četvrtak, 26. listopada 2017.

Zašto su neke bebe plave kad se rode?

Ako do sada niste vidjeli kako novorođenče izgleda, moguće je da ćete se iznenaditi

Srodna slika                                        
Nije nepoznato da roditelji zamišljaju bebe kao male, slatke, bucmaste i lijepo oprane. Ali, realnost je mnogo drugačija.
Bebe se rađaju raznih oblika i veličina. Dok je većina beba crvenkasto-ljubičaste boje, neke se rode skroz plave.


Ova plava boja zna da uplaši, ali katkad i da izazove brigu.

Zašto se neke bebe rode plave?

Boja bebine kože na samom porođaju zavisi od raznih faktora. Većina beba se rodi tamno ljubičaste boje, dok su neke čak i crvene. U zavisnosti koliko je tamne puti vaše dijete zavisi i koje boje će biti na rođenju. 

Devet mjeseci je beba uzimala vazduh kroz posteljicu i pupčanu vrpcu, ali kada proviri glavicom u novi svijet uzima svoj prvi udah i počinje da mijenja boju kože u rozikasto crvenu.

Nije neuobičajeno da bebine noge imaju razne boje po sebi, to je zato što se cirkulacija još uvijek nije dovoljno dobro pokrenula, i ovo ne bi trebalo da vas zabrinjava, jer će se vremenom boja izjednačiti. 

Ali, plavi dijelovi tijela nisu uobičajena stvar i trebalo bi zahtijevati dalja testiranja.

Šta izaziva plavetnilo beba?
Dva najčešća razloga zbog kojih je moguće da je beba plava: 
        1. Cijanoza: Neki ovo zovu i bukvalno „Plava beba“
Ovo stanje se smatra ozbiljnim po pitanju zdravlja. Najčešće nastaje zbog srčanih problema. Beba koja se rodi plava, ne pomijera se i ne plače, smatra se da ima problema sa respiratornim sistemom koji je izvazvan zbog srca. Ukoliko srce ne pumpa krv dovoljno efikasno, znači da ne postoji ni dovoljno kiseonika. Plava boja kože nastaje zbog neoksidisane krvi koja je mnogo tamnija od normalne, oksidisane boje krvi.
2. Akrocijanoza: 
Ona se prepoznaje tako što su bebine ruke i noge plave boje, dok je ostatak tijela svetlo ili tamno roze. Za ovo se treba zabrinuti samo ukoliko duže vremena plavetnilo ne nestaje, ali ukoliko ljekari na samom porođaju uoče da beba ima ovaj problem, prate njeno stanje i u zavisnosti od situacije reaguju.
Katkad se može dogoditi da se beba rodi plava jer je u stomaku bila upetljana pupčanom vrpcom, pa joj krv nije uzimala dovoljno kiseonika, ali ako se uspješno izvuče iz stomaka, plavetnilo bi trebalo da nestane čim njena krv bude ponovo oksidisana.

Šta ako se moje dijete rodi plavo?
Ako na samom porođaju uočite da dijete ne plače ili se ne pomjera i vidite da je plavo nemojte odmah da paničite. Ljekari su uz vas i oni će znati šta treba da urade, pustite ih da u tom trenutku brinu o vašem djetetu a ne o vama. Raznim metodama će stimuliati disanje kako bi beba ostala u životu.

Koji problemi mogu nastati kasnije?
Bebe koje se rode plave odmah na samom porođaju dobiju potreban tretman i već nakon nekoliko sati, eventualno dana, posmatranja budu vraćene kod majki jer sve bude u redu sa njima.

Važno je znati da bebe mogu biti rođene u različitim oblicima, veličinama, pa čak i bojama. Neke bebe budu u potpunosti prekrivene krvlju, imaju po sebi dijelove verniksa (bjeličastog sloja koji se nalazi na bebinoj koži i koji je štiti), neke imaju tamno ljubičastu, pa čak i plavu kožu. 
Treba da znate da to ništa nije strašno jer se ljekari nalaze pored vas i oni u takvim situacijamam znaju šta treba da rade. Verujte u njih, jer će se potruditi maksimalno da na svijet donesu zdravo „roze“ dijete.