje koža brže zacjeljuje, smanjenju infekcije i smanjuju bol”, kaže dr. Kathi Kemper.
Napomena: Ne preporuča se za bebe mlađe od 12 mjeseci jer bi slučajno uzimanje meda moglo ugroziti razvoj djetetovog botulizma.
Zobena kaša
Finalno zrno zobenog brašna djeluje protuupalno kada se miješa s vodom. Šalicu zobene kaše pomiješajte s malo vode i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u mlaku kupku.
Vještičja ljeska
Vještičja ljeska djeluje adstrigentno. Pamučnu gazu natopite vještičjom ljeskom i nanesite na kožu tri do četiri puta dnevno, te držite 20 minuta kako biste smanjili bol i svrbež.
Mlijeko
Pamučnu gazu natopite u hladnom mlijeku i stavite na crveni dio kože kako biste stvorili proteinski film koji olakšava nelagodu i smanjuje toplinu.
Soda bikarbona ili kukuruzni škrob
Kupka u koju ste stavili sodu bikarbonu kukuruzni škrob može ublažiti upalu i svrbež.
Jabučni ocat
Octena kiselina u octu ublažava bol, svrbež i upalu. Ulijte jednu šalicu bijelog octa u mlaku kupku.
Ulje korijandera
Studije sugeriraju da trljanje ovog esencijalnog ulja na opekline može smanjiti upalu.

izvor:instamama